В тишине депутатских кабинетов: возлюби Азарова за деньги

Вторник, 9 апреля 2013, 18:04

Корупція буває явною, а буває політичною. Приклад такої поведінки показав бюджетний комітет, коли давав добро уряду Азарова на перерозподіл коштів.

Бути членом бюджетного комітету Верховної Ради – це мета для багатьох депутатів. Це – найчисельніший з усіх комітетів парламенту. Туди входить 36 депутатів, а керівництво нараховує сім осіб. Більше, ніж в будь-якому міністерстві! Голова комітету, близький соратник Ахметова Євген Гєллєр має двох перших заступників і трьох звичайних, плюс - секретар комітету.

Абсурд, але стільки ж депутатів, скільки входить до керівних органів бюджетного комітету, складає повний (!) склад комітету в справах пенсіонерів – туди записалося тільки 7 осіб. До комітету з прав людини потрапило 9 депутатів, в чотири рази менше, ніж до бюджетного.

Чому депутати так прагнуть бути членами бюджетного комітету? Не тому, що вони добре розбираються в державних фінансах. Дехто з них не має навіть економічної освіти.

Депутати масово записуються в бюджетний комітет, бо це – шанс вибити на свій округ державне фінансування, що можна потім "продати" виборцю як прояв великої любові.

Фактично, член бюджетного комітету має унікальну можливість проводити передвиборчу кампанію за гроші платників податків. Як це, приміром, у попередньому скликанні робив регіонал Владислав Лук'янов. Будучи першим заступником глави комітету, він вибив нечувані субвенції у свій округ - 155 мільйонів гривень! - а потім оголосив це особистим досягненням.

Позаминулого вівторка, 26 березня бюджетний комітет мав виконати дуже важливе завдання. Він мусив дати своє погодження на акти уряду про розподіл бюджетних коштів.

За законом, Кабмін може здійснити передачу коштів від одного розпорядника до іншого за наявності згоди бюджетного комітету. 11 лютого уряд схвалив розподіл 1,4 мільярда гривень за мінфінівською програмою "Державні капітальні видатки, що розподіляються Кабінетом Міністрів України", але без згоди бюджетного комітету кошти не могли витрачатися.

У березні Кабмін збільшив розмір цих видатків до 1,7 мільярдів та повторно попросив бюджетний комітет надати свою згоду. І от позаминулої середи питання потрапило на бюджетний комітет.

Пресу на це засідання не пропустили, і тепер зрозуміло – чому. Бо сталося те, заради чого депутати так масово записувалися в бюджетний комітет. Без зайвих очей вони виписали гроші на свої округи, щоб далі презентувати профінансоване державним коштом "покращення" як своє досягнення.

Давши згоду Кабміну на розподіл 1,7 мільярдів, бюджетний комітет за власною ініціативою ухвалив спеціальний додаток до свого рішення. Там детально розписано, на які об'єкти в регіонах мають бути витрачені 90 мільйонів гривень. Фактично ж, ідеться про політичний хабар в розмірі 90 мільйонів гривень. Цю суму уряд мусить заплатити в конкретні округи, визначені членами бюджетного комітету, в обмін на позитивне рішення для Азарова про розподіл 1,7 мільярда гривень.

"Спочатку навіть члени Партії регіонів у бюджетному комітеті відмовлялися голосувати за постанову уряду про 1,7 мільярда гривень. Постанова висіла нерозглянутою півтора місяці - з 11 лютого по 26 березня. Тому голова комітету Гєллєр пішов торгуватися. І тим, хто проголосував за схвалення постанови уряду, видали від 3 до 6 мільйонів на округ", - розповів кухню бюджетного комітету Олег Медуниця з фракції "Батьківщина".

На перший погляд, нічого поганого тут немає. Тому що ці мільйони підуть на будівництво поліклінік, ремонт дитячих садків, реконструкцію спортивних комплексів.

Але це рішення ставить частину депутатів-членів бюджетного комітету в нерівні умови з рештою понад 400 депутатами. Адже основна маса депутатів не мали такої можливості - виділити кошти своїм округам.

У розпорядженні "Української правди" є додаток до рішення бюджетного комітету від 26 березня, де викладено ухвалені "хотєлкі" членів бюджетного комітету в розмірі 90 мільйонів гривень.

 

Фактично, цим рішенням депутати Верховної Ради розподілено на дві касти.

Наприклад, Дніпропетровська область. Цей регіон делегував 17 мажоритарників до Верховної Ради. Але рішенням бюджетного комітету 6,3 мільйони гривень підуть лише в два округи - депутатами від яких обрані члени бюджетного комітету Артур Мартовицький та Костянтин Павлов.

Так, 2,9 мільйона піде в округ регіонала Артура Мартовицького на будівництво водопостачання до села Привовчанське, реконструкцію теплопостачання мікрорайонів у Павлограді та реконструкцію спортивно-оздоровчого комплексу в місті Тернівка.

3,4 мільйона гривень спрямують до Кривого Рогу - в округ регіонала Костянтина Павлова - на ремонт зовнішнього освітлення вулиць та капітальний ремонт ліфтів.

Інший приклад – Донецька область. В рішенні комітету записано виділити 4,8 мільйона гривень. Їх розподілять на два округи, мажоритарниками від яких є два члени бюджетного комітету - брат екс-генпрокурора регіонал Олександр Васильєв і власник "Норду" також регіонал Валентин Ландик. При тому, що область має 21 мажоритарника.

Кіровоградська область представлена у парламенті п'ятьма мажоритарниками. Але виділені на область 1 мільйон 875 тисяч підуть на округ члена бюджетного комітету "тушки" Андрія Табалова - на ремонт гуртожитку та центру позашкільного виховання.

В Одеській області розташовано 11 мажоритарних округів. На область виділено 3,4 мільйони. Вся сума іде на округ одного депутата - регіонала Олександра Пресмана, який також є членом бюджетного комітету.

Сумська область - шість округів. На область виділено 11,3 мільйона гривень. Їх отримають округи трьох депутатів-регіоналів від бюджетного комітету - Ігоря Молотка (3 мільйони гривень), Андрія Деркача (3 мільйони 84 тисяч) та Олександра Волкова (5 мільйонів 204 тисячі).

Колишній "директор парламенту", а нині заступник голови бюджетного комітету, регіонал Волков взагалі є рекордсменом розподілу, здійсненого на засіданні 26 березня – він вибив найбільше фінансування на свій округ, порівняно з рештою членів бюджетного комітету.

Тоді як, приміром, інший мажоритарник від Сумської області, член бюджетного комітету Олег Медуниця з "Батьківщини" на свій округ не отримав ні копійки.

Волков. Фото прес-служби Верховної Ради

Тепер все, що залишається Волкову – це приїхати в округ і оголосити, що гроші - його заслуга, і тому слід голосувати за нього і в подальшому. Хоча ресурс-то в дійсності – бюджетні.

І справді, Волков уже розмістив у місцевій пресі повідомлення своєї прес-служби із заголовком "Народний депутат України Олександр Волков відстояв для Сумщини 11 мільйонів гривень".

"Я бачив на власні очі, якої саме допомоги потребують жителі цих населених пунктів. Я вислухав кожного свого виборця, знаю, що йому болить, і куди саме потрібно направляти бюджетні гроші. Кошти держави повинні працювати на людей, а хто, як не депутат-мажоритарник краще за інших знає потреби своїх виборців?" - ідеться у рекламному оголошенні Волкова.

При цьому Волков не забув штурхнути свого опонента: "Заслуговує на увагу той факт, що депутат-мажоритарник від міста Суми Олег Медуниця участі в обговоренні додаткового фінансування Сумщини не приймав, так як на засідання бюджетного комітету він взагалі не з’явився і жодних пропозицій щодо фінансування об’єктів, розташованих в місті Суми, не надав" .

У Херсонській області усі 2,5 мільйони підуть на округ Андрія Путілова, члена бюждетного комітету, партія "Удар".

Хмельницька область має в нинішньому парламенті сімрх мажоритарників. Але вся сума, яка передбачена на область в рішенні комітету - 3 мільйони гривень – потрапить в округ першого заступника бюджетного комітету регіонала Сергія Буряка. За ці гроші мають будувати школу в селі Корчик.

На Черкаську область виділено 2,5 мільйона гривень - вони підуть на округ члена бюджетного комітету регіонала Володимира Зубика. Решті округів також нічого не передбачено.

Чернівецька область - 2,7 мільйонів гривень отримає округ члена бюджетного комітету Олександра Фищука з "Батьківщини". На три інших округи грошей не передбачено.

У Луганській області 3,1 мільйони пішли на округ регіонала Володимира Струка. Решта десять округів - нуль.

ТОП-10 ДЕПУТАТІВ, ЩО ОТРИМАЛИ ГРОШІ НА СВОЇ ОКРУГИ

Депутат

Фракція

Сума, мільйонів

Волков Олександр

Партія регіонів

5,2

Павлов Костянтин

Партія регіонів

3,4

Пресман Олександр

Партія регіонів

3,4

Васильєв Олександр

Партія регіонів

3,1

Струк Володимир

Партія регіонів

3,1

Деркач Андрій

Партія регіонів

3,1

Молоток Ігор

Партія регіонів

3

Дубневич Ярослав

УДАР

3

Буряк Сергій

Партія регіонів

3

Мартовицький Артур

Партія регіонів

2,9

Значно в менших масштабах грошей перепало і опозиційним членам бюджетного комітету. Так, Юрій Михальчишин зі "Свободи" зможе привести в округ 450 тисяч на ремонт дахів у двох школах Пустомитівського району. А тушка Олег Канівець, який 4 квітня вийшов із фракції "Батьківщина", тижнем раніше отримав від контрольованого регіоналами бюджетного комітету 2 мільйони 300 тисяч на свій округ. 

Загалом в такий кулуарний спосіб серед членів бюджетного комітету було розподілено 90 мільйонів гривень. 80 мільйонів пішли на округи, а 10 мільйонів - на програму будівництва льодових стадіонів, за якою стоїть Борис Колесніков, близький товариш голови бюджетного комітету Євгена Гєллєра.

За словами джерел, "дерибан" грошей тривав до самого початку бюджетного комітету 26 березня - документ з розписом, який округ отримає кошти, принесли через годину після відкриття засідання. Голосування відбувалося без обговорення.

Рішення підтримали усі присутні на засіданні члени комітету, за виключенням комуністок Оксани Калетник і Лариси Байдюк, Павла Різаненка з УДАРу та Олександра Чорноволенка з "Батьківщини".

Перший заступник голови бюджетного комітету Сергій Буряк, який отримав 3 мільйони на свій округ,не бачить у такому розподілі нічого поганого. "Мова не йшла про вимагання грошей в Кабміну з боку комітету, "ти мені - я тобі". Не було такого", - стверджує Буряк.

"Просто мажоритарники - більш вимогливі люди. При Кучмі мажоритарники могли розраховувати на 10-15 мільйонів капітальних вкладень в округи. Була спроба і зараз зробити таку модель. Заявки збиралися з усіх. Я подавав заявку на 150 мільйонів гривень, мені дали 3 мільйони на добудову школи. Не думаю, що це можна розцінювати як преференцію. Ці гроші - крапля в морі", - вважає Буряк.

Інший перший заступник голови бюджетного комітету Оксана Калетник за додатком з "хотєлками" не отримала ні копійки: "Зі мною особисто ніхто не проговорював питання - якщо ти мажоритарник, то давай задобримо. Мені незрозумілий такий підхід. Що це за законодавча норма - депутат подає заявку на виділення коштів на округ? Яким законом вона передбачена?"

"Ми розбираємо бюджет як лоскутне простирадло. Виконавча влада щось планує на рік. Але вже на початку року гроші, які уряд планував на одні програми, хоче застосувати на інші. Чому так відбувається? Або неякісно планують, або це комусь вигідно. Це можна вважати політичним хабаром. Але щоб зі 100-відсотковою впевненістю це так назвати, треба бути присутнім при домовленостях. А я не була", - каже Калетник.

У підсумку, спритні члени бюджетного комітету пошили в дурні всіх депутатів. Поки одні безуспішно намагаються проштовхути свої закони, другі блокують трибуну, треті лягають у лікарню зі струсом мозку, декілька депутатів-регіоналів привезуть в свої округи гроші, де на них будуть дивитися як на богів.

Так закладаються передумови для їх переобрання на наступний термін. Задовольнити всі 225 округів не вийде фізично, і виграють ті, хто стояв найближче до каси. Рано чи пізно, бюджетні гроші закінчаться. Зате ніколи не закінчаться люди, які голосують шлунком - і не розуміють, що депутат купує їхні голоси за їхні ж гроші.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде