Кадры решают все. Битва за Антимонопольный комитет и Фонд госимущества

Четверг, 14 мая 2015, 14:03

В останній день травневих свят 11 травня президент Петро Порошенко несподівано вирішив зустрітися зі своєю фракцією в конференц-залі Верховної Ради.

Для депутатів це стало сюрпризом – про зустріч з президентом їм повідомили за дві години до її початку. Тож багато хто із парламентарів не зміг бути присутнім на ній.

Порошенко, одягнений в камуфляжну форму, був не в гуморі.

Несподівано для всіх присутніх він вирішив дати прочухана депутатам, що погано відвідують парламентські засідання. З аркуша паперу він зачитував прізвища прогульників. Як завуч старшокласникам.

Найбільш злісним прогульником виявився колишній спічрайтер Тимошенко і Кличка Віталій Чепінога, який потрапив до фракції БПП за квотою партії УДАР.

– Він не голосував за 85% законопроектів, – почав Порошенко.

Дісталося від президента і одному із заступників голови фракції БПП Мустафі Найєму, який не голосував на 48% пленарних засідань, і депутатці Світлані Заліщук, і її колезі Марії Іоновій. Депутати між собою обурювалися такою поведінкою президента. Хтось виправдовувався роботою на виборчих округах та відрядженнями, які співпадають із пленарним тижнем.

Вам не здається, що це нечувана розкіш для президента воюючої країни приходити на фракцію і давати наганяй депутатам за прогули? – запитала Заліщук, у якої майже усі пропуски стосувалися відряджень до ПАРЄ.

На такий закид Порошенко відреагував спокійно, і відповів, що фракція носить його ім'я, і через це він несе персональну відповідальність за депутатів.

У якийсь момент до зали, де проходило засідання у супроводі двох охоронців увійшов вдягнений в светр прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Він обійнявся з Порошенком, щось йому прошепотів, і пішов не сказавши ані слова нардепам.

Насправді, президент збирав своїх депутатів зовсім не задля вирішення дисциплінарних питань.

Порошенко намагався вмовити свою фракцію проголосувати за кандидатів на посади голови Антимонопольного комітету України і Фонду державного майна. Їх затверджує Верховна Рада за поданням прем’єр-міністра.

Також президент попросив підтримати кандидатуру Ніни Южаніної на голову парламентського комітеті з питань податкової та митної політики. На початку травня колишній його очільник, теж член президентської фракції Роман Насіров за підсумками конкурсного відбору став керівником Державної фіскальної служби.

Свою кандидатуру на голову комітету вирішила висунути депутатка Оксана Продан, яка пройшла до парламенту за квотою УДАРу.

Це не перша її спроба – у грудні Продан так само була одним із претендентів на комітет і сильно засмутилася, коли його очолив Насіров. Також вона брала участь у конкурсі на главу ДФС, але не пройшла до фіналу і звинуватила Яценюка, що саме він заблокував її кандидатуру.

Мотиви у такого рішення прем’єра можуть бути. Чоловік депутатки Василь Продан входить до команди колишнього секретаря Чернівецької міської ради Віталія Михайлішина, людини Фірташа. Тож у "Народному фронті" вважають, що Продан потрапила до Ради по квоті Льовочкіна- Фірташа, із якими в Яценюка зараз триває війна.

Наступного дня після зборів фракції, 12 травня, Продан вирішила зняти свою кандидатуру на голову комітету. Відбулося це після її нічної зустрічі із президентом напередодні, на якій депутатці сказали, що її кандидатуру не підтримає "Народний фронт".

Податковий комітет у підсумку очолила Южаніна – людина, близька до Порошенка. До свого обрання в Раду вона працювала директором телекомпанії "Експрес-інформ", що була засновником президентського "5 каналу".

Ще складніше із кандидатами до Фонду держмайна та Антимонопольного комітету – два надважливі відомства задля проведення реформ і наповнення Держбюджету.

Кілька тижнів тому голова фракції БПП Юрій Луценко говорив, що президентська фракція готова висунути на розгляд коаліції кандидатуру колишнього голови Державної фіскальної служби Ігоря Білоуса, який в березні подав у відставку.

Цьому рішенню передувало розпорядження Яценюка розпочати службове розслідування проти керівництва Фіскальної служби і відсторонити його від виконання обов’язків.

За його результатами Кабмін звільнив двох заступників Білоуса – Володимира Хоменка, який відповідав за податкову міліцію, і Анатолія Макаренка, який відповідав за митницю.

Кандидатура Білоуса викликає багато суперечок серед народних депутатів, особливо представників бізнесу.

Вони скаржаться, що за часів Білоуса у Податковій так само складно було повертати ПДВ, скаржаться і на корупцію на митниці, на яку керівник фіскальної служби закривав очі.

Проте альтернативного кандидата жодна з фракцій не надала. Два співрозмовники в оточенні президента говорять, що Білоуса на цю посаду активно лобіює глава адміністрації президента Борис Ложкін.

Не готові голосувати за Білоуса навіть у частині БПП, хоч він навіть приходив на засідання фракції, щоб переконати підтримати свою кандидатуру.

– У нас десь 20% фракції проти, – говорить "Українській правді" депутат блоку Порошенка.

– Чому Віталій Хомутинник (голова депутатської групи "Відродження" – УП) під час того, як ви очолювали податкову, приходив і вів переговори із вами? – запитав Павло Різаненко Білоуса під час засідання фракції БПП 11 травня.

На це Білоус сказав, що з ніяким Хомутинником під час роботи у ДФС не зустрічався. Так само він заперечував на початку року, що відпочивав на Мальдівах разом із Юрієм Косюком, підприємства якого минулого року не мали жодних проблем із відшкодуванням ПДВ.

Тоді на засіданні антикорупційного комітету Білоус сказав, що ніколи на Мальдівах не був. Тим більше, із Косюком.

У розпорядженні "Української правди"опинився авіаквиток, який надіслали до редакції його колишні підопічні. Він засвідчує, що наприкінці минулого року Білоус міг відпочивати на Мальдівах. 

Копія квітка на імя Ігоря Білоуса по маршруту Киів-Мальдіви. Сам Білоус каже, що ніколи туди не літав. Клікніть, щоб збільшити

Не хочуть голосувати за колишнього податківця і в "Народному фронті".

– Дивно голосувати за призначення на посаду людини, яка звільнилася з посади зі скандалом. Це нелогічно, – каже Вікторія Сюмар, одна з керівників фракції НФ.

У "Самопомочі" вирішили провести довгу співбесіду на фракції із кандидатом, як робили це з майже усіма кандидатами на міністрів, і визначатися вже за результатами цих співбесід.

У вівторок ввечері президент мав зустріч із "Самопоміччю" в будівлі АП. Зустріч тривала 2,5 години і, за словами парламентарів, Порошенко був дуже люб’язним.

– Він нічого не просив. Хвалив нас за конструктивну поведінку в парламенті. Здебільшого, це ми йому розповідали, що слід робити, але деталі зустрічі він просив не озвучувати в ЗМІ, – каже один із депутатів від "Самопомочі".

У фракції "Радикальної партії України" теж не хочуть голосувати за Білоуса, але мотиви матеріальні.

За словами двох джерел і в БПП, і в НФ голова фракції Олег Ляшко хоче, щоб радикалам за підтримку Білоуса віддали посаду голови Рахункової палати. БПП та "Народний фронт " на такі поступки поки що не готові.

Простіше із кандидатом на главу Антимонопольного комітету, який за квотою має відійти "Народному фронту".

На початку року фракція Яценюка серйозно розглядала на цю посаду близького друга прем’єра, бізнес-партнера Ігоря Коломойського Андрія Іванчука. Депутати від НФ збирали голоси на його підтримку у сесійній залі, але проти виступили і БПП, і Самопоміч.

Зараз, за словами депутатів з НФ, Іванчук втратив колишні важелі впливу на фракцію. Після скандалу з Ігорем Коломойским, коли Іванчук, перебуваючи на посаді голови комітету з питань економічної політики, блокував розгляд законопроекту, що фактично позбавляв Коломойского контролю над "Укрнафтою", у Іванчука відбулася непроста розмова з прем’єром.

Тож наразі і Іванчук, і Микола Мартиненко, щодо якого прокуратура Швейцарії веде розслідування, фактично не беруть участі в управлінні фракцією "Народного фронту".

Тому замість Іванчука знайшли іншу кандидатуру. Вже наприкінці квітня під час засідання із головами фракцій президент Порошенко запропонував призначити на Антимонопольний комітет Юрія Терентьєва. Його кандидатуру до того погодив Яценюк.

Терентьєв – людина із бізнесу. В 1997-2000 роках він керував правовим забезпеченням діяльності американської фармацевтичної компанії "Брістол-Майерс Сквібб" в Україні, пізніше був радником правових питань в міжнародній тютюновій компанії "Джей Ті Інтернешнл Компані Україна".

Потім протягом 10 років працював в "МЕТРО Кеш енд Кері Україна" на керівних посадах. Останні три роки був заступником генерального юридичного консультанта "АрселорМіттал Кривий Ріг".

– Я розмовляв з ним. Юридично він дуже підкована людина. Добре знає законодавство. Але я спросив напряму, чи готовий він на посаді голови АМКУ боротися з нашими олігархами – Фірташем, Ахметовим, Коломойським, адже посада вимагає здебільшого цього. Однозначної відповіді не отримав, і у мене не склалося враження, що він готовий, – говорить один з депутатів від БПП.

Тож існує високий ризик, що цього пленарного тижня коаліція знову не проголосує за призначення голів АМКУ і Фонду держмайна. У фракціях все ще тривають консультації з цього питання, а на Раді коаліції 14 травня ці кадрові проекти рішень навіть не обговорювалися.

Раніше нардеп від НФ Остап Семерак припустив, що коаліція не встигне пройти усі процедури, необхідні для голосування за ці посади. Тож депутати голосуватимуть лише наступного пленарного тижня, запланованого на 19-22 травня.

Домовленості щодо кандидатур на посаду керівників Фонду держмайна та Антимонопольного комітету є компромісом між президентом та прем’єром. "Народний фронт" готовий підтримати кандидатуру Білоуса за голоси БПП на користь Терентьєва.

"Пакет" взаємовигідний - Порошенку важливо мати свою людину у Фонді держмайна, щоб контролювати приватизаційні процеси в країні. У президента вже є домовленості із потенційними іноземними інвесторами зокрема в енергетичному секторі: французька Gas de France suez планує взяти участь у приватизації "Центренерго", Ян Кульчик, за інформацією "Української правди", зацікавлений у покупці "Західенерго".

Для Яценюка та його оточення надважливою є посада керівника АМКУ. Зокрема для бізнес-партнера Іванчука Ігоря Коломойського, до якого можуть виникнути питання щодо монопольного положення у нафтотрейдерстві. Не секрет також, що Яценюк забезпечує надійний тил і для бізнесу Ріната Ахметова – зокрема компанії ДТЕК.

Найближчим часом саме АМКУ має провести незалежне та об’єктивне розслідування щодо монопольного положення компанії на енергетичному ринку. Задля цього і президент, і прем'єр готові продемонструвати показову єдність.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде