Почему украинских парней призывают в армию охранять зэков?

677 просмотров
Пятница, 18 октября 2013, 16:04
Анатолий Герасимчук
главный редактор газеты "UАргумент"

Днями ЗМІ голосно повідомили "сенсаційну" новину: "президент підписав указ про останній призов до Збройних Сил", "в Україні скасована загальна військова повинність", тощо.

Дивно, що взагалі ніхто з журналістів навіть не спромігся прочитати хоча б саму назву президентського указу до кінця – "Про строки проведення чергових призовів, чергові призови громадян України на строкову військову службу до внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України та звільнення в запас військовослужбовців у 2014 році".

У цьому указі в пункті першому написано: не проводити у 2014 році призов до Збройних Сил України та інших військових формувань (крім внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України).

Призвати на строкову військову службу до внутрішніх військ МВС придатних за станом здоров'я до військової служби в мирний час громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старших осіб, які не досягли 25-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу:

1) у квітні-травні 2014 року;

2) у жовтні-листопаді 2014 року.

Отже ВСІ громадяни України чоловічої статі у віці від 18 до 25 років будуть і далі призиватися на військову службу.

Нагадаю, раніше високі чини з Кабінету Міністрів казали, що буде скасовано загальний військовий призов і залишиться строкова служба за добровільною згодою бажаючих послужити.

Та в указі президента таких формулювань нема.

А якщо немає добровільної згоди на службу, то кожен громадянин України після досягнення 18 років буде отримувати повістки про призов в армію. А це означає, що вся корупційна складова роботи наших військкоматів і медичних комісій з відбору юнаків до армії нікуди не дінеться.

Власне, у зв'язку з різким скороченням кількості призову – адже залишається тільки призов у внутрішні війська – різко зросте кількість тих, хто в армію не піде.

Навіть з тих, хто здатен служити.

І тепер можна тільки уявити масштаби дій працівників військкоматів, які будуть лякати своїми повістками всіх юнаків у віці від 18 до 25 років. А забирати в армію будуть тільки частину з них.

Окрім того, тепер значно збільшиться кількість "несунів" хабарів за право служити, бо й таке корупційне явище в Україні, як відомо, є.

Це коли стан здоров'я служити не дозволяє, а у молодої людини є бажання працювати в міліції, СБУ та інших силових відомствах, де однією з основних вимог при прийомі на роботу є якраз служба в армії.

І ось в тій ситуації, коли військкомати отримають надлишок бажаючих служити, свого роду конкурс з декількох осіб на одне місце у внутрішніх військах заради майбутньої кар'єри, то лишень можна собі уявити, наскільки зросте рівень хабарів при призові в армію.

До слова, служба в армії впливає не тільки на можливість роботи в міліції, а й на позаконкурсний вступ до вишів і на кар'єру в будь-якій професії.

Тобто одні будуть платити гроші за те, щоб не йти в армію, інші – щоб служити.

А будуть ще й треті – ті, які принципово не будуть платити хабарі і готові послужити Батьківщині. І саме ці молоді люди є зразком людей обов'язку і честі, але служити вони не будуть, так як місць їм не вистачить.

Натомість щороку до 25 років будуть проходити медкомісії, звільнятися з роботи з нагоди призову, сидіти на обласних призовних пунктах тижнями, щоб потім вирушити додому і чекати наступної повістки.

Тепер про те, що ж це за "військова служба" у внутрішніх військах.

А це, дорогі громадяни, насправді не військова служба із захисту Батьківщини, а служба з охорони, конвоювання і обшуку зеків.

Це така служба, коли 18-річних юнаків, більшість з яких ще ні з чим серйозним у своєму житті не стикалися, зіштовхують обличчям до обличчя зі злочинцями, у тому числі, із запеклими вбивцями, збоченцями і маніяками.

Ці 18-річні юнаки змушені охороняти зеків, обшукуючи їх для виявлення заборонених предметів – наркотиків, ножів, заточок, лез, бритв. Змушені їхати з ними в одному спецвагоні, в одних автозаках, водити їх коридорами судів і сидіти поряд з ними на судових засіданнях.

А ті ув’язненні можуть бути хворими на туберкульоз та інші інфекційні хвороби, можуть фізично в кілька разів перевершувати 18-річних юнаків, можуть зважитися на втечу з відповідними наслідками…

А можуть просто вдарити ногою солдата, штовхнути плечем об стіну, плюнути в обличчя, проявити інші варіанти морально-психологічного тиску на вчорашнього школяра, провокуючи, можливо, його на адекватну відповідь – щоб відразу ж заявити в прокуратуру. Щоб цього солдата прокуратура вимотувала багаторазовими допитами і погрозами тюремного ув'язнення.

При цьому солдати строкової служби внутрішніх військ не мають права закривати свої обличчя, як це роблять браві вояки "Беркуту", супроводжуючи тих же зеків, аби завадити загрозі помсти.

Служба у внутрішніх військах. Фото з сайту внутрішніх військ  
Такая во внутренних войсках служба 

Саме тому військові частини ВВ не дозволяють, як правило, солдатам строкової служби звільнятися в запас у військовій формі.

Саме тому, на відміну від інших військ, солдати запасу ВВ, що пройшли важку школу життя, повну реальних, а не віртуальних небезпек не можуть потім публічно пишатися своєю службою, як це роблять десантники, моряки та представники інших "елітних" військ.

Так для чого і кому потрібна така "військова" служба?

Цей страшний рудимент, що залишився у спадок Україні від тоталітарного СРСР, покликаний психологічно ламати молоді незміцнілі душі.

Навіщо саме цей рудимент залишається, а просто навчання звичайним військовим навичкам для молодого покоління – відміняється?

Навіщо замість того, щоб вчитися захищати Батьківщину, держава вчить українських юнаків дивитися в очі зекам, дихаючи разом з ними одним повітрям у тісних автозаках, тюрмах, судах, під поглядом повних ненависті очей родичів засуджених?

Навіщо і кому потрібна така армійська служба?

Анатолій Герасимчук, головний редактор газети "UАргумент", Донецьк, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)