Выбора нет

53 просмотра
Четверг, 24 декабря 2009, 15:56
Евгений Булавка
для УП

"Розтяжка", на якій звично тримали українців - Європа або Росія - поступово втрачає свою актуальність, і це, відповідним чином, корегує порядок денний українських виборів.

Ще нещодавно російський вектор представлявся як альтернативний європейському і західному загалом. Проте сьогодні навіть на рівні вищого керівництва Росії визнається - без співпраці із Заходом вона не спроможна вирішити свої ключові проблеми, насамперед технологічні.

Президент Росії Дмитро Медведєв регулярно критикує створену Путіним політичну і економічну модель, в основі якої опертя на багаті енергоресурсами надра, справедливо відзначаючи, що для Росії - це шлях в нікуди. Як альтернатива на передній план висувається "модернізація", досвід якої пропонується запозичити саме у Європі.

Якщо проаналізувати останні публікації навіть такого "яструба" як Рогозін, то стає очевидним, що і в питаннях міжнародної безпеки Кремль радше налаштований шукати компроміси, насамперед із Вашингтоном.

Не тільки безперервна війна на Кавказі, але й низка аварій та нещасних випадків із значною кількістю людських жертв роблять Росію зоною нестабільності для її власних громадян. Яких, відзначимо, рік від року стає все менше - демографічна проблема для Росії одна з найбільш гострих.

Звичайно, можна створювати за допомогою телебачення ілюзію імперського реваншу, але російське керівництво не може не розуміти, що оновлення застарілої інфраструктури в рамках країни - завдання значно більш амбітне, ніж відвоювання Криму.

Проте найбільших реформ потребує саме світоглядна основа російського життя, з її постійною ностальгією за радянськими часами та за сильною рукою. "Немодернізована" свідомість і суспільства, і еліти, не сприйме жодних реформ, без яких саме існування російської держави виявляється під питанням.

До чого все це? А до того, що Росія сьогодні є величезною територією, стан якої можна назвати близьким до стагнації. З прагматичної точки зору для України вона залишається великим ринком, з емоційної - місцем численних родинних зв`язків. Але з точки зору перспектив, з точки зору розвитку, Росія - це глухий кут.

Більшість проблем, характерних для сусідньої держави, притаманні й Україні. А тому для нового українського президента, хто б ним не був, стоятиме завдання якомога швидше "відчепитися" від цього пострадянського потягу із примарним майбутнім.

Тобто, головною рисою нового президента має бути здатність швидко рухати країну у напрямку одного з світових центрів впливу. Очевидно, що це - Європа, що й задекларовано багатьма кандидатами на найвищу посаду.

Важливо, щоб переможець виборів не тільки робив відповідні заяви, але й ліквідував разючу прірву між деклараціями, та реальними справами. З цієї точки зору можна тільки з жалем дивитися на президентську каденцію Віктора Ющенка.

Достатньо порівняти  те, чим останні п`ять років жила Україна із результатами реформ, які вдалося провести в Грузії  президенту Саакашвілі.

За багатьма оцінками, Грузія досягла величезного прогресу у боротьбі з корупцією та створенню умов для ведення бізнесу. Причому робилося це не тільки за перманентної війни, але й при наявності сильної внутрішньої опозиції. Ющенку є чому повчитися у свого кума.

В України, можливо, залишилося не так багато часу. Якщо не відбудеться швидких і динамічних перетворень, якщо Київ не включиться повною мірою у європейські процеси, є всі шанси поповнення за рахунок України "сірої" зони на перетині інтересів світових цивілізацій.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)