Страшная сказка о Неком государстве

183 просмотра
Пятница, 05 августа 2011, 10:19
Владимир Кучер
для УП

Одного разу в старенькій Європі була Така собі держава.

Люди в тій державі жили мирні, спокійні. Щось собі там виробляли, щось продавали, жили собі, поживали, нікого не чіпали, і, певно, найбільшим бажанням мали, аби і їх ніхто не чіпав.

Але через те що була та державонька бідною, і люди її жили в постійній нужді, то злії сусіди як хотіли, так і знущались з Такої собі держави.

Хто захоче – той лайне, чи інше яке злеє слово скаже, хто захоче – той кольне чи з дороги зжене, аби то нещасне старшим братам не заважало. Обдурювали її як хтіли. Були такі, що годували смачними обіцянками. Були й такі улесливці, що хитрощами брали своє.

Та то ще півбіди.

Були й такі, що як упирі страшні присмоктувались до бідної державоньки. Витягували з неї все що можна, усіма правдами й кривдами намагаючись опанувати її бідну земельку. Гірше од сатани (нехай Бог милує) знущалися з неї, постійно грозячи в неволю забрати, як неслухняною буде.

І нікуди було Такій собі державоньці від тої біди дітись.

Отак проживала вона свого віку – без надії, без майбутнього. Що доброго могло її, таку безталанну, чекати на сім світі? Де захисту шукати? Коли навіть свої люди – і ті проклинали Таку собі державоньку. Не вміли її, безталанну, виплекати.

Влади доброї не мали, мудрої такої, аби любила свою Таку собі державоньку, аби її боронила, будувала – сама її роздирала.

Ані доброго тобі управління – кожен на свій лад. Один будує – не знає що, другий – підпирає, третій розвалює – знов будує щось сліпими очима.

Ані промислу тобі доброго, ані господарки ніякої. Те, що із землі вдасться видобути – те й продавали. Одна земля рятувала. Та й на ту, злі язики поговорювали, великі пани око поклали.

Самі люди в тій державі жили невільно. Ніяк не могли вони прийняти того доброго, що у світі було – ні демократії не хотіли, ні вільного ринку, ані свобод різних, ні чесного суду, ні вільного вибору, ні права, ні честі.

Нічого в себе не прийняли!

Хтось, шукаючи того блага – їхав світ за очі. Хтось боявся, лишаючись у безнадії. Хтось махнув на все рукою. А хтось навіть боровся – старався у своїм краю щось змінить на ліпше. Та ніяк не вдавалося: чи то люди дурні були – не знали, що ліпше; може сил не мали, аби щось змінити; може знань чи то віри – що то ліпше буде.

Одним словом, зневірені ті люди були. Та ще й апатійні, до всього нового не прихильні.

Жили сьогоденням, а на завтра мали гарне правило – "якось воно буде".

Отак жила собі та держава й люди разом із нею. І нібито й бачили, що щось у світі робиться, що щось зле буде. Та бідна державонька й не могла, й не знала як себе убезпечити від злої напасті. Та й не одну біду, лиху годину Така собі держава пережила. Думалось – минеться й ця.

Та не минулося.

Одного разу прийшли у світ страшні зміни – кризи різні, війни, біди. Така собі державонька потерпала дуже. А що була слабка-слабенька, то найбільше у світі.

Сильні, як завжди, за владу бились, гроші, переділ територій. Й на Таку собі державоньку зазіхнув злий володар, що завжди погрожував взяти її у неволю, якщо буде норов казати. А що стара Європонька була вже слабкою – та й іншим було не до того, кожен сам за себе – то й вволили його волю.

Впала Така собі державонька знову на коліна. Слабка була – ні армії, ні люду чесного, аби її захистити. Отак і скінчила.

Ото, добрії люди, вам казка на спомин, аби розум мали й не забували, що як дав вам Бог державу, і земленьку святу, то її треба плекати, щоби процвітала, а не в муці вмирала від руки шакала.

Володимир Кучер

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)