Мажоритарная динамика между выборами 2012 и 2014. Инфографика

Вторник, 18 ноября 2014, 09:28

На дострокових парламентських виборах 2014, так само як і на парламентських виборах 2012 року, застосовувалась змішана виборча система.

Схожість принципу і механізмів формування парламентів у 2012 і 2014 роках дає можливість для порівняльного аналізу результатів голосування та зміни динаміки підтримки суб’єктів виборчого процесу в одномандатних округах.

У 2012 році результати виборів в округах виглядали так: Партія регіонів – 111 депутатів, самовисуванці – 47, "Батьківщина" – 37, "Свобода" – 11, УДАР – 6, "Єдиний Центр" – 3, Народна Партія – 2, "Союз" – 1, Радикальна Партія – 1.

Клікніть на зображення для збільшення 

Через два роки результат змінився: самовисуванці перемогли у 96 округах, Блок Петра Порошенка здобув 69 мажоритарників, "Народний Фронт" – 18, "Свобода" – 6, "Опозиційний блок" і "Батьківщина" – по 2, "Правий Сектор", "Воля", "Заступ", "Самопоміч" і "Сильна Україна" – по 1 депутату.

Клікніть на зображення для збільшення 

У порівнянні із 2012 у 2014 році кількість переможців-самовисуванців збільшилась удвічі – із 47 до 96.

У 2014 році свої мандати у тих же округах поновили 83 депутати. Правда, лише 23 з них не змінили спосіб номінації. Серед них – 19 самовисуванців і 4 свободівця.

Серед тих, хто найактивніше змінював спосіб номінації були колишні регіонали: 40 депутатів, які у 2012 році обрались від ПР на останніх виборах переобрались у тих же округах як самовисуванці.

Більше половини із цих мандатів, а саме – 22, було одержано в трьох областях: Харківській (12), Одеській (5), Донецькій (5).

Звертають на себе увагу показники пост-майданних політичних сил – загалом в округах вони здобули майже 100 представницьких мандатів, що удвічі більше за результат націонал-демократів на виборах 2012.

Географічно кандидатам Блоку Петра Порошенка вдалось зробити "прорив" на Південь та частину Сходу – у Херсонську, Миколаївську, Запорізьку та Дніпропетровську області.

Однак, більш ніж скромними можна вважати здобутки БПП у Донецькій, Луганській, Одеській і, головне, Харківській областях. В останній із 14 округів кандидати БПП не перемогли в жодному.

Наскільки змагальними були виборчі перегони в округах у 2012 і 2014 роках?

Для цього автори вирахували і відобразили на карті відносну різницю між результатом переможця і кандидата, який посів друге місце.

 Клікніть на зображення для збільшення 

На карті 2012 року чітко виділяється Схід, як територія із найнижчим рівнем змагальності: два роки тому кандидати від ПР перемогли у цих округах із суттєвим відривом від своїх найближчих конкурентів.

Клікніть на зображення для збільшення  

У 2014 році виборчі округи на Сході характеризувались значним скороченням відриву між результатами переможців і їх найближчих конкурентів. Ріст змагальності в цих округах свідчить про сприятливі умови для виникнення політичної альтернативи і розвитку нових політичних середовищ там, де попередньо домінувала одна політична сила.

Також звертає на себе увагу місто Київ. У порівнянні із 2012 у 2014 році рівень змагальності в більшості округів столиці знизився.

Наведені вище результати порівняння і спроба аналізу дає підстави для деяких узагальнень.

По-перше, політичні партії, які асоціюються із проєвропейським вибором і демократичними цінностями, подвоїли свій результат на мажоритарці порівняно із 2012 роком.

По-друге, що більш важливо, цю перевагу вдалось створити завдяки перемогам в значній частині округів Сходу і Півдня. В тому числі, й у великих містах.

По-третє, підвищення змагальності в округах на Сході може свідчити про запит там на більш конкурентний, із наявністю альтернатив політичний процес.

Збереження і стимулювання політичної і виборчої конкуренції на Сході залежить не лише від місцевих середовищ, але й від Києва. А також бажання столиці створювати додаткові умови для урізноманітнення там політичного ландшафту.

Назар Бойко, Роман Свердан, Моніторингово-аналітична група "ЦИФРА", для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде