Янукович на курсах начинающего диктатора

Пятница, 17 января 2014, 10:08

Віктор Янукович руками підневільних із Партії регіонів ухвалив закон, яким Україна опустилася до рівня демократичної деградації Білорусії та Росії. Лукашенку і Путіну знадобилися десятиліття, щоб наповнити своє законодавство найодіознішими нормами. Янукович під духовним проводом Віктора Медведчука вклався у 20 хвилин.

Напередодні нового року Савік Шустер обмовився в ефірі Громадського телебачення про "дорожню карту" влади із закручування гайок. Але ніхто не міг уявити масштаби запланованого.

У ході голосування шляхом підняття рук режим спробував зачистити усі сфери життя, які йому докучали останні два місяці. В такий спосіб Банкова визнала ефективність багатьох ноу-хау опозиції та активістів, як то - адресне пікетування, рейди на Межигір’я та використання інтернету як головного інформаційного середовища революції.

Отже, серед найперших задач Януковича є нейтралізація АвтоМайдану як групи мобільного реагування на порушення прав людини. Після голосування 16 січня до Кодексу про адміністративні правопорушення внесено статтю, яка забороняє синхронне пересування більше ніж п’яти автомобілів:

Здійснення особою, яка керує транспортним засобом, руху у колонах в складі більше п’яти транспортних засобів без узгодження умов та порядку руху з відповідним підрозділом МВС, що спричинило створення перешкод для дорожнього руху,

накладення штрафу від 40 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від 1 до 2 років з оплатним вилученням транспортного засобу у його власника чи без такого

Велику увагу в деспотичному законопроекті регіоналів приділено приборканню інтернету. Держава бере під контроль незалежні інтернет-ЗМІ шляхом зобов’язання їх до реєстрації.

До Кодексу про адміністративні правопорушення внесено статтю:

…здійснення діяльності інформаційного агентства без його державної реєстрації...

штраф від 600 до 1 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої

За повторне порушення цього закону протягом року, або якщо ця діяльність пов'язана з "отриманням доходу у великих розмірах" - штраф від 1 000 до 2 000 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією всього того ж самого.

На додачу, до закону "Про інформаційні агентства" введено роз’яснення, що фактично вводить у ранг інформаційного агентства будь-яке видання в інтернеті. Сайти, які не є інформагентствами в розумінні нового закону, і не повинні реєструватися, мають підпадати під такі вимоги:

"Не є діяльністю інформаційного агентства розповсюдження інформаційної продукції через ресурси мережі Інтернет, яка

1) дублює зареєстрований в установленому порядку друкований засіб масової інформації;

2) здійснюється суб’єктами владних повноважень на своїх офіційних веб-сайтах;

3) здійснюється підприємствами, установами чи організаціями стосовно лише своєї власної діяльності;

4) здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності, що поширюють інформацію про свою продукцію чи послуги з метою їх реалізації;

5) здійснюється особами на несистематичній, непрофесійній основі та без мети надання інформаційних послуг".

Каральну функцію покладено на Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, склад якої на 100 відсотків затверджується президентом. Сьогодні комісію очолює колишній співробітник донецької дирекції "Укртелекому" Петро Яцук.

У закон "Про телекомунікації" тепер вписано, що цей орган має блокувати доступ до новинних сайтів без державної реєстрації:

"(Комісія) приймає рішення щодо обмеження доступу абонентів операторів телекомунікацій до ресурсів мережі Інтернет, через які здійснюється діяльність інформаційного агентства без передбаченого законом свідоцтва про державну реєстрацію інформаційного агентства".

При чому жоден суд не задіюється при винесенні рішення – достатньо "висновку експерта щодо належності інформації до такої, поширення якої суперечить закону".

Уже після блокування сайту закон великодушно дозволяє вам судитися за відновлення своєї роботи.

Флагманською нормою в царині придушення свободи слова є відновлення кримінальної відповідальності за наклеп, яка була ліквідована дванадцять років тому. Тепер Кримінальний кодекс доповнено статтею 1511, за якою журналістів можуть позбавляти свободи пересування, наприклад, за звинувачення чиновників у корупції:

Наклеп, тобто умисне поширення завідомо недостовірних відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи,

штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк до 200 годин, або виправні роботи на строк до 1 року

Наклеп у творі, що публічно демонструється, в засобах масової інформації або в мережі Інтернет, а так само вчинений особою, раніше судимою за наклеп,

штраф від 50 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 150 до 240 годин, або виправні роботи на строк до 1 року

Наклеп, поєднаний з обвинуваченням у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину (наприклад, у корупції - УП)

виправні роботи на строк від одного до двох років або обмеження волі на строк до двох років

Інший великий блок покарань стосується теми "мирних зборів", які не дають Януковичу насолоджуватися владою вже скоро як два місяці. У Кодексі про адміністративні правопорушення значно суворішим визначено покарання за недотримання "порядку" проведення мітингів – тепер за це можуть давати півтора тижні арешту замість штрафу:

Стало

Було

Порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій їх учасником, в тому числі біля органів державної влади, місцевого самоврядування, установ, підприємств, організацій, житла чи іншого володіння осіб

штраф від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до 10 діб

попередження або накладення штрафу від 10 до 25 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

Також введено покарання за використання традиційної атрибутики самозахисту ЄвроМайдану. Тепер будуть карати за участь у мітингу "у масці, шоломі або з використанням інших засобів чи способів маскування з метою уникнення ідентифікації особи", а також "у форменому одязі, що повторює або схожий на формений одяг працівників правоохоронних органів чи військовослужбовців" (читай – камуфляжі).

Покарання – штраф від 150 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до 15 діб.

Далі кодекс доповнено статтями для боротьби з іншим прокляттям Януковича – наметами та сценами.

Встановлення без дозволу органів внутрішніх справ для проведення зборів, мітингів, вуличних походів чи демонстрацій або під час їх проведення конструкцій, палаток чи інших малих архітектурних форм, предметів чи конструкцій, що використовуються як сцена, звукопідсилюючої апаратури

штраф від 250 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до 15 діб

Закон посилює тиск на організаторів протестних акцій. Так, тепер будуть карати будь-яку особу за надання приміщень, транспорту або технічних засобів, які було використано для "проведення з порушенням установленого порядку мітингів". Раніше ж ця норма стосувалася лише "посадових осіб". Крім того, в переліку покарання зявився "адміністративний арешт на строк до десяти діб", тоді як раніше все обмежувалося лише штрафом.

Янукович вирішив боротися з акціями під Межигірям та маєтками своїх друзів. У Кримінальний кодекс введено покарання за "блокування доступу до житла, будівель, споруд чи іншого володіння осіб, підприємств, установ чи організацій". За це він хоче виписувати – не багато не мало! - обмеження волі на строк до 5 років або позбавленням волі на строк від 2 до 6 років.

Посилено наслідки за дії, аналогічні до заселення активістів ЄвроМайдану в Будинок профспілок чи Київраду. Верхню межу покарання піднято вдвічі.

Стало

Було

Захоплення будівель чи споруд, що забезпечують діяльність органів державної влади, органів місцевого самоврядування (у нашому випадку - Київради), об'єднань громадян (Федерації профспілок), з метою незаконного користування ними або перешкоджання нормальній роботі підприємств, установ, організацій

обмеження волі на строк від 3 до 5 років

або позбавлення волі на строк від 3 до 6 років

арешт на строк до 6 місяців або обмеження волі на строк до 3 років, або позбавлення волі на той самий строк

Навіть публічні заклики до захоплення будівель чи споруд, а також блокування доступу до житла можуть потягнути за собою 6 років тюрми – тоді як раніше верхня межа був піврічний арешт або обмеженням волі (тобто свободи пересування) до трьох років.

Верхня межа покарання за блокування транспортних комунікацій буде становити два роки тюрми – тоді як в попередній редакції був арешт на 6 місяців або обмеження пересування на три роки.

Янукович значно посилює покарання за Кримінальним кодексом за участь у "груповому порушенні громадського порядку" та "масових заворушеннях".

Стало

Було

Організація групових дій, що призвели до грубого порушення громадського порядку або суттєвого порушення роботи транспорту, підприємства, установи чи організації, а також активна участь у таких діях

штраф від 150 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до 6 місяців або позбавлення волі на строк до 2 років

штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до 6 місяців

Організація масових заворушень, що супроводжувалися насильством над особою, погромами, підпалами, знищенням майна, захопленням будівель або споруд, насильницьким виселенням громадян, опором представникам влади із застосуванням зброї або інших предметів, які використовувалися як зброя, а також активна участь у масових заворушеннях

позбавлення волі на строк від 5 до 10 років

позбавлення волі на строк від 5 до 8 років

Значно суворіше каратимуть навіть за "публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу". Раніше верхня межа становила три роки тюрми – тепер буде п’ять років на зоні.

Якщо ж такий заклик було зроблено "з використанням засобів масової інформації", то світить за це сім років тюрми замість п’яти у попередній редакції.

Янукович також вирішив посилити покарання за опір "Беркуту" та іншим силовим підрозділам. Верхню межу позбавлення волі піднято з 2 до 6 років, стелю штрафу – з 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Окрім того, Янукович бере спецзагони, що забезпечують його спокій, під своє крило. Він вирішив покласти край поширенню інформацію про адреси прописки бійців "Беркуту" та склад їх родин. Тепер це називається "незаконне збирання та поширення конфіденційної інформації про працівника правоохоронного органу, їх близьких родичів чи членів сім’ї, розповсюдження матеріалів або інформації, що носять явно образливий характер та демонструють зухвалу зневагу до працівника правоохоронного органу".

Раніше взагалі не було статті з таким детальним описом, що не можна робити відносно беркутівців. Покарання передбачено у вигляді штрафу від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 1 року, або арештом на 6 місяців.

Аналогічно Янукович бере під захист ще один підрозділ репресій – суддівську владу. При чому їх безпеку він цінує дорожче, ніж гарматного м’яса зі спецпідрозділів.

За "збирання або поширення конфіденційної інформації про суддю, його близьких родичів чи членів сім’ї, розповсюдження матеріалів або інформації, що носять явно образливий характер та демонструють зухвалу зневагу до судді" буде штраф від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів, або виправні роботи до 2 років, або арештом до 6 місяців, або позбавленням волі до 2 років. 

Нова стаття з’явилася у відповідь на хакерські атаки на сайти влади. Називається вона "несанкціоноване втручання в роботу державних електронних інформаційних ресурсів". Покарання – від 2 до 5 років тюрми. Якщо рецидивіст – від 3 до 6.

Очевидно, пікетування житла чиновників або беркутівців найбільше роздратувало владу. Тому вони вирішили посилити відповідальність за витік інформації про адреси реєстрації, яка зберігається в державних базах даних. Називається це "несанкціоноване розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка оброблюється в державних електронних інформаційних ресурсах" і каратиметься тюрмою від 2 до 4 років.

Але і це ще не все. Відтепер в Україні продаж сім-карт мобільних телефонів можливий лише на підставі договору, в якому клієнт має вказати всі свої персональні дані – відповідно, мобільний інтернет втрачає будь-яку анонімність, так само як і порятунок від прослуховування шляхом постійного оновлення номерів сім-карток.

Стовідсотковою калькою з російського є закон "Про громадські об’єднання", який визначає "іноземним агентом" організацію, що для забезпечення своєї діяльності отримує кошти або майно від іноземних державних або неурядових організації. Усі свої дослідження такі організації повинні супроводжувати маркуванням "громадське об’єднання, яке виконує функції іноземного агента" – його навіть заборонено скорочувати.

Ідея влади полягає в тому, що статус "іноземного агента" має завдавати репутаційних збитків структурам, які будуть ламати плани Януковича – наприклад, з проведення незалежного екзіт-полу на виборах президента. Також такі організації, попри статус неприбуткої, будуть змушені платити податок на прибуток та щотримісяця звітувати в державних газетах.

Серед авторитарних поправок Януковича зустрічаються і такі, що можуть на перший погляд видатися кумедними, але насправді мають просте пояснення. До закону "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" включено вимогу проводити реєстрацію в Державному реєстрі цивільних повітряних суден… безпілотників, які ввозяться або використовуються на території України. Варто згадати про зйомки з дронів Межигір’я або маєтку Захарченка, аби зрозуміти, чому виникла ця норма.

Окрім великого закону № 3879, парламент проголосував декілька окремих, які мають спростити Януковичу побудову диктатури. В Регламент Верховної Ради було внесено поправки, які скорочують процедуру позбавлення депутатів імунітету. Тепер для цього не потрібне рішення профільного комітету, кворум на якому теоретично може ніколи не зібратися – а в черзі ціла серія кримінальних справ проти лідерів опозиції, які не можуть чекати. Адже на підставі засудження їх потім мають не пускати до балотування в президенти.

Свідченням окремої фобії Януковича стало схвалення закону, що дозволяє заочне засудження громадян України в разі їх неявки до суду. Очевидною причиною цього є побоювання, що Європейський суд з прав людини винесе вердикт, який зобов’язуватиме владу України звільнити Юлію Тимошенко. Оскільки щодо неї винесено поки один-єдиний обвинувальний вирок, Банкова негайно потребуватиме запасний судовий вердикт, який би дозволяв і далі утримувати її в тюрмі.

Однак Тимошенко досі на лікарняному, а донині закон не дозволяв проводити заочне кримінальне провадження. Тепер у Януковича з’явилося і таке в арсенал. Головне, щоб згодом інструмент не був повернутий проти нього – в разі, якщо йому доведеться тікати з країни, а його активи будуть конфіскуватися на підставі заочного суду.

Росіяни порахували, що українська влада переплюнула режим Путіна
Росіяни порахували, що українська влада переплюнула режим Путіна. Мал. телеканала "Дождь"

Ці рішення – не сповзання України до рівня Білорусі, це - стримке стрімке падіння у прірву. Де немає прав, немає громадян та громадянського суспільства, де все тихо, як на кладовищі. Де пакращення тільки для членів Сім’ї. Де депутатам-кнопкодавам можна порушувати Конституцію, а збиратися по троє в касках загрожує тюрмою.

Але правий Тарас Шевченко: "Влада, яка підло, таємно і блискавично підготувала і підписала закон, боіться журналістів, боіться громадських оргінзацій та свій народ, який вийшов на протести. А якщо влада боіть нас, це означає що ми не маємо боятися влади".

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде