Личный юрист Елена Лукаш

Пятница, 28 февраля 2014, 11:06

Олена Лукаш – наймолодший міністр в уряді, яким донедавна керував Микола Азаров. Вона очолила Мін'юст у липні минулого року – у 36 років. За цей час пані Лукаш відзначилася скандалом навколо держреєстрів, а також тим, що супроводжувала президента Януковича під час візиту до Москви 17 грудня, коли Росія вирішила надати Україні кредит у 15 мільярдів доларів.

Коли Азаров представляв Олену Лукаш колективу міністерства, він сказав"Вона була з нами у важкі часи". Маючи на увазі завжди вірного партійного юриста Лукаш.

Кондитер із Сєвєродонецька

Місто хіміків Сєвєродонецьк, що на Луганщині, стало відоме всій Україні в 2004 році завдяки так званому "з'їзду сепаратистів". Нині про Сєвєродонецьк усе частіше згадують як про малу батьківщину міністра юстиції Олени Лукаш. Саме в місцевому ПТУ №92 вона отримала свою першу спеціальність – повара-кондитера.

Хоча в офіційній біографії міністра про це згадки немає, на сайті Сєвєродонецької міськради директор училища вітає її із призначенням на посаду керівника української юстиції. "Її викладачі ще в роки навчання зауважували: росте неординарна людина, – каже директор ПТУ №92 Микола Лищишин. – Казали, що молодшій сестрі Тетяні є з кого брати приклад. Власне, вона теж багато чого досягла".

"Міністру юстиції буде цікаво дізнатися, що з 370 учнів ніхто не стоїть на обліку в міліції", – зазначає сайт Сєвєродонецької міськради в статті про свою землячку.

В 19-річному віці Олена Лукаш переїхала в Київ. Після закінчення вишу вона пішла працювати юристом у ТОВ "Агентство "Іменем закону", яке зареєстроване на Бессарабці. Невдовзі в агентство влаштувалися одногрупник Олени Юрій Іващенко та її сестра Тетяна. Згодом вони втрьох стануть співвласниками юридичного агентства.

Пізніше "Іменем закону" заснувало адвокатську фірму "Юридичне агентство "Лібера". У витягах з ЄДР видно, що в 2007 році співвласниками агентства були Тетяна Лукаш та Юрій Іващенко. А Олена Лукаш працювала там простим юристом. Раніше "Лібера" знімала під офіс квартиру на вулиці Полтавській, 5, але роки три тому з'їхала в невідомому напрямку.

Сестри Олена та Тетяна Лукаш на світському заході, 2009 рік
Сестри Олена та Тетяна Лукаш на світському заході, 2009 рік

"Права рука" Гавриша

Вихід на велику політичну сцену для Олени Лукаш стався під час судового процесу "Ющенко проти ЦВК" у 2004 році, де нинішня в.о. міністра юстиції виступала на боці Януковича. Оскарження президентських виборів у Верховному суді телеканали транслювали в прямому ефірі.

Представник ВР у Конституційному суді Анатолій Селіванов згадує, що в 2004-му Олена Лукаш допомагала йому на громадських засадах у Союзі юристів: "Коли зайшов до мене Гавриш і спитав, чи є в мене якісь юристи для роботи в штабі, я порекомендував її".

Тоді Степан Гавриш був представником кандидата Януковича у Верховному суді. У розмові зі "Слідством.Інфо" Гавриш зізнався, що кандидатуру Лукаш спочатку оцінив скептично, адже вона отримала юридичну освіту в неспеціалізованому виші. Втім, Лукаш наполегливо працювала й поступово доросла до його помічника.

"У ВСУ я представляв інтереси Януковича як адвокат. Щодня виголошував промови, і так сталося, що вона, а не інші, більш професійні юристи, стала моїм основним помічником. Вона залишалася постійно біля мене й була дуже віддана судовому процесу. Ідейно від початку вона була на стороні біло-блакитних. Оскільки вона мала гарний голос і натхнення цим процесом, то іноді ставила запитання й навіть коментувала щось, але захисником вона не була", – пригадує Гавриш.

Засідання Верховного суду в 2004 році: тут уперше засяла зірка Олени Лукаш. Кадр із телетрансляції

Засідання Верховного суду в 2004 році: тут уперше засяяла зірка Олени Лукаш. Кадр із телетрансляції

За його словами, після програшу другого судового процесу Януковичем, він пропонував Лукаш створити юридичну фірму й працювати на себе, однак вона відповіла: "Ні, я піду в Партію регіонів, я вже про все домовилася".

Лукаш і "Межигір'я"

У штабі регіоналів Олена Леонідівна поступово стала своєю. Там оцінили її відданість партії й лідеру й на парламентських виборах 2006-го року дали достатньо високий – 26-й – номер у партійному виборчому списку, що дозволило Лукаш легко пройти до парламенту.

Втім, вона швидко обміняла депутатський мандат на можливість працювати поряд з Януковичем – перейшла з парламенту на посаду першого заступника міністра кабміну.

Під час роботи в уряді Олена Лукаш долучилася до виведення "Межигір'я" із державної власності, про що писала "Українська правда". Вона від імені уряду відмовилась від позовних вимог щодо визнання недійсним договору про оренду "Межигір'я". "Як вбачається з матеріалів справи, договір не порушує права та інтереси кабміну", – пояснила Лукаш своє рішення в березні 2007-го.

На позачергових парламентських виборах 2007 року Лукаш знову стала народним депутатом. За час роботи в парламенті VI скликання подала 28 законопроектів та 33 депутатські запити. Один і них є особливо цікавим.

6 листопада 2009 року Лукаш звернулася до МВС та СБУ із запитом щодо незаконних дій співробітників цих відомств відносно ТОВ "Оптпостач-Бізнесгруп". Ця фірма займалася продажем металоконструкцій та металевих труб.

Скріншот з сайту ВР 

Згідно з рішенням суду, в 2008 році вказана компанія мала поставити 750 погонних метрів сталевих труб для будівництва газопроводу в Полтавській області. Але, як виявилося згодом, привезений матеріал не відповідав будівельним нормам: "труби були не новими та мали явні ознаки впливу корозії". Пізніше експерти дійшли висновку, що дії "Оптпостач-Бізнесгруп" завдали державі збитку на 92 тисячі 844 гривні.

У листопаді 2009 року, коли Лукаш заступалася за фірму, "Оптпостач-бізнесгруп" розпочала процедуру банкрутства. Допитаний у ході судового засідання директор компанії заявив, що йому за плату запропонували стати номінальним керівником цієї фірми. Також він повідомив, що написав довіреність і не несе відповідальності за дії фірми.

Згідно витягу з Єдиного Державного реєстру, директором згаданої фірми на той час був Алексєєв Олександр Григорович. Він навідріз відмовився спілкуватися з нами: "Нема мені чого з вами зустрічатися, тим більше на тему моєї роботи".

У прес-службі Мін'юсту на запит "Слідства.Інфо" щодо того, чому народний депутат Лукаш взялася захищати сумнівну фірму, відповіли: "Народний депутат України самостійно обирає форму та спосіб реагування на листи, які подаються на його адресу". У відповіді також зазначили, що, на жаль, документи по цій справі не збереглися, тому детальнішої інформації ми не отримаємо.

Повернення у владу

У 2009 році Олена Лукаш оберігала Віктора Януковича від допитів у генпрокуратурі у справі про отруєння Віктора Ющенка. На допит до слідчого Галини Климович з'являлися й тодішній президент Ющенко, і прем'єр Тимошенко, але народний депутат Янукович не приходив. У відповідь на десять повісток Лукаш написала генпрокурору, що керівник слідчої групи Климович "порушує охоронювані конституційні права Януковича".

Янукович старання свого юриста оцінив і одразу після перемоги на президентських виборах призначив Лукаш першим заступником глави адміністрації президента та представником президента в Конституційному суді. Одним з її ключових завдань було представлення інтересів Януковича в КСУ під час скасування політреформи 2004 року. Зокрема, під час слухань у цій справі Лукаш сказала, що Партія регіонів припустилася помилки, проголосувавши новий Основний закон і настав час цю помилку виправити.

Після повернення старої Конституції в руках Януковича сконцентрувалася вся повнота державної влади.

"Людина нормальна, якби не Партія регіонів"

Переїхавши до Києва на початку 2000-х років, сестри Лукаш жили на Теремках, на проспекті Глушкова, 51 в однокімнатній квартирі. Як стверджують сусіди, після подій 2004-го року сестри переїхали в трикімнатну квартиру на 9-му поверсі в тому ж під'їзді.

У цьому будинку на проспекті Глушкова колись мешкала Олена Лукаш та продовжує мешкати її сестра Тетяна
У цьому будинку на проспекті Глушкова колись мешкала Олена Лукаш та продовжує мешкати її сестра Тетяна

Колишній сусід міністра Борис Євгенович пригадав історію десятилітньої давнини, коли Олена Лукаш надала йому безкоштовну юридичну допомогу під час побутової суперечки: "Там була дрібна справа, але нас хотіли надурити. Я її в ліфті зустрів і поскаржився. Вона допомогла: телефонувала й писала скарги... Так вона людина нормальна, якби не Партія регіонів..." За його словами, депутатство Лукаш ніяк не позначилося на добробуті під'їзду та прибудинкової території: "Вони з сестрою завжди були зайняті".

У під'їзді нам також розповіли, що після одруження з нинішнім головою Служби зовнішньої розвідки, Григорієм Ілляшовим, – Лукаш переїхала жити в будинок до чоловіка, а в квартирі залишилася мешкати її сестра Тетяна, яка нині є секретарем ЦВК. Час від часу сусіди бачать як її привозить додому службовий автомобіль.

За даними "Слідства.Інфо", Олена Лукаш має квартиру у новобудові бізнес-класу на Подолі, на вулиці Ярославській, 7/9. Щоправда, консьєрж у під'їзді сказала, що ніколи на бачила там Олену Лукаш, а квартира, яка, ймовірно, їй належить, стоїть порожня. До речі, у декларації міністра вказано, що вона володіє трьома квартирами, метраж яких понад 100 квадратних метрів.

"Квартира в цьому будинку метражем більше 100 квадратів коштує понад три мільйони гривень", – повідомив нам ріелтор одного зі столичних агентств нерухомості.

Будинок на Подолі, у якому, за даними Слідства.Інфо, пані Лукаш має квартиру
Будинок на Подолі, у якому, за даними "Слідства.Інфо", пані Лукаш має квартиру

У декларації Олени Лукаш за 2012 рік можна побачити, що її річний дохід становив 231,2 тисяч грн. На квартиру на Подолі з таким доходом пані Лукаш треба працювати 13 років.

У декларації також зазначено, що міністру юстиції належить автомобіль Lexus RX-350 2009 року випуску. На вході до міністерства "Слідство.Інфо" побачило вишневий Lexus з номерами АА-9999-СВ, на якому, зі слів співробітників міністерства, і приїздить на роботу Олена Лукаш.

Задекларований Lexus Олени Лукаш припаркований максимально близько до входу в Міністерство юстиції
Задекларований Lexus Олени Лукаш припаркований максимально близько до входу в міністерство юстиції

Свої люди

В оточення Лукаш потрапляють лише перевірені люди.

Заступник міністра юстиції – керівник апарату міністерства Юрій Іващенко пройшов із нею майже весь кар'єрний шлях. Навчання в одному виші, робота в "Агентстві "Іменем закону", а потім спільне заснування "Юридичного агентства "Лібера". Коли Олена Лукаш була призначена заступником міністра кабміну, Іващенко став її помічником. А далі всі його посади є віддзеркаленням посад Лукаш, лише з приставкою "помічник".

Молодша сестра Тетяна Лукаш, з якою Олена багато років прожила під одним дахом, також може дякувати кар'єрному злету сестрі. Можливо, що саме завдяки протекції Олени Лукаш Тетяна стала членом ЦВК за квотою Партії регіонів. А зрештою, вона отримала портфель секретаря Центрвиборчкому.

Нині Лукаш-молодша готує засідання ЦВК, доводить рішення комісії до територіальних виборчих дільниць, а без її підпису протокол засідання ЦВК є недійсним.

Чоловік Олени Лукаш Григорій Ілляшов, з яким вони одружилися вже після народження дитини, із червня 2010-го року очолює Службу зовнішньої розвідки України. Він – кандидат на окреме розслідування.

Олена Лукаш із чоловіком Григорієм Ілляшовим. Фото www.focus.in.ua
Олена Лукаш із чоловіком Григорієм Ілляшовим. Фото www.focus.in.ua

Також джерела повідомляють, що Олена Лукаш має тісні зв'язки зі скандальною депутаткою Валерією Матюхою. Перед тим як потрапити у Верховну Раду за списком Партії регіонів у 2006 році, Матюха працювала у вже згаданому юридичному агентстві "Лібера", до діяльності якого були причетні сестри Лукаш та Юрій Іващенко.

У 2010 році Валерія Матюха стала заступником директора Державного підприємства "Прогрес", яке займається експортом зброї та належить до сфери впливу чоловіка Лукаш – Ілляшова. "Матюха мені розповідала, як вони з Оленою Лукаш пили шампанське прямо на вулицях Києва, коли в 2006 році стали депутатками", – розповів "Слідству.Інфо" на умовах анонімності колишній підлеглий Валерії Матюхи у ДП "Прогрес".

Ми хотіли самі розпитати про дружбу Матюхи та Лукаш, однак на наш телефонний дзвінок пані Валерія відповіла: "Вибачте, нічим не можу вам допомогти".

Інфографіка Ярини Михайлишин
Інфографіка Ярини Михайлишин

Оцінити діяльність пані Лукаш на посаді міністра непросто. За півроку своєї роботи вона відзначилася лише історією з держреєстрами.

З початком протестів в Україні Лукаш одразу включилася в загальнонаціональні процеси, чим вкотре підтвердила, що залишається юристом, якому президент Янукович довіряє особисто. Надто оперативні погрози про введення НС – зайве тому підтвердження.

*   *   *

Спецпроект "ЧЕСНО про УРЯД". Реалізується учасниками руху ЧЕСНО: ГО "Центр-UA", Інститутом Масової Інформації та Інститутом Медіа Права в партнерстві з Агенцією журналістських розслідувань "Слідство.Інфо" та бюро журналістських розслідувань "Свідомо".

Алла Шершень, "Слідство.Інфо", спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде