Потому что — украинский!

80 просмотров
Пятница, 19 февраля 2010, 13:23
Виталий Тараненко
журналист, Хмельницкий, для УП

Нарешті маємо легітимного Президента України Віктора Януковича. Щойно ЦВК офіційно оприлюднила результати виборів - переможець причепурився і почав розігрувати Джеймса Бонда.

Спершу, в інтерв'ю російським ЗМІ, Янукович наголосив, хто відтепер у домі, себто в Україні, господар. Новообраний "тому що гарант" повідомив північним сусідам, що перегляне "дуже резонансні питання" - присвоєння Бандері Героя Україні, та статус російської як другої державної мови.

"Історія останніх п'яти років переконала український народ у тому, що не можна йти шляхом насильницької українізації і порушувати права російськомовного населення", - заявив Янукович телеканалу "Росія 24".  - "Україна багато років тому ратифікувала Європейську хартію, що передбачає застосування російської мови у діловодстві, медицині, судочинстві. І у всіх регіонах, там, де є необхідність, буде застосовуватися російська мова, тобто права російськомовного населення не будуть порушені".

Ось тут є потреба розібратися, щоб не плутати чорне з білим.

Для тих, хто мешкає та народився на території України, незалежно від регіону, роду занять, способу заробітка, освіти, віросповідання тощо, варто зарубати на носі - усі ви громадяни незалежної держави, яка має свої традиції та правові канони.

Відтак, є стаття 10 Конституції: "Державною мовою  в  Україні  є  українська  мова. Держава  забезпечує  всебічний  розвиток  і  функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України". Чому ж тоді у Януковича вирвалося "насильницька українізація"?..

Тепер про "порушення права російськомовного населення". Даруйте за відвертість, що мушу відреагувати на цей закид рідною мовою нового Президента: "Чья бы корова мычала, а ваша молчала!" Таких благ, як російська мова, в українській державі не має жодна з нацменшин.

Наприклад, на утримання навчальних закладів з російською мовою навчання з держбюджету за 2008-2009 роки витрачено 3,1 млн. грн. Ще одна цифра: протягом останніх двох років видруковано понад 18 мільйонів підручників російською мовою. Натомість у росіян у цих графах суцільні нулі, хоча на теріторії РФ мешкає декілька мільонів українців.

На різдвяні свята спілкувався зі знайомим, який понад тридцять років живе у Москві. Він родом із Хмельницької області, добре знає українську. Та біда в тому, що чоловік повністю перебуває в інформаційній ізоляції - російська машина пропаганди цілеспрямовано проводить "правильну" політику. "В Україні немає російських шкіл", - шокував він мене.

На мої аргументи, що у нас 1999 навчальних закладів, де навчання ведеться винятково російською мовою, опонент відмахувався руками. До речі, у Хмельницькій області, яка за географічним розташуванням - далеко не проросійський край, діє російська школа у селі Пилипи-Хребтіївські Новоушицького району, де проживає громада росіян. Навчальний заклад розрахований на 83 учні.

Що ж, нам дорікають, що треба дотримуватися Європейської хартії про мови. О'key, будемо. Проте знайте, що в основі хартії лежать зовсім інші постулати:

а) вона зобов'язує європейські держави захищати мови нацменшин, яким загрожує знищення;

б) зобов'язує знати і дбати про державну мову як чинник консолідації суспільства, а саме "...охорона і розвиток регіональних мов або мов меншин не повинні шкодити офіційним мовам і необхідності вивчати їх".

Відповідно, борці за другу "регіональну" мають знати кримсько-татарську, гагаузьку, караїмську та інші мови. А, отже, перекласти на ці мови судочинство, зобов'язати їхній вжиток в адміністраціях, школах... З цього приводу влучно зауважила львівський мовознавець та активіст "Свободи"  Ірина Фаріон: "Так за бажанням захистити ніби "хворі" мови найпростіше довести до смерті ніби "здорову" українську".

Кілька слів про мовний шабаш на телебаченні. Таке враження, що українські мас-медіа нагадують лабораторні дослідження кремлівських режисерів та сценаристів. Ніби в Україні виводять гіпертрофований, звихнутий на "мильних операх" тип глядача. "Піпл хаваєт", - без іронії сказав в інтерв'ю журналу "Корреспондент" ведучий політичної програми Савік Шустер. Савіку, люди з'їдять, але розумні вчасно виплюнуть телевізійний напівфабрикат "made in Rasha"!

Вважаю, що українську мову захищати потрібно, оскільки вона є мовою титульної нації. Адже за останнім переписом населення, українцями визнали себе понад 70%. Тобто переважна більшість.

Державі не варто винаходити велосипед щодо мов нацменшин - є закони, яких мають усі дотримуватися. Навіть, як це не банально звучить, новообраний президент.

А говорити, що мові калиновій ніяк не обійтися без співіснування із "вєлікім і могучім" - повна нісенітниця.

Віталій Тараненко, журналіст, Хмельницький, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)