Украинский шпагат на перекрестке

23 просмотра
Понедельник, 24 октября 2011, 10:48
Ярослав Мендусь
для УП

"Як би ми не прагнули приховати наші пристрасті під личиною благочестя і доброчинності, вони все одно завжди проступають крізь цей покров".
Французький мораліст XVII століття Франсуа де Ларошфуко

20 жовтня президентський борт замість Брюсселя приземлився у Гавані. Наступна зупинка – Бразилія.

За цим, на перший погляд, географічним корегуванням маршруту, насправді – остаточне оформлення позиції нинішньої влади стосовно геополітичних пріоритетів.

Присоромленими можуть себе відчувати аналітики, які приписували президенту Януковичу або чесноти євроінтегратора, або лаври проросійського ставленика.

Україна, як і у часи Кучми, стає на шпагат, чимось нагадуючи Труфальдіно із Бергамо, який, як відомо, намагався отримати подвійний зиск, обводячи навколо пальця 2-х роботодавців.

У безсмертній комедії герою це вдалося. На жаль, реальна політика, буваючи то драматичною, то трагічною, мало схожа на літературні шедеври.

20 жовтня Брюссель відвідав віце-прем’єр Клюєв, який, після завершення переговорів, на спільній прес-конференції з комісаром ЄС з питань торгівлі Кареном де Гугтом заявив, що економічна угода про асоціацію між Україною та Євросоюзом включно з угодою про зону вільної торгівлі практично готова до парафування.

При тому представник Євросоюзу доповнив: зона вільної торгівлі з Україною неможлива без політичного зближення, коли Україна не на словах, а на практиці демонструватиме вірність європейським стандартам демократії, верховенства права, прозорості та незалежності судочинства.

На тому і розійшлися. Україна, устами заступника глави адміністрації президента Акімової цього ж дня запропонувала підписувати економічну частину без угоди про політичну асоціацію.

Нарешті! Бо саме у такому підході – ключ до розуміння справжньої позиції української влади: ми – за економічне співробітництво, але вимоги Євросоюзу щодо прозорої політичної конкуренції і демократичних стандартів несуть пряму загрозу нашому владарюванню.

Без застосування адміністративних та репресивних важелів, будь-які намагання зберегти владу після демократичних виборів перетворюються на ненаукову фантастику.

Цю ситуацію цікаво окреслив один придворний політолог часів Кучми, який поділився своїми тривогами: "Якщо у перший рік президентства я добивався зустрічі з Януковичем, щоб порадити, як йому переобратися на другий термін, то тепер хочу пояснити, як добути до кінця перший".

Насамкінець, і європейці зрозуміли ментальний конфлікт у головах членів донецької команди: з одного боку, вони вже у Європі – тут знаходяться їхні банківські рахунки, нерухомість, IPO підприємств, найняті фахові юристи, прозорі суди і так далі.

З іншого боку, – культурно-цивілізаційно – це інший світ. І річ навіть не у тому, кращий він чи гірший.

Він інший, а тому дискомфортний у багатьох проявах: у залежності влади від настроїв суспільства, у недопустимості для топ-політиків ігнорувати загальноприйняті норми поведінки, у неможливості змінювати у неправовий спосіб Конституцію та відновлювати закриті судами десятиліття тому судові справи.

Зате з усім цим "мотлохом" немає жодних проблем при взаємодії зі східним сусідом. Там – "керована демократія".

При цьому не варто допускати, що Янукович і команда прагнуть статусу молодшого брата у спілкуванні з Росією.

Коли український президент у відповідь на некоректності російського колеги жорстко відреагував: "Так не можна розмовляти з Україною", – він був цілком щирим. І це ще один аспект, важливий для розуміння повноти політичної картини.

Отже, українська влада опинилась на шпагаті і на роздоріжжі: "Підеш на Захід – владу втратиш на демократичних виборах, підеш в Євро-азійський союз – обберуть до нитки". Дилема?!

А що ж європейці? Вони – визначились: зона вільної торгівлі і дотримання євростандартів у політиці та судочинстві для них – дві сторони однієї медалі, яка, поділена навпіл, не має для Європи жодної вартості.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)