Дон Корлеоне по-украински

Вторник, 15 декабря 2009, 16:29

"Українська Правда" вже писала про корупцію в Держінспекції по контролю за цінами при Міністерстві економіки. Писали і про те, як в уряді були сфальсифіковані документи, щоб залишити на посаді керівника Держінспекції Наталю Немодрук.

Та ані керівництво уряду, ані правоохоронні структури не відреагували на низку публікацій та сюжетів про те, що коїться в Держінспекції.

Щоправда, влітку було заарештовано 9 регіональних працівників інспекції, що вчиняли побори. СБУ взяло їх на гарячому з великими сумами готівки в кишенях. Однак центральне керівництво Держінспекції, що примушувало підлеглих брати хабарі, залишилось "недоторканим".

УП спробувала розібратися - чому?

"Ниточка" потягнулася до відомих одеситів з сумнівною репутацією. Вона привела і до уповноваженого з питань антикорупційної політики уряду Юрія Сухова, який прагне створити в Україні Національне Бюро антикорупційних розслідувань.

Воістину, якщо корупцію неможливо побороти, її треба очолити!

Дійові особи

Варто зазначити, що УП надзвичайно допомогли в розкритті корупційних схем в Держінспекції самі її працівники. Зокрема керівник Волинської інспекції Тарас Куйбіда розповів, що за його інформацією основне корупційне ядро установи складають всього кілька посадовців, всі суціль вихідці з Одеси.

Куйбіда назвав прізвища: керівник Держінспекції Наталя Немодрук, головний державний інспектор Володимир Невзоров, керівник Юридичного відділу Юлія Виборнова.

Отож розслідування почалося із з'ясування, хто ці люди.

Наталя Немодрук очолила Держінспекцію по контролю за цінами в останньому уряді Януковича. До цього часу впродовж багатьох років Немодрук керувала одеським регіональним відділенням інспекції.

Певний час вона суміщала цю роботу з депутатством в Одеській міськраді. Володимир Курінний, який під час помаранчевої революції очолював штаб Ющенка в Одесі розповів, що після перемоги Немодрук була в списках на відставку, як представник старої команди. Однак тодішній заступник губернатора Арсеній Яценюк категорично наполіг щоб її залишили.

Втриматися на плаву після відставки уряду Януковича Немодрук вдалося за протекцією міністра соціальної політики Людмили Денисової. Згодом дочка Денисової була призначена на посаду керівника держінспекції по контролю за цінами в Криму.

Друга скрипка - головний державний інспектор Володимир Невзоров. Він права рука Наталі Немодрук. І хоча займає невисоку посаду, саме його називають злим генієм всіх корупційних схем.

Зокрема, екс-керівник інспекції Запоріжжя Світлана Тябіна стверджує, що до криміналу її схиляв саме Невзоров. "Вас, Світлано, називають дуже принциповою людиною. Але зараз це зайве, - так, за словами Тябіної, її повчав Невзоров, - Ось Вінниця перерахувала в бюджет 10 мільйонів. Кому це треба? Від вас вимагається робити гроші і вміти ними ділитися".

Невзоров, за його власними словами, працює в Держінспекції "на одну зарплату" у півтори тисячі гривень. Навіщо така робота далеко не бідному бізнесмену з Одеси?

Так, саме бізнесмену. В Одеських бізнес колах добре відомі брати Невзорови. Той, що з Держінспекції, займається нерухомістю. Зокрема йому належить багатоповерхівка з готелем "Океаніс" і 800 квадратних метрів пляжу на десятій станції Фонтану, якраз по сусідству з пляжними угіддями нардепа від БЮТ Крука.

Другий брат, Олександр Невзоров - "коньячний король", який чомусь надзвичайно боїться публічності. Саме йому належить торгова марка "Гринвіч" та "Бучач".

Братів Невзорових називають самодостатніми бізнесменами, що підтримують стосунки фактично з усім депутатським корпусом ВР від Одеси.

Третя скрипка - Юлія Виборнова, керівник юридичного відділу, подруга Володимира Невзорова. Також бізнесвумен. До приходу на державну службу, вона була співвласницею ТОВ "Платінум-хаус", що займається організацією будівництва об'єктів нерухомості для продажу та оренди.

В Одесі УП знайшла "Платинум хаус" на території санаторію імені Горького. Пікантність ситуації в тому, що фірма будує 3-рівневі котеджі з підземними гаражами та ліфтами на землі, яка раніше була власністю санаторію, а тепер є власністю відомого одеського українофоба, керівника партії "Родіна" Ігоря Маркова, що деякий час бігав від СБУ, а нині знову спокійно займається своїми справами.

Зокрема і справами санаторію імені Горького. До речі, в кінці вересня тамтешньому головному лікарю Тетяні Малаховій було нанесено три ножових поранення. "Я протистояла намаганням долучити гектар санаторних земель до котеджів, що належать родичам та бойовим побратимам Маркова" - так пояснила причини нападу на себе УП Тетяна Малахова.

Один з котеджів, що будується на території санаторію імені Горького

Яка роль в бізнесі Маркова відводиться Юлії Виборновій? Компаньйонами Ігоря Маркова,за даними УП, є голова вірменської діаспори Одеси Сурен Сардарян, а також вже згадуваний Володимир Невзоров. Запам'ятайте ці прізвища.

Конверт з рахунком для хабара

В минулому році в Держінспекції по контролю за цінами працювала схема, за якої хабарі мусили збирати керівники обласних держінспекцій. "Переді мною поставили завдання, щоб я збирав з підлеглих, а вони з підприємців. Немодрук розповіла мені, що це нормальна практика", - розповідає екс-голова харківської держінспекції Микола Шумаков.

Зібрані кошти перераховувалися на рахунок, який надавало центральне керівництво. "Треба проводити перевірки, але так, щоб штрафи йшли не в бюджет, а на "наш" рахунок, який ми дамо", - так зокрема пояснював Світлані Тябіній, екс-керівнику Запоріжської держінспекції, Володимир Невзоров.

Екс-керівник харківської інспекції Юрій Чаплій перед тим, як звільнитися, навіть встиг розжитися примірником такого рахунку. "Наталя Немодрук передала мені конверт, в ньому я знайшов рахунок з сумою 96 тисяч гривень, які я мусив заплатити", - розповів Юрій Чаплій.

На платіжці красувалися реквізити ТОВ "Дєва лтд" з Кривого Рогу. Вид діяльності - "Консультування з питань комерційної діяльності та управління". Нерідко такі "консультативні" фірми займаються відмиванням грошей.

В середині цього року ця груба корупційна схема в Держінспекції зазнала повного краху. Літом за грати зі звинуваченням в хабарництві потрапило відразу двоє обласних керівників.

Тоді керівництво Держінспекції змінило тактику.

Як розповів УП керівник Волинської інспекції Тарас Куйбіда, обласні держінспекції примусили звітувати в центр про всі накладені штрафи.

"А вже з київського офісу ця інформація потрапляла в приватну юридичну фірму з Одеси "Вірченко та партнери". Фірма виходила на керівників оштрафованих підприємств і пропонувала за 20-10% відкату від суми штрафу "вирішити всі питання", - розповідає Куйбіда.

Треба сказати, що мова часто йшла про доволі пристойні суми, адже Держінспекція виписує штраф в розмірі 200% на всю отриману виручку від незаконного підвищення ціни. Регулярно виписуються мільйонні штрафи.

Останні місяці пропозицію від "Вірченко та Партнерів" вирішити проблеми з Держінспекцією отримали сотні підприємств по всій країні. Зокрема УП подібні факси передавали з різноманітних державних організацій.

Подібна пропозиція надійшла і Енергетичному підприємству "Краматорськтеплоенерго", яке впродовж року безрезультатно домагалося висновку від Держінспекції про економічне обґрунтування тарифів на свої послуги.

Директор підприємства отримав телефонну пропозицію від "Вірченко та партнерів" "вирішити питання отримання потрібного висновку за винагородження".

 

Звичайно вся ця інформація про корупційні схеми передавалася в правоохоронні органи. Реакції, втім, не було.

Екс-керівник харківської інспекції Юрій Чаплій приніс в регіональне СБУ і платіжку з рахунком ТОВ "Дєви лтд". Та працівники спецслужби лише порекомендувало Чаплію не лізти в ці справи. Мовляв, небезпечно.

Хоча однієї цієї платіжки вже було достатньо, аби дізнатися "звідки ноги ростуть". Принаймні УП, навіть з рамках журналістського розслідування, через неї вийшла на впливових одеських бізнесменів.

"Дєва" вірменського походження

Спершу УП дізналася в податковій хто власник та директор "Дєви". Виявилось, що це - Алік Кравченко.

Далі з'ясувалося, що Кравченко Алік працює в бізнес-команді В'ячеслава Березуцького, нинішнього керівника Одеського територіального управління Головтрансінспекції.

Після переходу на держслужбу Вячеслав Березуцький оформив на Аліка Анатолійовича що свій бізнес - ТОВ "Сфера плюс" та ТОВ "Торгкомплекс Юг".

Березуцький - особа не публічна. Востаннє про нього писали як про організатора приїзду депутатів одеських місцевих рад на великий з'їзд, що проводила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко у вересні цього року.

Але хоча ЗМІ і не балують Березуцького своєю увагою, в Одесі його добре знають. Найперше завдяки тестеві - бізнесмену вірменського походження Сурену Сардаряну.

Сардарян володіє мережею автозаправок "Веста", контролює 80% всіх автоперевезень в Одесі, має бізнес в Кривому Розі, Криму та на Закарпатті.

Подейкують, він сам прилаштував зятя в крісло голови Головтрансінспекції, звідки добре контролювати автоперевізників.

Сардарян відомий в Одесі не лише своїм бізнесом. Зокрема Інтернет повний публікацій про те, що бізнес Сурена Хачатуровича починався як кримінальний, та й досі він підтримує стосунки з кримінальними авторитетами.

Власне це логічно, Сардарян став нафтотрейдером в "палкі" 90-ті, тоді, коли цей бізнес був надзвичайно кримінальним.

Отже ниточка від "Дєви лтд" вивела УП на Сурена Сардаряна. Далі з'ясувалося, що Сардарян просто не міг не співпрацювати з Наталею Немодрук, бо інспекція по контролю за цінами контролювала і ціни на бензин.

За даними УП, саме Сардарян звів Немодрук з потрібними людьми в Києві, після чого вона очолила центральний офіс Держкомісії по контролю за цінами.

Що стосується юридичної фірми "Вірченко та партнери", яка пропонує  "вирішення" різних питань, то за інформацією УП, її знайшов для потреб батька син Сардаряна - Хачатур, який підтримує дружні стосунки з засновником фірми Андрієм Вірченко.

Виглядає так, що одеський бізнесмен Сардарян фактично курує "роботу" Держінспекції по контролю за цінами.

Щоправда, схоже, в уряді не лише керівництво Держінспекції співпрацює з цим одеським бізнесменом.

За даними УП, в уряді є ще як мінімум один бізнес-партнер вірменського одесита. Це уповноважений з антикорупційної політики Юрій Сухов.

Аргументи "за"? Та хоча б те, що Юрій Сухов і Сурен Сардарян зареєстрували офіційний спільний бізнес в квітні 2008 року. Фірму назвали "Ес енд Ес легал консалтинг".

Два "С", напевно, - це Сухов і Сардарян, втім мова не про назву, а про зв'язки.

Фірма розташувалася в приміщенні колишньої шашличної на вулиці Варненській в Одесі. Тоді ж в Інтернеті з'явилася її реклама: "Юрист з портфелем в руках куда большая сила, чем сотня вооруженных налетчиков".

Ці слова з роману Маріо Пьюзо "Хресний батько" глава сицилійської мафії дон Корлеоне виголошує в процесі підкупу американських конгресменів. Хто би міг подумати, що це улюблена цитата головного антикорупціонера в уряді!

"Ваше благородіє, госпожа" корупціє...

Автор звернувся за коментарем до самого Юрія Сухова.

- Ви знайомі з Суреном Сардаряном?

- Знаю я такого.

-А це правда, що у вас спільний бізнес?

- Ні

- А фірма "Ес анд Ес"?

- Колись була така фірма, вона і зараз є. Але я до цієї фірми відношення не маю, після того як пішов на державну службу в квітні цього року. І взагалі це був такий бізнес, який не мав жодного прибутку.

Ця фірма існувала лише півроку. Вона знаходилася в приміщені, що належить Сардаряну і щоб не платити орендну плату я співпрацював з ним. Взагалі нас звів з Сардаряном спільний знайомий. За сімейними обставинами я був змушений переїхати з Києва в Одесу, і там нас і познайомили. От і всі наші відносини! Зараз ми їх майже не підтримуємо.

- А коли ви організовували фірму з Сардаряном, вас не засмутила його специфічна репутація?

- Я не можу сказати жодного поганого слова про цю людину. Я звичайно чув, що у нього сумнівний стосунки з кимось. Але він, до речі, колишній працівник міліції, як і я.

- А чому ви залишали поза увагою факти корупції в Держінспекції по контрою за цінами?

- Ви мусите зрозуміти, що моє завдання, як урядового уповноваженого, не виявлення корупції, а більш концептуальне - створення належної правової бази".

Натомість УП знайшла людей, які стверджують: Сухов грішить проти істини.

Зокрема, нардеп Василь Грицак стверджує, що "з Сардаряном у Сухова добрі стосунки вже багато років. Почалися вони ще коли Сухов працював заступником Піскуна в слідчому управлінні Державної податкової адміністрації, яку очолював Азаров".

"В них була спільна справа: Сардарян займався контрабандними схемами Молдова-Придністров'я-Одеса, Сухов в податковій їх "кришував". В темі була і дружина Сухова, уродженка Молдови. За ці схеми в 2002 Сухова звільнили з податкової. Нині Сухов "куратор" корупційних схем в уряді, і Держінспекція - не виняток", - повідомив народний депутат.

Грицак додав кілька пікантних подробиць до портрету уповноваженого по боротьбі з корупцією. Він був вражений, коли ця людина з'явилася в уряді Тимошенко.

"Адже в 2007 році Сухов підло зрадив Юлію Володимирівну. Тоді, пам'ятаєте, БЮТ домагався дострокових виборів. Для цього фракція склала мандати, а на з'їзді був анульований хвіст списку. В цьому хвості був і кандидат в депутати Юрій Сухов. Тоді він прибіг в офіс Партії Регіонів і пропонував легалізувати хвіст списку через суд, щоб у ВР ввійшла нова фракція БЮТ, але вже підконтрольна Януковичу. Він просив фінансову і адміністративну підтримку", - згадав Василь Грицак.

До слів Грицака можна поставитися критично, політика - справа конкурентна. Але інформацію про те, що Сардарян віддавна і особливо зараз плідно працює з Суховим, УП чула не тільки від нардепа. Були інші джерела, що стверджували: так вони - партнери. Щоправда, Грицак єдиний, хто погодився про це говорити не анонімно.

Що ж з цього випливає? На жаль, у корупціонерів з Держінспекції і головного борця з корупцією в уряді спільний бізнес-партнер з небездоганною репутацією. Тож зрозуміло, як мінімум, чому керівник Держінспекції досі в керівному кріслі. Незважаючи на звинувачення в корупції та фальсифікацію документів.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде