Киевский торт. Кандидаты в мэры, их спонсоры и политтехнологи

Среда, 7 октября 2015, 10:43

На початку вересня в київському штабі партії Коломойського "Укроп" у одного із кандидатів в мери Києва Геннадія Корбана відбувалася важлива зустріч.

Корбан пропонував співпрацю на місцевих виборах одному з найвідоміших українських політтехнологів Сергію Гайдаю, який, наприклад, під час дострокових виборів відповідав за візуальну складову партії "Народний фронт" Арсенія Яценюка. Колись він працював на кампанію Ющенка та розробляв рекламу для ГАКа Пабата.

– Я не планував співпрацювати з Корбаном. У мене на той час були домовленості з іншими не менш цікавими для мене кандидатами, а щодо Корбана існував певний стереотип. Але сталася довга особиста розмова, і Корбан виявився далеко не таким, як я його собі уявляв, – згадує Гайдай подробиці тодішньої розмови.

Тож пропозицію одного із 29 кандидатів в мери Києва відомий політтехнолог задовольнив, невдовзі з’явившись на пишному з’їзді політичного проекту. Тепер він керує мерською кампанією Корбана в Києві. Відповідає за стратегію та візуальну складову.

Хто веде інших кандидатів на вибори і які в них шанси?

Корбан на перспективу

Гайдай майже не замислюючись відповідає на запитання УП про те, чому він погодився на пропозицію одіозного Корбана. Запевняє, що справа зовсім не в грошах. Мовляв, Корбан підкупив його кількома речами – бажанням ризикувати і готовністю розвивати партію і після місцевих виборів 25 жовтня.

– Ані у Корбана, ані у "Укропа" шансів в Києві немає, але вони готові ризикувати і грати. Це мене підкупило найбільше, – каже Гайдай.

– Ми заскочили в потяг, що вже їхав. Я дав команду щодо бордів, де слоган "Час змінити мера": вішайте, що є. Під час кампанії ми вносимо корективи, – розповідає Гайдай.

Разом із Гайдаєм на Корбана працює і інший відомий політтехнолог Микита Потураєв, колишній консультант Сергія Тигіпка. Потураєв керує ідеологічним відділом "Укропа". Мова йде про платформу і програму партії.

Гайдай жаліється, що якби було більше часу – хоча б місяці три – вони би показали Києву зовсім іншого Корбана, а так у політтехнологів залишилося всього 20 днів. І поки що високими рейтингами Корбан, незважаючи на дорогих політтехнологів, похизуватися не може.

"Українській правді" вдалося ознайомитися з внутрішніми рейтингами штабу Кличка щодо кожного із кандидатів в мери, адже щодо Києва адекватних відкритих соціологічних досліджень поки що немає.

Станом на кінець вересня він такий –

Віталій Кличко – 32,4%,

Олександр Омельченко – 13,2%,

Борислав Береза – 12%,

Володимир Бондаренко – 8,4%,

Сергій Гусовський – 4,2%,

Сергій Думчев – 4,1%,

Геннадій Корбан – 1,8%,

Юрій Єхануров – 0,8%.

Політтехнологи Льовочкіна на службі у Кличка

Наприкінці серпня фаворит нинішньої мерської гонки Віталій Кличко очолив "Блок Петра Порошенка – Солідарність", фактично зливши партію "УДАР" з президентською політичною силою.

Такому рішенню передували кількамісячні перемовини. Кличко не горів бажанням йти на місцеві вибори разом із партією Порошенка, а в БПП в якості запасного варіанту розглядали іншого кандидата на пост мєра Києва. Ним міг бути спікер парламенту Володимир Гройсман.

Але зрештою політсилам, що були партнерами під час дострокових президентських і парламентських виборів, вдалося домовитися і напередодні місцевих. Кличко під час переговорів висував дві ключові вимоги – він має очолити БПП, а в назві партії має фігурувати слово "УДАР". На сьогодні, очевидно, що другий пункт домовленостей партнери Кличка не виконали – нібито через обмеження у часі.

 Декілька співрозмовників "Української правди" в оточенні Кличка розповідали, що ще за тиждень до досягнення домовленостей із Порошенком, він збирався йти на вибори самостійно, про що говорив своїм найближчим соратникам. Серед них і одіозний екс-регіонал Вадим Столар, який сьогодні фактично керує штабом Кличка.

Спілкуючись під час форуму YES з журналістами УП, Кличко не став спростовувати присутність Столара в штабі, зазначивши, що "просто намагається використовувати досвід усіх депутатів Києва".

Але не тільки досвід Столара стався в нагоді Кличку.

 

За політтехнології в його штабі відповідає команда з п’яти осіб "Центру політичних рішень", яка навесні 2014 року "вела" деяких київських мажоритарників "УДАРу" та займалася президентською кампанією Олега Ляшка у Києві.

Під час дострокових парламентських виборів восени ці політтехнологи працювали в штабі "Опозиційного блоку", зокрема, з колишнім головою Адміністрації президента Сергієм Льовочкіним разом із американським політтехнологом Полом Манафортом.

Манафорт і цього року "веде" "Опозиційній блок" на місцевих виборах. Проте місце у команді Кличка знайшлося для одного із колишніх працівників Манафорта.

 Колись у його команді працював політтехнолог Сем Паттен. Він очолював Агенцію міжнародних політичних консультантів в Вашингтоні.

У Паттена є досвід роботи із українськими політиками. У 2005 році він співпрацював з президентом Віктором Ющенком. Також він був радником партії Саакашвілі "Єдиний національний рух" на початку 2008 року, а у 2011 році допомагав політичній партії найбагатшого грузина Бдзіни Іванишвілі "Грузинська мрія".

Цього разу досвідом американця вирішила скористатися в штабі Кличка. За інформацією співрозмовників УП в оточенні кандидата в мери, Паттен став політтехнологом у Кличка за рекомендацією Сергія Льовочкіна. У штабі американець відповідає за соціологію, фокус-групи та разом з командою ЦПР формує стратегію кампанії.

У Кличка наразі роблять ставку на старших людей. Звідси і інфографіка на бордах, де акцент робиться на соціальних речах – як то утримання цін на хліб або нові тролейбуси, а також розсилка листів в стилі одіозного колишнього мера Києва Леоніда Черновецького.

Наразі в штабі Кличка є важливе завдання. Там працюють над тим, щоб вивести його в другий тур разом із Олександром Омельченком, який через свій вік та попередній досвід мерства є найбільш зручним конкурентом.

Проте у Омельченка на цьогорічних місцевих виборах зявилася надійна фінансова підтримка.

Декілька співрозмовників серед депутатського корпусу Київради розповіли кореспонденту "Української правди", що фактичним керівником штабу Омельченка, який балотується від партії "Єдність", є Віктор Пилипишин, колишній глава Шевченківського району Києва і колишній нардеп.

Кандидатура Омельченка була цікава і іншій партії Коломойського – "Відродженню". Напередодні з’їзду, що відбувся в Києві наприкінці серпня, у "Відродженні" думали, кого висувати на посаду мера Києва. Обирали між Омельченком і Єхануровим. Зупинитися вирішили на останньому.

 Без серйозних конкурентів

До того, як Омельченко вирішив балотуватися в мери, найбільш вірогідним конкурентом Кличка у другому турі був позафракційний нардеп-мажоритарник Борислав Береза, який балотувався на Троєщині в Києві. У кандидата, якого пов’язують з Коломойським і партією Укроп, була найкраща динаміка зростання рейтингу.

– Береза симпатичний Укропу. Йому пропонували ставати кандидатом від цієї партії, але він відмовився і, на мій погляд, зробив стратегічну помилку, – каже Гайдай, додаючи, що Укроп не стоїть за Березою.

Наразі рейтинг Омельченка вищій, ніж Берези.

За умови участі Омельченка і Кличка у другому турі виборів мера Києва останній виграє з 8,6% відривом, 54.3% у Кличка проти 45.7% у Омельченка. Це – дані внутрішньої соціології штабу Кличка.

 

Домовитися з Березою розраховували не тільки в Укропі, а і у "Батьківщині". За даними УП, перемовини щодо висунення Берези кандидатом в мери Києва від "Батьківщини" вела Юлія Тимошенко, але домовитися не вдалося.

Тож партія Тимошенко йде на вибори із багаторічним функціонером і київським мажоритарником, який виконував функції глави КМДА, Володимиром Бондаренко.

"Самопоміч", в якої на дострокових парламентських виборах у Києві був другий результат після БПП, у мери висунула відомого ресторатора і главу однойменної депутатської фракції в Київраді Сергія Гусовського, який лише нещодавно повноцінно розпочав кампанію, розмістивши фото себе на бордах і слоган "Візьму і зроблю"!

 

Ще один таємничий кандидат цих виборів – Сергій Думчев, який давно розпочав кампанію буквально завісивши весь Київ бордами і сіті-лайтами зі своїм зображенням і рекламою його "Руху за Реформи". УП доводилося чути різні версії щодо того, хто стоїть за таємничим кандидатом. Найпопулярніша - що невідому партію фінансують колишні високопосадовці часів Януковича Арбузов, Клименко і Курченко. До списку навіть входить один із колишніх менеджерів "младоолігарха" Георгій Нагорний.

 

Схоже, рейтинги і технологи вже зробили свою справу і результати перегонів через брак часу на серйозну кампанію навряд чи стануть сенсацією.

Київські вибори – це, скоріше, змагання можливостей та полігон для випробування виборних технологій із прицілом на дострокові парламентські вибори, про вирогідність яких навесні говорять все частіше.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде