ТОП-25 самых спонсируемых из госбюджета округов

78 просмотров
Среда, 24 октября 2012, 17:07

8 мільярдів бюджетних гривень в якості субвенцій та дотацій були направлені у місцеві бюджети протягом виборчої кампанії. Починаючи з 12 квітня 2012 року депутати шість разів ухвалювали зміни до держбюджету – останнє "нарізання" грошей відбулось 2 жовтня, за місяць до виборів.

В програмі Тендер NEWS на ТВі ми проаналізували кожен населений пункт, що отримав додаткове фінансування – усі вони немов пазл склалися в округи, які вважаються прохідними для провладних сил.

Західні регіони, де більше шансів у опозиційних кандидатів чи самовисуванців, – не отримали майже нічого.

Схід та Захід – разом?

Найактивніший піар, як всі могли пересвідчитись, провладні кандидати будували на грошах, виділених за статтями "заходи щодо соціально-економічного розвитку окремих територій", та "фінансування медицини та закладів охорони здоров’я".

Так от, на "реформування системи охорони здоров’я" та "придбання медичного автотранспорту та обладнання" Львівська, Закарпатська, Волинська та Івано-Франківська області не отримали ні копійки.

В Донецьку область перед виборами за цими двома статтями перерахували 183 мільйони гривень. Дніпропетровщина на медицину отримала 82 мільйони.

Як тут не згадати депутата Дніпропетровської облради, гендиректора ахметівського "Павлоградвугілля" та кандидатв від ПР по 36 округу Артура Мартовицького, що "подарував" лікарні в своєму окрузі 4 швидкі, начепивши на них брелоки Партії регіонів. Швидкі були закуплені за бюджетні гроші.

 

Загалом дотація обласних бюджетів, яка нам видається не надто рівномірною та справедливою за двома згаданими статтями виглядає так:

 

"Розпил" на округи

Окрім обласних бюджетів, дотації були спрямовані в конкретні населені пункти. Наприклад, місто Львів, в якому 4 округи та 750 тисяч жителів, за півроку додатково отримав... аж 200 тисяч гривень. Тоді як кожен населений пункт 54 округу на Донеччині був профінансований на десятки мільйонів: Харцизьк – 85,9 мільйонів, Шахтарськ – 25,8, Шахтаpський район – 43,5.

Очевидно, розгадка в тому, що у Львові прохідних кандидатів від влади немає, а от по 54 округу обирається регіонал Владислав Лук’янов. 155 мільйонів гривень загалом із Державного бюджету він отримав на свій округ, щоб обіцяні покращення блискавично ставали реальністю. Тим самим став найбільш спонсорованим із бюджету кандидатом від влади.

Регіонал Сергій Федоренко із Броварів, якого краще знають як особистого масажиста Миколи Азарова, активно піарився на темі будівництва тролейбусного сполучення між столицею та передмістям.

Зовнішня реклама запевняла броварчан: "Сергій Федоренко – це тролейбус Бровари-Київ". Насправді ж, тролейбус Бровари-Київ – це 141 мільйон гривень державних субвенцій, тобто грошей платників податків, виділених під вибори, що зафіксовано у змінах до Держбюджету.

100 мільйонів бюджетних гривень –  так син Генпрокурора Артем Пшонка обирається на другий термін у парламент. Ось як виглядає фінансування населених пунктів його округу, в гривнях:

місто Токмак – 10 000 000,

Веселівський район – 11 000 000,

Михайлівський район – 12 000 000,

Приазовський район – 16 000 000,

Приморський район – 18 000 000,

Токмацький район – 19 000 000,

Якимівський район – 13 000 000.

Тобто, в той час як, скажімо, газифікація населених пунктів 81 округу "зусиллями Артема Пшонки" йде повним ходом, без газу в домівках вкотре залишаються, наприклад, проблемні карпатські місцевості – Сколівський, Турківський райони. Сюди передвиборчі держсубвенції так і не дістались.

Скандальна кампанія спікера ВР Володимира Литвина ознаменувалась постійними звинуваченнями у використанні адмінресурсу, в тому числі, бюджетного.

Як виявилось, небезпідставно: обиратися у своєму 95 окрузі на Житомирщині йому очевидно було легше, маючи в розпорядженні 95 мільйонів бюджетних гривень, розподілених по населених пунктах його округу таким щедрим чином:

Місто Новоград-Волинський – 23 000 000

Баранівський район – 18 000 000

Ємільчинський район – 18 000 000

Новоград-Волинський район – 18 000 000

Червоноармійський район – 18 000 000.

Несправедливість стає більш очевидною, коли поглянути на Житомирщину загалом: на округ спікера Верховної Ради бюджетних грошей пішло вдвічі більше, ніж на решту п’ять округів області разом узятих.

В переліку найбільших пожирачів бюджетних коштів фігурує і Сергія Клюєва – 77 номер в рейтингу найбагатших українців, молодший брат начальника штабу ПР та секретаря РНБО Андрія Клюєва.

Про те, що бізнесмен-регіонал не гребував державною фінансовою підтримкою своєї кампанії свідчить хоча б той факт, що від його власного імені в його окрузі в Артемівську роздавались телетюнери для цифрового телебачення, закуплені для малоймущих за гроші державного бюджету.

Після ретельного аналізу і підрахунку по кожному населеному пункту, ми склали Топ-25 найбільш спонсорованих з бюджету округів.

Виокремити "прохідного" провладного кандидата, який і піарився за рахунок цього фінансування свого регіону, згідно даних ЗМІ, не склало проблеми.

 

Декілька висновків. Перше, третє і сьоме місце в цьому "антирейтингу" розділили голова бюджетного комітету ВР та два його заступники, що за своїм статусом мали прямий стосунок до розподілу субвенцій між місцевими бюджетами.

"Нарізали" собі найбільше державних грошей Владислав Лук’янов, Петро Мельник та Валерій Баранов.

Присутність у списку найбільших пожирачів держсубвенцій крупних бізнесменів Сергія Клюєва та Андрія Деркача говорить про те, що навіть мільйонери не гребують будувати свою виборчу кампанію за державний кошт.

Син Генпрокурора Пшонки, сестра Сергія Льовочкіна, син Миколи Азарова, зять покійного Василя Джарти... Золоте правило української політики під назвою "середньовічний непотизм", тобто кумівство, спрацювало і при розподілі бюджетних грошей на передвиборчі кампанії впливових родичів.

Наталія Седлецька, автор та ведуча програми Тендер NEWS на ТВі, для УП. Дослідження проведено за участі Любомира Ференса

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)