Бюджет-2012: бедность людей на фоне расточительности власти

20 просмотров
Пятница, 21 октября 2011, 12:31
Олег Ляшко
народный депутат

Законопроект про бюджет-2012, який просуває парламентська більшість, у разі його прийняття без суттєвих змін зробить бідних ще біднішими, а багатших – ще багатшими.

Як і в поточному році, примусово вилучені з трудівників і бізнесу гроші будуть спрямовані на марнотратство влади й розплату за підтримку наближеним до неї олігархам. А ті, хто здобув ці кошти важкою працею, отримають ще менше ніж сьогодні – мізерну надбавку поглине зростання споживчих цін та комунальних тарифів.

Не будемо зараз докладно з'ясовувати, чому в нашому бюджеті так мало грошей – менше ніж у будь-якій невеликій європейській країні. Факт залишається фактом – Україна займає "почесне" четверте місце у списку найгірших економік світу, пропустивши вперед лише Мадагаскар, Вірменію й Гвінею.

Нам нема чого мірятися зі США – Барак Обама 360 мільярдів доларів спрямовує тільки на створення нових робочих місць.

Маємо, що маємо, як сказав наш перший президент.

Ми відомі світові як країна, де відбулась Чорнобильська катастрофа. А ще – тим, що вміємо виробляти металолом. Сировинні товари в 2011 році складають до 70% експорту, в 2008 році було 67%. Майже не перероблений чорний метал приносить 30% ВВП – щоправда, лише 12% надходжень до бюджету. А три чверті споживчих товарів купуємо в більш успішних закордонних виробників.

Але, хоч би й що, за прогнозами уряду наш ВВП у наступному році має зрости на 16,6%, нехай і за рахунок зростання цін, а сукупні обсяги зведеного бюджету – на 13,5%. До того ж, уряд, попри всі обіцянки прем'єра Азарова, збирається позичити понад 90 мільярдів гривень.

При тому, що кабмін на словах зобов'язується утримати зростання споживчих цін на рівні не більше 7,9%, ми нібито отримаємо обіцяне "покращення життя".

Але навіть без докладного аналізу законопроекту видно, що саме ті, хто створять це нехай невелике, але зростання, залишаться обділеними.

Так, мінімальна пенсія – її одержує більшість пенсіонерів – буде збільшена лише на 7,7%, і на закінчення 2012 року складе всього 869 гривень. Прожитковий мінімум, який, за розрахунками фахівців, менший реального на третину, підвищується для дітей на 7,6%; для осіб, що втратили працездатність – на 7,5%; для працездатних – на 5,7%.

Саме розмір прожиткового мінімуму є базою для визначення мінімальної заробітної плати та інших соціальних параметрів. До речі, мінімальна зарплата зросте в 2012 році, згідно з показниками проекту бюджету, лише на 5,6%.

Навіть якщо не брати до уваги те, що уряду ні за яких обставин не вдасться утримати інфляцію на такому рівні – хіба що за рахунок звичних статистичних маніпуляцій – то вже в законі закладено зниження соціальних гарантій.

А це – пряме порушення Конституції!

Якби зубожіння населення відбувалося з об'єктивних причин і поширювалося на всіх без виключення, можна було б не змиритися, але ж – зрозуміти!

Але як не звертати увагу на те, що влада продовжує планувати неприховане марнотратство щодо власного забезпечення?

У наступному році більш ніж на 1 мільярд гривень збільшуються видатки на Державну судову адміністрацію – з 2,5 до 3,9 мільярдів гривень. Це без урахування Верховних, Конституційних і інших судів з особливим статусом.

З 2,2 до 2,4 мільярдів гривень збільшується фінансування генпрокуратури, з 13,5 до 14,4 мільярдів гривень – МВС. Міліція за обсягами витрат уже зрівнялася зі Збройними силами, а сам міністр Могильов, який уміє тільки людей переслідувати, вимагає ще більше.

Водночас чисельність міліції разом із приналежними військами й спецзагонами вдвічі більша відносно кількості населення, якщо порівнювати будь-якій європейській країні.

Державному управлінню справами, яке обслуговує президента, запланували 1 мільярд 447 мільйонів гривень – на 60 мільйонів більше ніж у 2011 році. Лише на його санаторії – 102,6 мільйонів гривень. Це при тому, що на лікування всіх ветеранів війни й інвалідів у країні передбачено 107 мільйонів.

Загалом, у цьому році медичне обслуговування нардепів і взагалі державного керівництва становило 300 мільйонів гривень, а в наступному – уже 465 мільйони. Порівняємо: на охорону здоров'я для решти українців уряд пропонує 7,068 мільярда гривень – по 154 гривні на рік на кожного.

На бездонну діру "Євро-2012" передбачено 7,4 мільярдів гривень лише в 2012 році, а взагалі його підготовка коштує близько 80 мільярдів.

Народним депутатам, у тому числі й таким, що мають розкішні квартири в Києві й маєтки в Конча-Заспі та Пущі-Водиці, бюджетом передбачено й далі оплачувати проживання в однойменному готелі по 400 гривень на добу в однокімнатному номері, 480 гривень у двокімнатному. Цей готель для свого інтер'єру закуповує за народні гроші крісла по 5,7 тисяч гривень за штуку та дивани, кожен з яких коштує понад 50 тисяч гривень.

Таких порівнянь можна привести безліч. Усі вони свідчать про одне: бюджет 2012 року – антисоціальний і антинародний.

Тому я звертаюсь всіх народних депутатів проголосувати за принципове рішення: забезпечити на 2012 рік за рахунок держбюджету зростання соціальних стандартів принаймні на 10-12%, тобто реально вище планованої інфляції. А кошти для цього вивільнити за рахунок відповідного скорочення видатків на утримання вищої державної влади й розкіш її очільників.

Олег Ляшко, народний депутат України, лідер Радикальної партії, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)