Петр Кириченко - пособник убийства или лжесвидетель?

Четверг, 16 мая 2013, 11:35

Генеральна прокуратура нарешті пред'явила ключового свідка у справі ппро вбивство Євгена Щербаня — Петра Кириченка.

Колишній бізнес-партнер та друг Павла Лазаренка, завдяки якому той потрапив до в'язниці у США, тепер мав виконати аналогічну місію проти Юлії Тимошенко.

В принципі, зважаючи на бекграунд Кириченка, він не мав права бути свідком. По-перше, як яскраво свідчить допит Сергія Зайцева, у Кириченка були неприязні стосунки з Тимошенко. По-друге, Кириченко дав свої свідчення акурат за день до того, як його дружину Ізабеллу Кириченко випустили з СІЗО, коли проти хворої на рак дружини була порушена кримінальна справа, а майно арештоване.

Після свідчень у справі Щербаня дружину випустили, а майно повернули.

Жоден нормальний суд не став би опиратися на слова такого свідка. В Україні ж свідчення Кириченка виявились настільки цінними, що його в порушення законодавства допитали в режимі відео-конференції з приміщення консульства в США. 

У середу, 15 травня, дуже постарілий Кириченко з'явився на екранах апеляційного суду Києва, де проходили досудові слідчі дії у справі про вбивство Щербаня.

Він посміхався, позіхав, і активно перемовлявся з консулом. Кириченко випромінював самовпевненість людини, яка знає, що робити.

 

Його вільні показання в суді одразу почалися з особистих випадів проти Тимошенко, які чомусь попри протести Сергія Власенка читались якийсь час з паперу:

"Значить, перш за все, чому я погодився дати свідчення? Ну десь пару років тому я прочитав в інтернеті, що Павло Лазаренко звинувачує мене в організації вбивства Щербаня. Це було як раз в той час, коли справа почала розслідуватися прокуратурою. Я тоді не особливо надав цьому значення, бо вже знав Лазаренка, з яким я сидів півроку в одній камері, де ми разом писали методи захисту, а потім виявилося, що він зустрічався з прокурором і називав мене здирником.

Але потім я дізнався, що Лазаренко з Тимошенко домовляються, щоб зробити мене організатором цього вбивства.

Загалом-то це підтвердилося потім у суді, коли і Тимошенко, і Власенко зробили стільки заяв на мою адресу. Але Тимошенко навіть перевершила себе, заявляючи, що ніколи не бачила Мільченка (Матроса), коли її бачили свідки. Вона пише мені листа, що мене прощає. І в той же час пише заяву до федерального суду, щоб мені заборонили давати свідчення.

Вона мене прощає, а я її ні! Через неї дуже багато людей постраждало! У тому числі Лазаренко. Це її була ініціатива зробити його президентом, вона його переконувала в його винятковості, що Кучма проти нього взагалі ніхто.

Вона тут говорить, що усі усьо фальсіфіцюють. А я знаю, що більшого фальсифікатора, ніж вона взагалі немає - перед судом не встає, на суд не їздить, підписала газові контракти за космічної ціною. Я не здивуюся, якщо вона має якісь гроші від цього, від цієї божевільної ціни.

А я за що постраждав? За те що скупив пшеницю по 80 доларів у липні, а по 100 продав у березні? За те що купив будиночки для Кабміну по 500 тисяч, а продав по 900?

Це все через неї! Через її амбіції. Жінка полегшеної поведінки і колгоспник хотіли правити країною!", - пафосно говорив Кириченко.

Що ж до суті обвинувачень, то Кириченко згадав, що на початку 90-х, в обмін на 50% акцій в його бізнесі Павло Лазаренко включив його, як і бізнес Тимошенко, до пулу компаній, які мали преференції в розвитку. Потім на прохання Лазаренка Кириченко відкрив десяток офшорних компаній і, щомісяця вони їздили до Швейцарії перевіряти рахунки.

"Якось у Швейцарії він сказав, що над Тимошенко нависла смертельна загроза з боку донецьких, тому що її компанія з 1995 року стала головним експортером газу, а донецькі, мовляв, заперечують. І він спитав, чи немає в мене якогось кримінального авторитета, щоб допомогти їй з цього виплутатися", - розповів свідок.

За словами Кириченка, якраз на той час з тюрми, після 15 річної відсидки, вийшов Олександр Мільченко (Матрос). Колись у 80-ті він познайомився з цим авторитетом під час бійки в ресторані.

"Я поїхав до нього, і він мені підтвердив, що таки так - загроза життю Тимошенко існує. Тоді Лазаренко сказав, що хоче з Мільченком зустрітися. Я його привіз на дачу Лазаренка у Пуща Водицю. На зустрічі я не був, сидів у машині. Після цього Лазаренко мені сказав, що треба буде заплатити 3 мільйони Мільченку. Тоді я думав, що це гроші за безпеку Тимошенко", - розповів екс-партнер Лазаренка.

"Потім ми поїхали до Лазаренка додому, і він дав півмільйона доларів зі свого особистого сейфу, сказавши завести їх Матросу. Що я і зробив", - розповів свідок.

Однак після цього йому почав дзвонити Матрос і питати, де решта грошей, бо Тимошенко і Лазаренко перестали брати слухавку.

"Я зустрічався з Тимошенко в "Націоналі", і кажу: "Ти що, це ж серйозні люди. Треба розрахуватися!" . А вона почала казати якісь дурниці на кшталт, що у Щербаня і так було повно ворогів, і його міг убити хто завгодно, а Матрос хоче тепер на цьому нажитися". Тоді я звернувся до Лазаренка. Він сказав: "Не хвилюйся, Юля заплатить". І правда, через якийсь час ці гроші заплатили.

Кириченко переконував, що не знав за що були ці гроші, і що дізнався про це лише від Матроса.

"Він мені сказав, що зробив для Лазаренка і Тимошенко одну справу, от і все", - завершив вільні показання Кириченко.

Перше ж питання

Представник Генеральної прокуратури Олег Пушкар
Представник Генеральної прокуратури Олег Пушкар

 стосувалося знайомства Лазаренка і Тимошенко.

- Вона займалася продажем сільгосппродукції і постачала енергоносії. Він направив до неї контролюючі органи, і вона до нього прийшла. Вони домовились, чи він домігся в неї 50% компанії "Куб". Потім у них почалися дуже близькі, інтимні стосунки. І вона на нього дуже серйозно впливала, він виконув практично будь-які її бажання, - розповів Кириченко.

За його словами, саме вона, а не Лазаренко, займалася бізнесом: "Тимошенко займалася будь-якою діяльністю, яка приносила гроші".

- Скажіть, а яку участь Лазаренко брав у бізнесі ЄЕСУ? - запитав Пушкар.

- Він лобіював бізнес ЄЕСУ. Наприклад, вона постачає газ на "Криворіжсталь". Значить, він викликав директора, сам туди їздив. Тоді весь бізнес був збудований на бартері. Скажімо, вона постачала газ, їй давали електроенергію. І в першу чергу все відвантажувалось Тимошенко, а потім решті, - розповів свідок.

- Ви згадували про конфлікт між донецькими і ЄЕСУ? Скажіть, як це відбувалося? - допитувався прокурор.

- Я знаю, що їй дозволяли постачати газ лише до кордону області, а далі діяв уже інший тариф, - коротко повідомив свідок.

- Ви знаєте, хто стояв за цим конфліктом, прізвища? - розкручував його Пушкар. Але марно.

- Ну в принципі, з одного боку Тимошенко, а з іншого боку цей Щербань. Хоча я його тоді і не чув. Знав лише Володимира Щербаня. Володимир Щербань був проти таких поставок, - відповів Кириченко.

Він виявився єдиним свідком, який, якщо вірити його словам, взагалі не знав, хто такий Євген Щербань.

Пушкар розпитував також про подробиці розмови в Швейцарії і про зустріч з Мільченком у Пущі Водиці, але Кириченко не сказав нічого більшого, ніж у вільних показах. Він повторив, що лише коли стало питання з грошима, лише тоді він дізнався від Мільченка про предмет замовлення.

- Він мені тоді сказав, яку роботу вони виконали, і що це було вбивство Щербаня, - розповів свідок, наголошуючи, що до того нічого не знав, і лише мав "погане передчуття".

- Він конкретно казав, що це було вбивство? - спитав Пушкар.

- Я вимагаю зняти це питання як наводяще, - спробував вклинитися захисник Тимошенко Сергій Власенко.

- Так, він сказав про вбивство. Ще й так показав (проводить по підборіддю). "Ми ж цього (з бородою) прибрали", - спокійно відповів Кириченко.

- Ви точно розуміли, про що мова? - перепитав Пушкар.

- Ну так, зробили роботу — прибрали Щербаня, - закопилив губу Кириченко . - Щербань начебто хотів вбити Юлю, і був головним противником, щоб вона постачала газ підприємства області.

Тут, слід відзначити, що ні під час допиту свідка Пушкарем, ні під час допиту Власенком жодного разу не згадувалися свідчення Сергія Зайцева, що це саме Кириченко підклав Тимошенко торт з погрозою начебто від донецьких. Як не згадувалося про те, що Кириченко начебто раніше був наркоманом. Ніхто його не спитав і про особисту неприязнь.

Прокурора більше цікавило, чи розуміла Тимошенко за що вона платить гроші Мільченку.

- Звісно, вона розуміла. Вона ж сама підтвердила це словами, що у Щербаня було багато ворогів, і його міг вбити хто завгодно. Вона прекрасно знала, про що мова, - поважно надувся Кириченко.

- Чиї гроші були переведені на рахунки Мільченка і його дружини? - спитав Пушкар.

- Це були гроші Тимошенко, - відповів швидко свідок. - Це мені відомо від Лазаренка, який сказав мені, що "Юля переказала Шурику гроші. Можеш заплатити!"

- Уточніть ще раз, хто був замовником убивства Щербаня, і звідки вам це відомо? - запитав Пушкар.

- Замовниками були Тимошенко і Лазаренко. Відомо мені це від Мільченка, - відповів свідок

- А скажіть, хто з двох був організатором, - поцікавився прокурор.

- Ну скоріше за все, Тимошенко була. Це ж у її інтересах було, - ніби розгубився Кириченко.

Після цього допит перейшов на газову тему.

- Вам була відома схема закупки газу і подальших поставок ЄЕСУ? - спитав прокурор.

- Знаю, що газ постачався за урядовою гарантією. Це зі слів Лазаренка, - відповів свідок.

- Що вам відомо було про підписання контракту? - допитувався Пушкар.

- Нічого. Я ж цим не займався, - відповів свідок, ніби й досі тримаючи образу, що його не пустили до газових схем.

За його словами, він був лише перевалочною базою в цій схемі — гроші спершу приходили на його рахунок, а потім ішли на рахунки Лазаренка. При цьому він не забував підкреслити згубний вплив Тимошенко.

- У них були інтимні стосунки, і Тимошенко мала на нього величезний вплив, практично вона ним управляла, - заявив Кириченко. - Була така розмова, я питав, чи не буде проблем з цими газовими грошима. Це було в аеропорту Праги. Туди ще приїздила Тимошенко. І була ця розмова, і мені сказали: не хвилюйся: якщо не заплатить ЄЕСУ, то заплатить держава.

- Це сказала особисто Тимошенко? - перепитав прокурор.

- Так, вона сказала : "все нормально, у мене з Вяхірєвим нормальні стосунки", - розповів свідок.

Після Пушкаря Кириченка допитав Власенко. Його перше ж запитання було про те, чи є в Кириченка якісь документальні докази його слів, на що отримав відповідь, що ні.

- Чи правильно я розумію, що ваші слова про знайомство Тимошенко з Мільченком базуються на словах третіх осіб? - запитав захисник Тимошенко.

- Так, це зі слів Матроса, - неохоче, але погодився Кириченко.

- Чому ви приховали від американського слідства, що Тимошенко була знайома з Мільченком? - напосідав захисник, вказуючи на розбіжностях у свідченнях.

- Мене про це ніколи не питали. Тимошенко тоді була при владі, і правоохоронні органи цим не цікавились, - спробував виправдатись у звичній манері для свідків цієї справи Кириченко.

- Не розказуйте казки свідок! Тимошенко тоді місяць як з тюрми вийшла, - випалив у відповідь Власенко.

- Чи є у вас відео-, аудіо- чи інші документальні докази того, що Павло Лазаренко передав вам у своєму домі 500 тисяч доларів США за убивство Щербаня? - запитав захисник.

- Та ви взагалі думаєте, що говорите? Я що мав фотографувати, як він дає мені гроші? Ваша честь, я взагалі на такі дурні питання не хочу відповідати, - скипів Кириченко.

Під час годинного допиту Власенко Кириченко не зміг пояснити секрети розрахунків з виконавцями убивства.

Зокрема, чому Царичанський завод мінеральних вод, яким начебто Лазаренко розплатився з Мільченком, опинився у власності Кириченка.

Також Кириченко не зміг пояснити, з якого саме рахунку прийшли гроші на вбивство Щербаня. 

- Тимошенко давала команду переказувати, а переказати міг хто завгодно, - спробував пояснити Кириченко.

Водночас Власенко наголошував, що перші гроші від "Sоmоli Int" прийшли на рахунки кириченківського "Orphin S.A" лише через 8 днів після першої оплати Мільченку.

- Мені не було різниці, від якої компанії прийшли гроші. Я знав, що це гроші Тимошенко і Лазаренка, - викручувався як міг Кириченко.

Водночас він не зміг пояснити, ні чому гроші Матросу платились з рахунків фірми Кириченка, ні чому в рахунку Матроса фігурувала домашня адреса самого Кириченка.

Хоча зі свідчень Сергія Зайцева відомо, що в Мільченка і Кириченка був спільний зерновий бізнес, і ці гроші могли бути частиною бізнесових переказів, а не оплатою за вбивство як зараз подається. 

Втім Кириченко в суді запевнив, що ніякого зернового бізнесу з Мільченком у нього не було.

Звісно ж захист Тимошенко не зміг оминути в допиті Кириченка питання тиску на нього прокуратури через порушення справ проти дружини та замороження активів, але свідок відмовився давати свідчення з цього приводу, пославшись на 63 статтю Конституції, яка дозволяє не свідчити проти себе. Посилання на 63-ю статтю стало стандартною відповіддю Кириченка на запитання захисників Тимощенко.

Наприклад, Кириченко скористався цією статтею, коли його спитали, чи не вважає він себе спільником Тимошенко і Лазаренка в убивстві.

- Організаторами були Тимошенко і Лазаренко, - огризнувся свідок на питання Кожем'якіна, потішивши прокурора Пушкаря.

"Більш однозначного свідка важко знайти. Як не намагалися адвокати його збити з пантелику, вони свого не досягли. Він чітко сказав, що замовники вбивства Тимошенко і Лазаренко", - заявив прокурор по завершенні засідання.

ГПУ продовжує тримати інтригу, хто буде наступним свідком у справі. Але вже заявила, що свідки таки будуть.

Пушкар також не став уточнювати, чи будуть слідчі знову тимчасов закривати справу.

За інформацією УП, раніше її планували завершити до 18 червня, і передати до суду. Яка дата буде тепер, невідомо. Водночас, згідно з КПК, слідчі можуть подовжити справу лише на рік з дня вручення повідомлення про підозру на завершення слідства. Він мине 18 січня 2014 року.

Втім слідчі можуть дещо розширити рамки, граючись у так зване призупинення справи і розігрувати карту справи Щербаня до самих виборів 2015 року.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде