На восточном фронте без перемен?

67 просмотров
Среда, 30 октября 2013, 13:57
Алексей Красноперов
политолог

Рівно за місяць до початку Вільнюського саміту Євросоюзу російська сторона, зацікавлена у зриві підписання Угоди про асоціацію, розпочала "не последний, но решительный бой".

Простіше кажучи, задіяла важелі інформаційного впливу та сумнозвісну 5 колону. Від сьогодні Україна відчує всі принади "обіймів" власних сусідів та справжню інформаційну війну, аналогів якій не було з 2004 року.

І, як не дивно, уже старт цієї кампанії вдається її ідеологам вельми непогано – адже на допомогу їм пристав наш політичний бомонд. За давньою українською традицією, політичні опоненти не знайшли в собі снаги об'єднатися заради успішної реалізації Мети, до якої суспільство нібито наполегливо вели ледь не все останнє десятиріччя.

Отож, від сьогодні можна впевнено казати – радники з оточення Януковича, що вмовили його взяти паузу після спілкування з Володимиром Путіним у Сочі – мовляв, ще зарано очікувати серйозної ескалації стосунків, – помилилися. І новина з Луганщини, щодо "обнесення кордону" між братськими республіками колючим дротом, та навіть "паспортні витівки" Сергія Лаврова виявились легкими покусуваннями комахи поруч із тим, що відчують, побачать та очікують українські глядачі від сьогодні.

У бій пішла важка артилерія на чолі з газпромівським лобі: спочатку з вуст керманича монополії Олексія Міллера, а потім очільника кабміну Дмитра Медведєва.

У свою чергу, радник Путіна Сергій Глазьєв заявив, що Україна порушує Договір про дружбу, тобто взагалі ризикує втратити відносини з Російською Федерацією на "дружніх" підставах.

Відреагували й українські, та особливо – російські ЗМІ: усі згадали, що й досі триває, хоча й не в тих масштабах як улітку, торгівельна війна із блокуванням імпорту українських товарів; телеканал "Россия" анонсував та запустив до продакшну "лікбез про ЄС"...

При чому, у різнобарвленні різних меседжей та думок, оцінок та банального хамства, можна виокремити три напрямки, за якими Росія тисне на Україну.

По-перше, це ціна на газ.

З одного боку, тут присутній "пряник" у вигляді дозволу закачати в українські підземні газові сховища газ за ціною 260 доларів за тисячу кубометрів та обіцянка знижок у разі низки поступок з українського боку. Головна з них – це передача у власність "Газпрому" вітчизняної ГТС та згода на майже повний контроль Москви за газотранспортною системою. Оформлення цього може виглядати як консорціум чи щось подібне, проте реально все ж українська "труба" таким чином перейде під контроль Росії.

Другий напрямок російського тиску – торгівля.

При чому цей фактор для Кремля використовувати навіть легше й простіше. Запас міцності російської економіки, очевидно, більший. У тому числі й завдяки наявності "сировинної прокладки", що приносить стабільні прибутки. А тому втрати від тиску Москві пережити легше, ніж Києву. Хоча наші північно-східні сусіди все ж доволі сильно залежні від поставок продукції української харчової промисловості.

Нарешті, третій напрямок тиску – моральний.

Передусім, мова саме про залякування втратою дружніх відносин між Україною і Росією. Їх озвучування, звісно, орієнтоване не на Банкову й Грушевського, а на створення відповідного інформаційного фону та громадської думки. "Як це, їздити до тітки у Москву по закордонному паспорту?" – запитав мене сьогодні столичний таксист.

У цій ситуації Україні важливо дати адекватну реакцію на спрямований російський тиск.

До певної міри в цьому сприяє чітко визначений і регулярно артикульований як владою, так і опозицією вектор євроінтеграції. З одного боку, передчуття неприємних для Кремля результатів саміту у Вільнюсі дратує російське керівництво, але водночас саме перспектива підписання Угоди про Асоціацію не дає Москві посилювати "каральні міри" проти України, аби остаточно не штовхнути Київ у брюссельські обійми.

Проте, що ми побачили – у неоголошеній, та вже триваючій інформаційній війні проти українців, – чи не єдиним захисником влади, став прем'єр-міністр Микола Азаров та перелякані фахівці МЗС, з яких буквально витягали інформацію лещатами представники ЗМІ на брифінгу.

Усі інші провладні та опозиційні "говорящие головы" зайняті розробкою власних тем та меседжів – на кшталт "віджатої вареничної" доньки Юлії Тимошенко, походів у червоних футболках із банальним написом "Україна – це Європа" або конференції "молодіжних лідерів" під керівництвом проросійського Вадима Колесніченка, яку заплановано на наступні вихідні, тощо.

Пріоритети, так би мовити, різні...

У кінцевому підсумку, на східному фронті російсько-українського протистояння сьогодні все залишається без змін. Москва тисне – а Київ, у якому не має політичної єдності, а можливо й просто політичної волі, піддається на цей тиск.

Тому сьогодні владі й опозиції потрібно об'єднатися хоча б в одному питанні – питанні спільних кроків для спільного європейського майбутнього.

Олексій Краснопьоров, політолог, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)