Параллельная военная реальность. Кто и для чего создает альтернативный Генштаб

Четверг, 19 февраля 2015, 21:45

Критика на адресу Генштабу лунає звідусіль ще з літа минулого року. А після Дебальцевого критики Муженка отримали набір нових аргументів і рішучості.

У своєму несприйнятті Генштабу далі за всіх пішли лідери кількох добровольчих батальйонів на чолі з Дмитром Ярошем та Семеном Семенченком.

У середу вони оголосили про створення "альтернативного Генштабу", який поки що має зайнятись тільки "координацією та плануванням". Проте згодом цілком може перерости в альтернативний центр прийняття військових рішень.

Створення цього Штабу Ярош анонсував кілька тижнів тому, обіцяючи, що до нього пристануть багато добровольчих батальйонів та навіть частини Збройних сил.

У своєму Facebook Семенченко у середу, 18 лютого, поскаржився, що керівництво Генштабу "систематично вводить в оману" Порошенка і перекрило доступ до нього "справжньої" інформації з фронту.

Комбат-нардеп пообіцяв, що альтернативний Штаб цю ситуацію виправить. От тільки ні у МВС, ні в середовищі комбатів ідею Яроша і Семенченка ніхто зрозуміти не може. Багато хто із колег Семенченка та Яроша висловлюються негативно щодо цієї ідеї.

 Семен Семенченко

Семен Семенченко, комбат батальйону "Донбас"

– Коли створили цей Штаб? Хто у нього увійшов?

– Фактично, ми його створили тиждень тому. А в середу про це оголосили на прес-конференції. У штаб увійшли представники 17 батальйонів та волонтерських організацій. Це "Добровольчий український корпус "Правий сектор", представники батальйону "Донбас", батальйони "Кривбас", "Січеслав", "Полтава". Частина "Айдару" також увійшла, але дещо дивно – окремими ротами.

Тобто у нас буде і забезпечення, і бойові дії.Також у нас є в штабі і народні депутати. Я сподіваюсь решта комбатів також долучаться.

Цей Меморандум про створення Штабу відкритий для підписання і для інших "Самооборон", і для добровольчих батальйонів, і для волонтерських організацій. Штаб уже почав працювати.

– А де і на базі чого він працює?

– Штаб базується у Дніпропетровську. Він складається із 17 підрозділів. Ми взяли структуру Генерального Штабу, але викинули звідти непотрібні ланки. У нас є підрозділи збору розвідувальної інформації, планування операцій, координації і взаємодії, інформаційної боротьби, мобілізації тощо.

У Штабі зараз працює більше 35 осіб, яких делегували різні батальйони. Вони випрацьовують концепцію, або аналізують концепції, які приходять із Генштабу.

– Хто взяв на себе керівництво цим Штабом?

– Усім керують семеро людей, які вирішують, чи приймати рекомендації Штабу, чи відхилити їх.

Штаб формулює свої пропозиції, збирається нарада із 7 людей і вирішує, що з ними робити.

– А ці семеро – це хто? Можете назвати прізвища? Це ви, Ярош?..

Це представники найбільших батальйонів. У нас поки була лише одна спільна нарада, загальні збори. А цих сімох людей ми маємо делегувати впродовж тижня. Зараз Штаб працює, напрацьовує пропозиції, а потім ми зберемось, ці семеро, і розглянемо їх.

А яким чином ви маєте намір координувати свої дії з Генштабом ЗСУ?

– Будьмо відвертими. Усі свої операції ми і так плануємо самі. У Генштабу рівень координації і планування дуже низький. Ми звертатимемось до них і надалі, але уже більш формально, не кожен підрозділ окремо, а від імені Штабу.

Тобто, якщо потрібне залучення частин ДУКу чи "Донбасу" до якихось операцій, то нам кажуть, "от задум, які ваші пропозиції?" А у нас уже буде свій задум, розроблений Штабом.

Або нам кажуть: "Ви маєте зайти і зачистити отаке-то село". А ми знаємо, що там російські танки, але нас про це Генштаб не інформує. Ми їм тоді відповімо, що вибачте, але у нас отака-от є інформація.

Але головна мета – перемогти у війні, зменшити кількість загиблих від непродуманого командування.

– Як ви юридично хочете оформити своє утворення, адже у нього входять підрозділи, які або нікому не підпорядковані, як ДУК, або входять в систему зовсім різних відомств: МВС та Міноборони?

– Наш штаб – це громадська організація.

Ми розуміємо, що зараз де-юре треба шукати способи легалізуватись. Поки що ми бачимо можливість це зробити тільки у формі громадської організації.

– Тобто це буде громадська організація, яка впливатиме на діяльність військових формувань, які офіційно підпорядковані силовим відомствам країни?

– Ні, вона не буде впливати, вона буде сприяти налагодженню більш ефективній координації, напрацюванню рішень, наданню інформації. Є ж інститути стратегічних досліджень.

– Так, але вони не приймають рішень чи брати участь у бойових діях, чи ні.

– І ми не прийматимемо таких рішень.

Їх прийматиме вище керівництво, а ми їх будемо виконувати У ДУК, наприклад, такі рішення приймаються самостійно. Але ж і ми не просто біомаса. Перевіряти інформацію, аналізувати, пропонувати рішення, збирати розвідувальну інформацію ми ж маємо повне право.

Тільки тепер це буде думка не окремого батальйону чи посадової особи, а думка об'єднання добровольчих батальйонів, "Самооборон" і волонтерських організацій.

– А як на Банковій поставились до вашої ідеї?

– Наш штаб, у тому числі, стане ще одним джерелом інформації для президента.

Я особисто ще у вівторок намагався зустрітись з кимось із Адміністрації президента, хоч із якимись заступниками. Але ситуація в Дебальцевому зробила ці зустрічі неможливими.

Ми впродовж останніх тижнів намагались донеси до Банкової і до СБУ реальні завдання цього Штабу, щоб уникнути непотрібної конфронтації. Але особливого зацікавлення нашими пропозиціями поки на Банковій не виявили.

Як до ідеї створення альтернативного Генштабу ставляться колеги Семенченка та Яроша, волонтерські організації та у МВС, якому більшість батальйонів підпорядковуються. 

 

Андрій Білецький, комбат "Азову" заявив, що він про штаб Яроша-Семенченка нічого не знає.

"До нас ніхто не звертався", - запевняє він.

 

Юрій Береза, комбат "Дніпра"

"Ні. За жодних умов ми не будемо долучатися до такого Генштабу. Тому що ні.

Ми підпорядковані Міністерству внутрішніх справ, міністру. У нас існує чітка ієрархія. Як може міліцейська частина кудись вступати? Зателефонуйте тоді міністру внутрішніх справ і запитайте, чи він не буде туди вступати", - сказав Береза.

 

Андрій Тетерук, комбат "Миротворця".

"Миротворець" звісно нікуди входити не буде, бо він підпорядковується Головному управлінню МВС у Київській області і штабу АТО.

Жодних інших утворень, самовільно створених, ні я, ні командири батальйону не мають наміру використовувати. Я не бачу жодного сенсу створювати якусь альтернативу Генштабу. При цьому не маючи ні відповідної освіти, ні досвіду.

Дуже легко взяти і назвати щось "альтернативним Генштабом", але це буде утворення, нездатне до життя. Та і згідно якого закону воно створене і буде діяти? Спочатку пану Семенченку слід було розробити відповідні закони, а вже потім створювати якісь альтернативні військові утворення. Я не розумію, для чого це робиться.

У нас усі великі стратеги. Але дії Генштабу можна оцінювати тільки за конкретними результатами конкретних операцій.

 

Антон Геращенко, депутат і радник глави МВС

Цей Штаб – це фейк і фікція. Оцінку законності має давати генпрокурор. Але в суспільстві є запит на зміну керівництва Генштабу, який не задовольняється президентом з незрозумілих причин.

Плюс, суспільство хоче бачити, що люди, винні у воєнних катастрофах, відповідають за них. Цього теж немає.

 

Штаб АвтоМайдану

Офіційно заявляємо, що ГО "ВО "Автомайдан" не підписувала жодних документів з добровольчими батальйонами, щодо створення координаційного центру!

У цілому ми розділяємо думку щодо неефективної, а іноді навіть злочинної діяльності чи бездіяльності Генерального штабу, але вважаємо, що вирішити цю проблему повинен президент, зробивши відповідні кадрові та організаційні висновки і призначення. Створення альтернативних центрів координації та управління може призвести до непрогнозованих наслідків в період, по суті, військових дій!

 

АвтоМайдан Київ

Всі командири батальйонів, волонтери АТО, громадські активісти, які працюють в галузі оборони України, мають зв'язок і давно координуються без висвітлення цього процесу в публічному полі.

А подібні заяви більші схожі на піар, намагання розхитати ситуацію всередині країни та виглядають повним абсурдом під час продовження активних військових дій в зоні АТО.

Вже після публікації  матеріалу  прес-служба МВС України розповсюдила заяву восьми комбатів батальйонів стосовно створення координаційного штабу, текст якої ми наводимо нижче:

Ми, бійці та командири добровольчих батальйонів та підрозділів, що були створені та несуть службу у МВС України та Національній Гвардії України, вірні присязі народу України та готові виконувати бойові задачі по захисту територіальної цілісності Батьківщини від терористичної загрози.

Ми принципово заявляємо про свою готовність виконувати накази Президента України - Верховного Головнокомандуючого Збройних сил України, Міністра внутрішніх справ та наших командирів.

Ми рішуче спростовуємо інформацію про участь добровольчих батальйонів у створенні так званого "Об’єднаного штабу батальйонів", який нібито сформований з командирів наших підрозділів.

Ми вважаємо, що пану Семенченко необхідно зайнятися реальною роботою щодо забезпечення боєздатності наших підрозділів в якості народного депутата і припинити свої щоденні популістські та ПІАРзаяви.

Ми звертаємося до кожного українця - і до цивільних, і до тих, хто несе військову службу: сьогодні наше головне завдання - згуртованість, твердість духу і віра в нашу перемогу!

Слава Україні !

 Роман Романюк, УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде