Деньги в обмен на доступ

Пятница, 4 октября 2013, 13:43

В Україні ледве не сталася катастрофа національного масштабу. Протягом двох днів вся персональна інформація громадян країни разом з усіма реєстрами державних актів опинились під загрозою переходу під контроль приватних структур.

Аби розібратись, що саме відбулося, треба пояснити механіку самого процесу. Якщо спростити, щоразу, коли громадянин України реєструє майно або будь-які інші правовідносини (шлюб, народження, смерть тощо) інформація про це реєструється органами Міністерства юстиції.

В Мінюсті цим займається Державне підприємство "Інформаційний центр" (Держінформюст), засноване ще у 1997 році. Всього це підприємство керує 26 реєстрами, які охоплюють всі сфери життєдіяльності громадян та юридичних осіб.

Нарікання щодо роботи цієї структури виникали майже всі 16 років її існування. Щоразу при зміні влади нове керівництво Міністерства юстиції намагається взяти під контроль діяльність цього підприємства. Але незважаючи на те, що юридично Держінформюст повністю підпорядковується Мінюсту, досі повністю це не вдавалося нікому.

Справа в тому, що всі реєстраційні процеси і насамперед керування реєстрами -  це неабиякі гроші. Контроль за якими традиційно пов'язаний з конфліктами. Останню гучну спробу було зроблено ще за часів прем’єрства Юлії Тимошенко, але врешті решт це підприємство так і залишилось державою у державі.

Події, що відбувалися в останні дні, напряму пов’язані з намаганням взяти під контроль Держінформюст з боку нового міністра юстиції Олени Лукаш. За інформацією джерел, з перших днів свого перебування на посаді Лукаш прискіпливо ставилась до роботи цього відомства.

Втім старий керівник Держінформюсту Віталій Добжанський, призначений ще колишнім міністром юстиції Олександром Лавриновичем, на контакт не йшов. В чому був предмет конфлікту, можна лише здогадуватись. Але завершилось все тим, що на підприємстві було призначено перевірку, результати якої згодом можуть перерости у судовий процес.

В розпорядженні "Української правди" є відповідний аудиторський звіт Міністерства юстиції. Документ викладений на 78 сторінках і підписаний 17 вересня 2013 року. У підсумковій частині звіту вказується більше 20 порушень, допущених у роботі Держінформюсту протягом 2012 року та першого кварталу 2013 року.

Зокрема зазначається, що керівництво Держінформюсту штучно знижувало показники доходів для отримання перевиконання планів та нарахування премій керівному складу. В результаті за 2012 рік і перший квартал 2013 року працівникам було видано премій на суму, що перевищує мільйон доларів США - 8 285 000 гривень.

Крім того було знайдено багато порушень, пов’язаних з нецільовим використанням грошей. Наприклад тільки 2012 рік на підприємстві було видано 8 900 харчових талонів на суму 196 000 гривень, які були віднесені на рахунок фонду оплати праці працівників підприємства.

За той самий період Держінформюст завищило собівартість реалізованих послуг на 15 993 000 гривень. Внаслідок заниження чистого прибутку підприємство державний бюджет недоотримав за 2012 рік та перший квартал 2013 року 2 399 000 гривень.

Одним з дивних фактів, відображених у звіті, є оплата Держінформюстом через компанію ТОВ "Забугор.ком" проживання працівників підприємства в готелі "Royal cliff Beach Resort" у м. Патайя (Таїланд).

 

Крім того було встановлено, що в порушення всіх вимог підприємство взагалі не вело облік орендованого майна, закуповувало майно, не передбачене статутною діяльністю та намагалось побудувати схеми мінімізації оподаткування внаслідок виплат авторських винагород та роялті за програмне забезпечення ведення реєстрів.

Тут треба дещо пояснити. Справа в тому, що для керування реєстрами потрібне відповідне програмне забезпечення та спеціалісти, які зможуть її обслуговувати. Підрядником цих робіт для Держінформюсту виступали дві приватні структури - ТОВ "Арт-мастер" та ТОВ "3-Т".

В принципі нічого кримінального в цьому немає - Мінюст не має власних спеціалістів, які б могли виконувати таку роботу. Але абсурдність ситуації полягає в тому, що авторські права на ексклюзивне програмне забезпечення, яке було розроблене за державні гроші і для державної структури, чомусь залишились у приватних фірм. В результаті Держінформюст щорічно сплачував ТОВ "Арт-мастер" та ТОВ "3-Т" десятки мільйонів гривень роялті за використання програмного забезпечення.

Така практика існувала завжди при всіх урядах. Тим не менш за результатами перевірки Держінформюсту аудитори рекомендували притягнути до відповідальності директора підприємства Віталія Добжанського, його першого заступника Віктора Совренкова та колишнього бухгалтера Держінформюсту Хвалько.

Натисніть, щоб збільшити
Натисніть, щоб збільшити

Вже через три дні після закінчення аудиту Мінюст достроково розірвав трудовий контракт з керівником Держінформюсту Віталієм Добжанським.

На місце Добжанського був призначений в.о. Леонід Богданов, який раніше очолював схоже державне підприємство "Інформаційні судові системи".

За деякою інформацією у Богданова і на старому місці роботи були конфлікти з компаніями ТОВ "Арт-мастер" та ТОВ "3-Т".

(До речі, саме ця людина запроваджувала автоматизовану комп’ютерну систему діяльності суддів, до якої було багато нарікань щодо прозорості роботи судів. Зокрема, щодо розподілу справ між суддями у резонансних справах).

Тим часом матеріали внутрішньої перевірки Держінформюсту були передані у Генеральну прокуратуру.

Згідно з інформацією "Української правди", отримавши звіт, Генпрокуратура розпочала досудове слідство по факту розтрати державного майна в особливо великих розмірах та зловживання службовим становищем.

У розпорядженні редакції є відповідний лист від слідчих Генпрокуратури на ім’я міністра юстиції.

Натисніть, щоб збільшити
Натисніть, щоб збільшити

Під час всієї перевірки Віталій Добжанський спочатку знаходився на лікарняному, потім у відпустці. А коли перевірку було завершено, опинився закордоном і до сьогодні перебуває у Ізраїлі.

ЦІНА ПИТАННЯ – 98 МЛН ГРИВЕНЬ

Наприкінці вересня події стали розгортатися зовсім дивно. 30 вересня на адресу керівництва Держінформюсту електронною поштою надійшов лист від заступника директора по зв’язках з громадськістю компанії ТОВ "Арт-мастер", в якому державному підприємству було висунуто вимогу про виплату заборгованості загальною сумою 98 779 535,85 гривень.

Слід зазначити, що в листі містились вимоги одразу обох компаній - і "Арт-мастер", і "3-Т". Хоча формально ці два підприємства між собою ніяк не пов’язані.

 
Натисніть, щоб збільшити. Кожний документ откривається окремо
 
 

Одразу ж наступного дня: після того як надійшов лист, в усіх управліннях Держінформюсту одночасно стався збій програмного забезпечення – того самого, яке було розроблено компаніями "Арт-мастер" та "3-Т". У якийсь момент жоден користувач системи реєстрів не міг увійти в систему. Внаслідок чого по всій країні були призупинені будь-які реєстрації фізичних та юридичних осіб.

 

На підприємство були викликані співробітники СБУ, які встановили факт несанкціонованого втручання в систему реєстрів. Якщо пояснити просто, між користувачами та реєстрами з'явився програмний та технічний буфер, який перешкоджав входу в систему за старими електронними ключами.

Натисніть для збільшення
Натисніть для збільшення

Виявивши втручання в систему, Мінюст звернувся до Генпрокуратури, яка відкрила кримінальне провадження щодо подій на Держінформюсті. За інформацією редакції, керівництво Мінюсту вимагає напряму зв’язати факт вимоги виплати компаніями "Арт-мастер" та "3-Т" боргу у 98 мільйонів гривень та збою роботи системи.

Протягом наступних трьох днів на підприємство були викликані співробітники різних відомств, а також представники МВС, ГПУ та Ради національно безпеки та оборони. Під час перевірки виявилось, що в основу програмного забезпечення, розробленого компанією "Арт-мастер"", була закладена можливість постійного несанкціонованого втручання в роботу реєстрів.

Схема була простою – програма дозволяла змінювати термін дії ключів до системи через спеціальний сервер, який знаходився на території Держінформюсту. Під час розслідування працівники СБУ знайшли і сам сервер, який на даний момент опечатаний і зберігається як речовий доказ.

ХТО ЗА ЦИМ СТОЇТЬ

Наразі в неформальних бесідах представники Мінюсту натякають на причетність до конфлікту сина одного з колишніх міністрів юстиції, а також називають прізвища народного депутата "Батьківщини" Юрія Дерев’янка, якого у серпні 2012 рооку виключили з "Фронту змін", та колишнього міністра економіки та міністра промислової політики Василя Гурєєва.

Ймовірно це пов’язано з тим, що обидві ці людини в минулому були причетні до засновництва ТОВ "Арт-мастер" та ТОВ "3-Т", про що "Українська правда" вже писала у 2010 році. 

 

Досвід попередніх років доводить, що зрештою будь-який конфлікт навколо державних реєстрів та структур, які їх контролюють, завершується перемогою діючого керівництва Міністерства юстиції, яке в подальшому продовжує використовувати отриманий ресурс на власний розсуд.

Чи станеться так і в цей раз, покаже час. Все стане відомо як тільки з’ясується, кому належатимуть права на програмне забезпечення, яке керує реєстрами.

"Українській правді" не вдалося зв’язатися з Віталієм Добжанським – його мобільний телефон знаходився поза межею досяжності. В приймальнях ТОВ "Арт-мастер" та ТОВ "3-Т" редакції відповіли, що непричетні і не коментуватимуть конфлікт на Держінформюсті. Редакція готова надати слово будь-якому представнику зацікавлених сторін.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде