Театр одного прокурора. Как ГПУ вызвала на допрос Касько

Вторник, 12 апреля 2016, 09:16
Театр одного прокурора. Как ГПУ вызвала на допрос Касько
zn.ua

Пізно ввечері у неділю, 10 квітня колишньому заступнику генерального прокурора Віталію Каську намагалися вручити підозру у вчиненні тяжкого злочину.

39-річний Касько разом з іще одним заступником генпрокурора Давидом Сакварелідзе влітку 2015-го поставили на вуха всю ГПУ своєю справою "діамантових прокурорів" – Олександра Корнійця і Володимира Шапакіна, яких вважають близькими до Шокіна.

Після кількох місяців публічних звинувачень, боротьби і пробуксовки у справі "діамантових прокурорів" Касько пішов у відставку. Він заявив, що керівництво прокуратури перетворило ГПУ на орган, де панує корупція і кругова порука, а будь-яка спроба змінити стан речей відразу переслідується.

За місяць звільнили Давида Сакварелідзе, акурат у день голосування за відставку генпрокурора у Верховній Раді. Так в ГПУ позбулися команди реформаторів.

Перший дзвіночок після звільнення для Віталія Каська пролунав 28 березня. У переддень відставки Віктора Шокіна стало відомо, що суд за його клопотанням арештував трикімнатну квартиру Каська на бульварі Дружби народів у Києві.

Шість днів потому, у неділю пізно ввечері прокурори з департаменту розслідувань у сфері держслужби і держвласності, який вже встигли прозвати "департаментом Кононенка-Грановського", на чолі із прокурором Сусом показали справжню виставу просто неба, оголошуючи підозру перед театром імені Франка.

"Українська правда" опинилася серед свідків цих подій.

Приблизно після 22-ї години у неділю, 10 квітня Віталій Касько вийшов з офісу громадської організації "Нова Країна" і попрямував до власної машини, припаркованої неподалік від театру.

Двері його авто і ручка були облиті якоюсь рідиною. Відкрити машину було неможливо. Поки Касько намагався розібратися, що сталося, до нього підійшли четверо осіб у цивільному на чолі зі слідчим ГПУ Дмитром Сусом. Вони зненацька почали зачитувати йому підозру у вчиненні особливо тяжкого злочину. Справа стосувалася нібито незаконного заволодіння двома державними квартирами.

Касько перервав представника прокуратури і викликав адвокатів. Прибули захисники. Прокурор продовжив.

Крім юристів, за виставою біля театру спостерігали депутат від БПП Сергій Лещенко та троє з "Самопомочі": Олена Сотник, Руслан Сидорович і Павло Костенко.

По завершенню читання, не отримавши жодних підписів, Сус та його підлеглі поклали текст на лобове скло машини Каська, притиснувши його двірником. Там же опинився і папірець, схожий на повістку з викликом на допит.

Близько 12 години ночі срібляста прокурорська Skoda вже була готова від'їжджати, однак її заблокували депутати Костенко і Сидорович, вимагаючи пояснень від представників ГПУ.

 
 Депутати Костенко і Сидорович заблокували прокурорську Skoda

Захисники Каська викликали поліцію. Треба було скласти заяву через залиті невідомою речовиною двері автівки.

А головне – адвокати наполягали, що прокурори здійснили злочин. Справа в тому, що 16 лютого Касько поновився в реєстрі адвокатів, а тому за законом, підозру йому має оголошувати або заступник генпрокурора, або сам генпрокурор.

 
На пасажирському місці слідчий ГПУ Дмитро Сус

У ГПУ вважають, що законів не порушували, бо підозру підписав заступник генпрокурора. А хто виступає своєрідним поштарем – ролі не грає.

Поки поліція розбиралася,  слідчий Сус зі своєю компанією зачинились в машині та лише іноді відкривали вікна для спілкування з поліцією. У ці моменти журналісти намагалися задати питання, але ті лише віджартовувались.

Звідки вони знали, де шукати Каська так пізно ввечері у неділю? Чи вели спостереження? Прокурори мовчали. Якби у них в руках було законне рішення суду, то вони напевно продемонстрували б його журналістам… Касько ж не сумнівається – за ним стежили.

 
Захисники Каська викликали поліцію

Поліцейські ходили від однієї сторони до іншої з паперами, збирали свідчення, заповнювали документи. В якийсь момент один з прокурорів з більш переконливою зовнішністю, ніж у Суса, заявив поліцейському, що ті мають прийняти скаргу на те, що прокурорську машину заблокували.

– Якщо ви не розберетесь, то розберуться наші, – попередив прокурор.

– Я вас почув, – лише відреагував поліцейський, який потім сказав, що навіть не звернув на ці слова увагу.

Поки писались документи, депутати й прокурори змагалися, хто з них гостріший на язик.

Близько першої години ночі нардепи втратили пильність. Скориставшись цим прокурори втекли.

А судді хто?

Несподівану нічну підозру від імені ГПУ коментував Владислав Куценко – мовляв, Каська "кілька днів не могли знайти".

Сам Касько каже, що жодних повісток не отримував.

Підозру, яку забули на лобовому склі машини, підписав заступник генпрокурора Роман Говда, який за підтримки Шокіна намагався отримати посаду спецпрокурора. Але програв конкурс Назару Холодницькому.

Каська підозрюють у тому, що він обманом отримав дві службові квартири від ГПУ, приватизував їх на себе і свою матір, та ще й використовував підробний документ.

Чи буває дим без вогню?

 
Через залиті невідомою речовиною двері автівки склали заяву

Так, епізод с першою квартирою датований  2002-2003 роками. ГПУ каже, що Касько попросив надати йому однокімнатну квартиру площею 48 квадратних метрів по вулиці Новгородській у Києві.

У травні 2003 року Касько отримав цю квартиру і прописав там свою матір. Попри те, що в неї є помешкання у Львові.

Касько заявляє, що ця квартира ніколи не була прокурорською.

"Це квартира мами. Мені вона ніколи не належала і ніколи не була службовою. У прокуратурі про це чудово знають", – пояснює Касько.

Другий епізод датується 2010-2014 роками і стосується квартири на бульварі Дружби Народів. Касько і прокурори розходяться не лише в оцінках подій, а й у датах.

За твердженням ГПУ, Касько з мамою виписалися з київської квартири та одразу прописалися у львівську. А далі Касько нібито подав заяву в ГПУ з проханням надати йому службову квартиру площею 155 метрів у Києві на бульварі Дружби Народів.

З документу випливає, що Касько отримав другу квартиру на три місяці раніше, ніж попросив про це.

Віталій стверджує, що отримав помешкання ще у 2008 році. А наразі це єдина його квартира.

"У моїй власності є лише одна квартира, Я завжди вписую її в декларації. Я її отримав у 2008 році як співробітник Генпрокуратури", – наголосив Касько.

Каську закидають, що у 2014 він використав підробний лист заступника генпрокурора, щоб приватизувати цю квартиру. На думку ГПУ, Касько обдурив державу на суму в 1,8 мільйонів гривень – саме у стільки прокурори оцінили вартість квартири.

Сам Касько назвав арешт його квартири – особистою розправою Шокіна і нагадав, що його "квартирну справу" ще з січня розслідує НАБУ за зверненням депутатів

"Усе, що написано в тих документах, які намагалися вручити і до кінця не вручили, не відповідає дійсності, це необґрунтовано і сфабриковано. Люди, які виступають, використовують неправдиві данні для маніпуляції. Я вважаю, що єдина мета цього розслідування – моя дискредитація", – каже Касько.

Чесно на це питання мали б відповісти правоохоронні органи – якби вони не закривали очі на більш гучні звинувачення та якби на їх рахунку не було сотень політичних справ.

"Прокуратура готова до максимальної публічності у вказаній справі. Жодних репресій та будь-яких розправ. Тільки закон", – написав на своїй сторінці у Facebook прокурор Владислав Куценко.

Але у це не повірили. Активісти, нардепи-реформатори сприйняли це як помсту Каську з боку ГПУ. Проте відповідь, яку "Українська правда" отримала від НАБУ обґрунтовує їхні здогадки.

Виявилося, що ГПУ навіть не мала права розпочинати слідство у цій справі, бо запізнилась на два тижні. НАБУ за рішенням суду розпочало розслідування 26 січня 2016 року, а Генпрокуратура – 12 лютого 2016 року.

Відповідно до КПК, різні установи не можуть відкривати різні кримінальні провадження за вчинення одного й того ж кримінального правопорушення.

Тим часом у НАБУ пояснили, що розслідувані факти не відносяться до їхньої підслідності. Визначити, хто має розслідувати "квартирне питання", мала Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

"8 квітня 2016 року САП визначив підслідність даного кримінального правопорушення за Національною поліцією України", – зазначили у НАБУ.

Голова Нацполіції Хатія Деканоїдзе в понеділок не стала оцінювати справу по суті, однак вона упевнена у тому, що Генпрокуратура просто зводить рахунки з Каськом.

"Оголосити підозру колишньому заступнику генпрокурора вночі, незрозуміло за яких обставин – точно не додає балів в очах майбутнього покоління країни Для мене – звичайної людини – це все дуже сумнівно і сумно", – прокоментувала дії ГПУ Деканоїдзе.

Саме її установа і має поставити остаточну точку у справі квартир Каська.

Оксана Коваленко, УП

Всі фото автора

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде