Удержаться любой ценой. Арсений Яценюк разворачивает борьбу за кресло премьера

Четверг, 3 декабря 2015, 12:11
Удержаться любой ценой. Арсений Яценюк разворачивает борьбу за кресло премьера

Менше тижня залишається до приїзду віце-президента США Джо Байдена в Україну, 8 днів – до річного звіту Кабміну, за результатами якого парламент отримає право звільнити уряд.

Проте наразі співрозмовники "Української правди" в оточенні як прем’єра, так і президента запевняють – масштабного переформатування в класичному розумінні цього слова не відбудеться. Замість того, щоб запустити повільний потяг реформ на повну, влада змінює навіть не рейки, а лише деяких машиністів.

Команда президента незадоволена Арсенієм Яценюком в якості прем’єра і не проти його змінити, але не має ані поля для маневрів, ані гідних кандидатів – лава запасних Петра Порошенка надто коротка.

Яценюк зайнятий іншим – напередодні приїзду Байдена, що запланований на 7 грудня, він робить усе можливе, щоб втриматися на посаді прем’єра втретє.

Команда прем’єра розгорнула війну проти олігарха Дмитра Фірташа, який збирався прилетіти в Україну на з’їзд Федерації роботодавців України, що стало ляпасом українській владі, а саме МВС, яке очолює Арсен Аваков за квотою Яценюка.

За два роки правоохоронці не спромоглися порушити жодних справ проти Фірташа, у яких би він фігурував у якості обвинувачуваного. Проте Аваков як "міністр фейсбуку" знає як створити гарну картинку для медіа – 2 грудня він розмістив у своїх соціальних мережах фото озброєних бійців полку "Азов", які в камуфляжі нібито очікують прильоту олігарха в терміналах В і D аеропорту "Бориспіль".

Задля збереження Яценюк готовий принести в жертву і своїх найближчих соратників, а саме – нардепа від НФ Миколу Мартиненка, проти якого майже два роки швейцарські правоохоронці розслідують справу за фактом хабарництва і відмивання грошей.

У понеділок Мартиненко заявив, що готовий скласти депутатські повноваження і сам працюватиме над тим, щоб зібрати 226 голосів за це рішення вже наступного пленарного тижня.

Щоправда не варто забувати, що регламентний комітет Ради, який має розглянути цю заяву,очолює колишній підлеглий Мартиненка Павло Пінзеник, а депутати можуть просто "не встигнути" наступного пленарного тижня.

"Українська правда" розбиралася, які ще ігри відбуваються між президентською і прем’єрською командами і що може очікувати на майбутній склад Кабміну.

Тонкий шантаж

Парламентськими кулуарами йшов Максим Бурбак, лідер фракції "Народний фронт" і давній друг прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

Ви вже почали говорити про майбутній склад уряду? "Українська правда" якраз запитувала лідера партнерської для НФ фракції "Блок Петра Порошенка" Юрія Луценка.

А от зараз Максим усе розповість! От скажи, Максим, а м'ясо кролика кошерне чи не кошерне? – сміючись, Луценко обійняв Бурбака за плечі.

Почувши жарт, той нічого не відповів і поспішив піти з кулуарів.

Минулого тижня саме Бурбак став головним публічним захисником Яценюка. Він із серйозним і стривоженим виразом обличчя в оточенні ще декількох нардепів від НФ на пресс-поінті Ради заявив, що "антиукраїнські сили влаштували масовану атаку проти прем’єр-міністра, президента та їхніх команд". За словами Бурбака, ці потуги фінансуються російськими олігархами і, на жаль, на підтанцьовках у них виступають депутати коаліції. Жодних прізвищ Бурбак при цьому не назвав.

Трохи раніше Бурбак заявляв, що фракція НФ бачить на посаді прем’єра Арсенія Яценюка і не підтримає жодної іншої кандидатури.

 
Максим Бурбак, лідер фракції "Народний фронт" і давній друг прем’єр-міністра Арсенія Яценюка (по центру) заявляв, що фракція НФ бачить на посаді прем’єра Арсенія Яценюка і не підтримає жодної іншої кандидатури.

– Він сказав – якщо ви зміните деяких міністрів, це правильно, це по-європейськи. Якщо весь склад уряду – тоді шукайте інший формат коаліції, бо в такому випадку фракції НФ не буде у складі більшості. Очевидно, під словом "уряд" він мав на увазі себе. Це такий шантаж, – переказував УП слова прем’єра один із її учасників.

В інтерв’ю журналу "Фокус" Яценюк вже публічно натякнув партнерам по коаліції, що його не можна відправляти у відставку.

Як ви думаєте, чи зможе залишитися в коаліції партія, лідер якої був відданий партнерам по коаліції з президентської фракції? – сказав він.

Щоправда, говорячи це Яценюк лукавить. Фракція НФ немонолітна. Частина депутатів орієнтується на Яценюка, частина – на міністра МВС Арсена Авакова, частина – на першого віце-спікера парламенту Андрія Парубія, частина – на голову СНБО Олександра Турчинова.

Це – спосіб торгу самого Яценюка. Але тут не дурні сидять. Ми ж розуміємо, що він злив дві партії (мова йде про "Фронт змін" і НФ, який не брав участь у місцевих виборах – УП). Тому навряд чи хтось виходитиме з коаліції, говорить один із нардепів від НФ.

Але один із депутатів фракції БПП Олег Барна з власної ініціативи уже підготував постанову про відставку уряду. Проте наразі під документом підписалися лише 9 депутатів. Для того, щоб зареєструвати документ в Раді потрібні підписи щонайменше 150 нардепів.

Формально депутати отримають можливість відправити склад Кабміну у відставку після 11 грудня – цього дня у Раді запланований звіт Яценюка за результатами річної роботи уряду.

Вже зараз я даю публічне доручення щодо підготовки відповідного звіту в стінах Верховної ради, сказав Яценюк під час засідання уряду на початку листопада.

Арсеній Петрович піде зі стільця прем’єр-міністра тільки разом із стільцем, жартує один із депутатів.

Безальтернативний прем’єр

От покажіть мені, де набереться 226 голосів за відставку прем’єра, обурюється в кулуарах парламенту нардеп від НФ Сергій Пашинський і продовжує, Теоретично воно має відповідь. Але де 226 голосів за призначення Турчинова, Коломойского, Тимошенко? Це – різні речі. Пан Барна ініціював відставку – у нього є 226 голосів? І не буде.

Частина правди в словах Пашинського є.

З різкою критикою Яценюка виступають лише дві фракції – "Батьківщина" і частина "Опозиційного блоку", що орієнтується на олігарха Дмитра Фірташа і його бізнес-партнера, а також колишнього голову Адміністрації президента Сергія Льовочкіна.

Цей уряд має бути відправлений у відставку, а парламентська коаліція повинна відзвітувати перед народом за результати своєї роботи, заявив лідер фракції ОБ Юрій Бойко.

На відміну від крила Фірташа-Льовочкіна крило Ахметова у фракції ОБ вагається чи голосувати за відставку Яценюка. З одного боку, для Ахметова Яценюк є зручним прем’єром. Не секрет, що на своїй посаді голова уряду лобіював інтереси енергетичної монополії Ахметова компанії ДТЕК. З іншого, в оточенні олігарха вже давно думають над альтернативою через низький рейтинг політичної сили і самого Яценюка. Тож Ахметов тримає туза у рукаві. Декілька співрозмовників в оточенні олігарха розповідають, що він підтримує альтернативну кандидатуру Сергія Тарути на цю посаду. Сам Тарута цього тижня знаходиться у Вашингтоні, де зустрічається із американськими сенаторами.

Що стосується "Батьківщини", то у Яценюка і лідера фракції Юлії Тимошенко неприязні відносини. Причина – Яценюк, який раніше перебував у її партії напередодні дострокових парламентських виборів 2014 року створив свій політичний проект "Народний фронт", забравши з собою частину соратників Тимошенко на кшталт Турчинова і Пашинського.

Колег Тимошенко по фракції обурює, що Яценюк ігнорує засідання "Батьківщини".

Сказати вам, коли Яценюк останнього разу був на засіданні нашої фракції? Та аж ніколи! – якось обурювався в кулуарах парламенту нардеп від "Батьківщини" Сергій Власенко.

Тимошенко розгорнула війну щодо Яценюка, лобіюючи свій законопроект про зниження ренти на газ, в той час як Яценюк виступає за збереження високої. Документ – спосіб маніпуляції Тимошенко задля того, щоб в подальшому заявляти про те, що тепер можна зменшувати і тарифи на газ для населення.

– Ми проголосуємо за ренту разом із бюджетом і не на її умовах. Рента для приватних кампаній скорочується зараз, а для УГВ – у квітні 2016 року. З січня 2016 – збільшується норма пільгових кубів газу для населення, ­– говорить Юрій Луценко.

"Самопоміч", яка відома своєю критикою президента та прем’єра, поки що обережна в коментарях і не вдається до жорсткої критики уряду.

– Рано ще говорити, чи буде хтось підтримувати Яценюка, щодо якого ще не ініційоване питання про відставку, говорить віце-спікер Оксана Сироїд.  Ніде не написано, ніхто не говорить, щоб кожного року уряд хтось підтримував, чи не підтримував. Я вважаю, що неправильно починати розмову з цього пункту. Треба почати, як ми оцінюємо роботу уряду, можливо тоді коаліція дійде до висновку, що робота уряду є незадовільною. Тоді вже можна говорити, по-перше, про відставку, а по-друге, після того тільки  кого можна підтримувати для подальшої роботи в уряді.

 Припустимо, що голоси за відставку Яценюка ще можна назбирати. Але за призначення нового прем’єра – навряд чи. Таким чином Яценюк може лишитися прем’єром в статусі виконуючого обов’язки і продовжити роботу,  говорить один із високопосадовців в Адміністрації президента.

Серед альтернативи Яценюку співрозмовники УП з різною періодичністю називали різних кандидатів. Серед них – голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі і Олександр Турчинов, а також спікер парламенту Володимир Гройсман, який вже публічно спростував таку можливість.

Усі троє на посаді прем’єра – вигідні президенту, але навряд чи йому вдасться втілити свій план.

 – НФ категорично не буде голосувати за Саакашвілі. Щодо Гройсмана – можна було б запропонувати НФ посаду спікера, але в парламенті у них немає депутатів для цієї посади. Той же Парубій живе самостійним життям, – говорить співрозмовник УП.

Щодо Турчинова "проти" є два аргумента.

 Його не сприймуть наші західні партнери, тому що зараз Турчинов – фактично в команді президента, а вони проти, щоб влада в Україні належала одній людині. До того ж Турчинов на відміну від Яценюка не англомовний, тож тут питання в комунікації, – пояснює високопосадовець в АП.

Кілька місяців тому співрозмовники УП припускали, що посаду прем’єра може обійняти міністр фінансів Наталія Яресько, але зараз її прізвище в цьому контексті не звучить. Між Яресько і парламентом є конфлікт щодо нового податкового кодексу.

 
На відміну від крила Фірташа-Льовочкіна крило Ахметова у фракції ОБ вагається чи голосувати за відставку Яценюка

Ми не голосуватимемо за урядовий проект податків "4 по 20", який, по суті, погіршує нинішню безумну податкову систему та ще й вбиває базу доходів місцевого самоврядування, – написав Луценко в своєму блозі на УП.

З серпня над питанням призначення Саакашвілі на пост прем’єра активно працював бізнесмен Костянтин Григоришин. На цю тему він спілкувався з Саакашвілі, з низкою людей, котрі впливають на ухвалення рішень в країні, олігархами і депутатами від різних фракцій, розповідає співрозмовник в оточенні керівника АП Бориса Ложкіна.

Проте і сам бізнесмен, і співрозмовники в оточенні Саакашвілі це заперечили.

Яценюк, тим часом, обіцяє провести зустрічі напередодні голосування як з усіма фракціями коаліції, так і окремо з кожною. На них він буде відповідати на запитання "а що було зроблено". Також він доручив міністрам зустрітися з коаліцією, щоб обговорити результати їх роботи.

Він відповість за політику в ЖКГ, за глибокі помилки індексацій пенсій та зарплат, за інші речі, які я почув на виборах, – пообіцяв жорстку розмову Яценюку Луценко.

Також в серпні Яценюк заявив, що внесе на розгляд парламенту нову структуру Кабміну, але так цього і не зробив.

 Нещодавно я запитав його, де ж ця анонсована структура, а він говорить, що не дурень вносити її в Раду у той час, як за це немає 226 голосів, розповідає УП один із депутатів.

Нові машиністи зламаного потягу

Найближче оточення Порошенка та Яценюка вже обговорює можливу конфігурацію майбутньої структури Кабміну.

Наразі мова йде не про прізвища, а про об’єднання кількох міністерств. Перше – ліквідувати міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, передавши частину його функцій в міністерство внутрішніх справ, а другу частину – в міністерство інфраструктури.

Друге – об’єднати міністерство молоді та спорту України з міністерством культури.

Третє – об’єднати міністерство екології з міністерством аграрної політики та продовольства. Також є ідея об’єднати міністерство соціальної політики з міністерством охорони здоров’я. Але навряд чи останній пункт реалізують.

Об’єднання мінекології з мінАПК – піддається логіці, а об’єднання соціальних міністерств – ні, дивно пояснює таку конфігурацію співрозмовник в оточенні Порошенка.

Також може бути ліквідована посада міністра кабінету міністрів. Зараз це – квота "Народного фронту", згідно якою посаду обіймає Ганна Оніщенко.

Ще одне питання – посади першого віце-прем’єра та віце-прем’єрів.

Треба визначитися, чи буде в майбутньому складі уряду посада першого віце-прем’єра, а посади віце-прем’єрів будуть сумісними посадами, чи ні, говорить співрозмовник в АП.

Ще кілька місяців тому на посаду першого віце-прем’єра розглядали Ігоря Кононенка, першого заступника голови фракції БПП. Але наразі його прізвище не обговорюється. Причина в тому, що репутація Кононенка – під сумнівом. Його прізвище звучить в контексті ОПЗ та Центренерго.

Ви бачили, хто у нас наступний за списком до парламенту? Адвокат Корбана Андрій Богдан. Тому ніхто нікуди не йде, сидимо усі у фракції, сміється один із нардепів від БПП.

З трьох незалежних між собою джерел УП стало відомо, що посаду першого віце-прем’єра не проти обійняти перший заступник голови АП Віталій Ковальчук.

Він хоч і нова людина в команді Порошенка, оскільки прийшов з УДАРу, але непогано співпрацює з головою АП Борисом Ложкіним.

Під час місцевих виборів Ковальчук створив і курував проекти "Наш край" і "Народний контроль", покликані відібрати голови у "Опозицийного блоку" на сході і у "Самопомочі" на заході відповідно. Результатами двох молодих проектів на Банковій лишилися задоволеними.

Ідею щодо кандидатури Ковальчука вже озвучили президенту.

За словами співрозмовника в АП, в уряді можуть з’явитися і кілька нових віце-прем’єрів, а саме – віце-прем’єр з питань євроінтеграції, віце-прем’єр з питань АТО (це ідея Яценюка, яку він озвучував раніше – УП), а також посада віце-прем’єра з питань реформ. Останню може зайняти міністр економіки Айварас Абрамавичус, якого називають кандидатом "на виліт" з Кабміну. Депутати критикують за повільне проведення конкурсів і ідею створення "Укрхолдингу" з 12 різних стратегічних підприємств.

 
 Посаду першого віце-прем’єра не проти обійняти перший заступник голови АП Віталій Ковальчук

Проте, як вдалося дізнатися "Українській правді" наразі є чотири міністра, які отримали так званий імунітет від звільнення з боку західних партнерів. Це – Абромавичус, міністр фінансів Наталія Яресько, міністр інфраструктури Андрій Пивоварський та міністр АПК Олексій Павленко.

Вже зрозуміло, що переформатування Кабміну в класичному розумінні не відбудеться – мова йтиме лише про об’єднання міністерств і зміну кількох призвищ. В інтерв’ю виданню Politico Яценюк озвучив прізвища трьох міністрів, яких хотів би змінити – міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі, який 2 липня написав заяву про відставку, але Рада не змогла його звільнити.

Також пролунало прізвище міністра енергетики Володимира Демчишина, з якими у Яценюка давній конфлікт і якого він прагне прибрати з Кабміну.

Президент готовий змінювати Демчишина, але на рівноцінного йому кандидата, говорить співрозмовник, близький до Порошенка. Демчишин був призначений на посаду за президентською квотою.

Яценюк зі свого боку запропонував кандидатуру Андрія Коболєва – очільника "Нафтогазу", але вагається сам кандидат.

І третє, неочікуване прізвище, яке пролунало від Яценюка – міністр освіти Сергій Квіт, якого призначили в Кабмін за квотою БПП.

В уряді не так багато міністрів, які можуть сказати Яценюку "Сеня". Квіт – один із них. Арсенію Петровичу це не подобається, – жартує один із міністрів.

Насправді після виходу інтерв’ю Яценюк наполягав на тому, що журналісти помилилися, переплутавши слова ecology (міністра екології немає в уряді ще з липня. Замість звільненого зі скандалом Ігоря Шевченка так нікого і не призначили – УП) і education, тож Квіта ніхто звільняти не збирається.

Питання Квіта – дискусійне. Знаю, що нардеп Лілія Гриневич (очолює комітет з питань науки і освіти – УП) хоче його відставки, говорить один із нардепів від БПП.

Як зазначалося раніше, може бути ліквідована посада міністра кабінету міністрів Ганни Оніщенко, кандидатуру якої НФ збирається подати в якості члена Центрвиборчкому. Може піти з посади і міністр культури В’ячеслав Кириленко, який останнім часом втратив довіру Яценюка і більше не є учасником його ситуативної кімнати.

Яценюк був би щасливий, якби у нього був правильний міністр економіки, а також міністри екології і охорони здоров’я, коротко окреслює бажання прем’єра один із депутатів від НФ.

У них (команди прем’єра – УП) при прийнятті рішень одне на умі як це сприймуть у ЗМІ. І більше нічого. Одразу питання – а що про це подумають ЗМІ! – обурюється співрозмовник УП в президентській команді.

Поки що, за словами високопосадовця в АП залишається вище 50% вірогідності того, що Яценюк залишиться на посаді прем’єра.

Наші західні партнери бачать конструкцію Порошенко плюс Яценюк. Це на їх погляд оптимальний союз, – говорить співрозмовник. Не хочуть зміни Яценюка і олігархи. У прем’єра гарні відносини щонайменше з двома з них – Рінатом Ахметовим і Ігорем Коломойським.

Не можна говорити про те, що олігархи об’єдналися навколо Яценюка. Коректніше говорити про те, що вони його сприймають балансуючим фактором між ними і президентом, говорить співрозмовник УП в Адміністрації президента.

Наразі вище керівництво держави очікує візиту віце-президента США Джо Байдена. Він планує зустрічі як з Порошенком, так і з Яценюком. Окрім зовнішньополітичних питань за словами співрозмовника УП на Банковій, поговорять і про внутрішні проблеми, а саме – корупцію і повільні реформи. В цьому контексті мова йтиме і про майбутній склад Кабміну.

В оточенні Байдена дуже добре знають прізвища Мартиненка і Кононенка, а згадка про Шокіна викликає розпач, написав в середу на своєму Facebook нардеп від БПП Сергій Лещенко.

Віце-президент США вже прилітав в Україну в листопаді минулого року, коли між Яценюком і Порошенком тривали коаліційні торги. Тоді позиція віце-президента, за даними джерел, була простою – уряд мають сформувати обидві сили, інакше Україна не отримає грошей.

Схоже, розсудити прем’єра і президента Байдену доведеться і цього разу.

Марія Жартовська, Роман Кравець, УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде