Партия регионов готовит "зачистку" оппозиции

Пятница, 7 декабря 2012, 17:47

Партія регіонів ділить владний пиріг у новому парламенті згідно з власним уявленням про справедливість. В розпорядження "Української правди" опинився перелік комітетів, які Банкова готова віддати "Батьківщині", УДАРу та "Свободі".

Це кардинально відрізняється від того пакету посад, які 2007 року отримали регіонали як представники опозиції - з рук "помаранчевих попередників".

Отже, посаду спікера без будь-яких вагань Партія регіонів забирає собі. В числі претендентів – чинний спікер Володимир Литвин, голова фракції регіонів Олександр Єфремов і міністр юстиції Олександр Лавринович.

У разі, якщо Лавринович не очолить парламент, в переліку можливого місця його працевлаштування називають посаду голови Центральної виборчої комісії.

При розподілі посад в 2007 році опозиція отримала портфель першого заступника голови Верховної Ради. Ним став той же Лавринович. Але зараз регіонали не націлені давати цю посаду опозиції. Адже перший заступник веде сесію замість спікера, який регулярно відсутній на засіданнях через відрядження або участь у протокольних заходах.

За інформацією джерел, першим заступником голови може стати екс-керівник митниці Ігор Калетник за квотою комуністів. Влада готова віддати опозиції лише посаду звичайного заступника, яка є значно менш впливовою.

Претендентами на віце-спікера називають Олександра Турчинова та Віталія Ковальчука з фракції Кличка. Водночас в УДАРі вагаються, чи варто їм брати цю посаду, адже вона в закритих торгах дорівнює двом посадам керівників комітетів. Тоді як вся квота УДАРу – це лише три комітети.

 Пакет посад, які регіонали готові віддати опозиції

Загалом очікується, що в новому парламенті працюватиме 28 комітетів. Це на два більше, ніж у Верховній Раді, що завершила своє існування.

По-перше, комітетом повинна стати комісія з питань приватизації. По-друге, ще один комітет має з’явитися внаслідок розподілу Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики на два: а) Комітету з питань податкової та митної політики та б) Комітету з питань фінансів та банківської діяльності.

Це вже само по собі абсурд, адже два роки тому цей великий комітет був утворений якраз внаслідок об’єднання двох дрібніших. Але політичний момент диктує свою логіку. Тоді комітети об’єднували, щоб прибрати Сергія Терьохіна з керівництва. Зараз їх розподіляють, щоб задовольнити апетити впливових регіоналів.

Кожен з них прагне обзавестися статусом. За версією одних джерел "Української правди", на чолі Комітету з питань питань фінансів та банківської діяльності буде працевлаштований син прем’єр-міністра Олексій Азаров, а другий комітет, що опікуватиметься податками і митницею, очолить нинішній керівник об’єднаного комітету Віталій Хомутиннік.

За іншою версією, ділити посади в розчленованому комітеті з Хомутинніком буде Сергій Тігіпко, який спочатку заявив про амбіції бути спікером всього парламенту, але зараз, схоже, зрозумів неадекватність своїх претензій.

КОМІТЕТИ, ЩО МАЮТЬ ВІДІЙТИ ВЛАДІ

Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин

Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією

Комітет з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики

Комітет з питань бюджету

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

Комітет у закордонних справах

Комітет з питань національної безпеки і оборони

Комітет з питань охорони здоров'я

Комітет з питань правової політики

Комітет з питань правосуддя

Комітет з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва/або Комітет з питань економічної політики

Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності ВР

Комітет з питань соціальної політики та праці

Комітет з питань податкової та митної політики

Комітет з питань фінансів та банківської діяльності

Дивним в цьому розподілі є те, що "регіонали" не хочуть віддавати комітети, які традиційно відходили опозиції та виконували контрольні функції. Зокрема, бюджетний, регламентний, з питань національної безпеки і оборони, з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією тощо.

Якщо згадати 2007 рік, прем’єр Тимошенко передала бюджетний комітет фракції Литвина, щоб він не дістався регіоналам. Зараз соратники Януковича взагалі не заморочуються – і залишили бюджетний собі без пояснень.

Натомість у опозиції в 2012 році можуть опинитися два комітети, якими зазвичай керують провладні фракції – Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу та Комітет з питань транспорту і зв'язку. Це можна вважати своєрідним "хабарем" впливовим опозиціонерам, аби ця половина зали не ремствувала через вилучення з їх квоти бюджетного комітету або регламентного.

Так, Комітет з ПЕК нібито має відійти Миколі Мартиненку, який, порушуючи регламент, очолював його в Раді шостого скликання. Деякі джерела кажуть, що на посаду керівника транспортного комітету претендують Дмитро Андрієвський з "Батьківщини" та УДАРівець Віталій Ковальчук.

КОМІТЕТИ, ЩО МАЮТЬ ВІДІЙТИ ОПОЗИЦІЇ

Комітет з питань екологічної політики та природокористування

Комітет з питань економічної політики/або Комітет з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва

Комітет з питань європейської інтеграції

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності

Комітет з питань культури і духовності

Комітет з питань науки і освіти

Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та безпеки

Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів

Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнац. Відносин

Комітет з питань приватизації

Комітет з питань свободи слова та інформації

Комітет з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму

Комітет з питань транспорту і зв'язку

Найбільша боротьба, за словами "регіоналів", зараз точиться навколо бюджетного комітету.

Називають прізвища Миколи Азарова (якщо він не переобереться прем’єр-міністром), Володимира Макеєнка (який працював у бюджетному комітеті в попередньому скликанні), Владислава Лук’янова (який сьогодні є "смотрящим" від донецьких у статусі першого заступника голови комітету).

На бюджетний претендуватиме і Сергій Тігіпко – в разі переходу на роботу до парламенту.

Користуючись інформацією джерел, Українська правда визначила претендентів на керівництво в низці комітетів з владної квоти:

Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин

Григорій Калетник

Комітет з питань бюджету

Микола Азаров/Володимир Макеєнко

Комітет з питань ЖКГ та регіональної політики

Володимир Рибак

Комітет у закордонних справах

Леонід Кожара

Комітет з питань охорони здоров'я

Тетяна Бахтєєва

Комітет з питань правосуддя

Сергій Ківалов

Комітет з питань Регламенту

Володимир Макеєнко/Володимир Олійник

Комітет з питань податкової та митної політики

Віталій Хомутиннік/Сергій Тігіпко

Комітет з питань фінансів та банківської діяльності

Олексій Азаров/Віталій Хомутиннік

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

Давід Жванія

Комітет з питань економічної політики

Юрій Воропаєв

Найбільш ймовірним претендентом на голову Комітету з правової політики називають депутата з "групи Андрія Портнова" Володимира Пилипенка, а кандидатами на керівника Комітету з питань національної безпеки і оборони - Олександра Кузьмука та Юрія Самойленка.

Боротьба почалась і за посаду голови Комітету з питань європейської інтеграції. Ще у понеділок цей комітет мав відійти "регіоналам" - на це місце претендували Юлія Льовочкіна та Ірина Бережна. Зараз комітет віддали опозиції - тепер претендентами на його керівника називають Ірину Геращенко та Бориса Тарасюка.

Неабияка боротьба може розгорнутися навколо Комітету з питань свободи слова та інформації. На це крісло претендують його колишній керівник – топ-менеджер 5 каналу Юрій Стець та колишній шеф ТВі Микола Княжицький.

Не до кінця зрозуміло, за якою квотою – влади чи опозиції – братимуть участь в розподілі комітетів комуністи, і чи братимуть взагалі. Адже чинний регламент Верховної Ради можна трактувати і таким чином, що Компартія не підпадає під кваліфікаційні вимоги для створення фракції.

Окрім розподілу комітетів у власних інтересах, Партія регіонів підготувала ще один сценарій послаблення "Батьківщини", УДАРу та "Свободи". Влада збирається перерозподілити сфери відання комітетів, вивівши з-під опозиції важливі функції. Українська правда вже бачила проект постанови, підготовлений Партією регіонів.

Так, Комітет з питань правосуддя (претендент – Сергій Ківалов) планують нагородити функціями "парламентського контролю за виконанням рішень Європейського суду з прав людини".

Тоді як ця сфера мала би належати до відання комітету з питань прав людини, який тепер відійде опозиції. Враховуючи, що саме Євросуд готується винести остаточні рішення щодо Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, Партія регіонів вже зараз готує собі оборонний плацдарм.

До сфери компетенції Комітету з питань правової політики (претендент – Володимир Пилипенко з "групи Портнова") збираються віднести кримінально-процесуальне законодавство, яке раніше було під комітетом з питань правового забезпечення правоохоронної діяльності (претендент – Валерій Карпунцов з УДАРу).

Ну і найбільш цікаве – до сфери відання Комітету з питань правової політики хочуть додати конституційне право, яке раніше було в комітеті з питань державного будівництва (претендент – Давид Жванія). Таким чином, Банкова через Портнова намагатиметься контролювати сценарій внесення змін до Конституції. З наближенням 2015 року ця тема ставатиме дедалі актуальнішою для чинного президента.

Очевидно, соратник опозиціонера Миколи Мартиненка - не надто надійний зберігач ключів від майбутнього Віктора Януковича.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде