Почему Донбасс и Крым важны для Украины

222 просмотра
Среда, 16 апреля 2014, 11:46
Евгений ГлибовицкийЄвген Глібовицький
основатель аналитического центра pro.mova, участник Несторовской группы
Спробую відповісти на запитання "нафіга нам з ними мучитися" і заклик "хай йдуть собі лісом."
Останні пару років разом з учасниками Несторівська група / Nestor Group ми намагалися зрозуміти сенси сучасної України.
В дискусіях викристалізовувалися часами несподівані відкриття. ось моє бачення, яке виробилося на підставі наших дискусій.

Україна (всупереч стереотипу) не є цілком східноєвропейською країною.

Вона складається з двох різноментальних просторів - східноєвропейського (на мапі позначений синім) і південноєвропейського - на мапі позначений червоним.

 

Є ще вкраплення Центральної Європи у Львові (тільки місто, навіть не область і не Галичина), але ним зараз можна знехтувати. Відмінність між цими просторами у дискурсах. Особливо виразно ця відмінність проявляється, якщо подивитися крізь призму відносин громадянина і влади.

В Східній Європі мешканець країни є більше підданим, ніж громадянином. Щоб стати громадянином йому бракує суб'єктності. Влада - вертикальна ієрархія, яка з цією суб'єктністю бореться. Корупція - це в першу чергу доступ владців до збору ренти. У протистоянні людини і влади перемагає влада. Ті інститути, що сильні, є інститутами автократії, на них і спираються ті, хто при владі.

В Південній Європі українській, подібно як і в південноіталійській, грецькій, меншканці "дозволяють" владі бути надбудовою, яка надає певні послуги і має обмежений доступ до примусу.

Вертикальна ієрархія умовна. Громадянин може "перечекати" погану владу як погану погоду, при зіткненні влада слабша за волю громадян. Можна навіть іронізувати над владою. Корупція - це в першу чергу інструмент захисту громадянина від несправедливості влади - тому корупція непереможна аж доки не запровадиться верховенство права.

Суспільство "горизонтальне", мережеве, з високою спроможністю до ефективної спонтанної співпраці (як на Майдані), але цю синергію складно усталити, бо формальні інститути - громадські чи державні - будуються важко, переважно це порожні фасади, всередині діють інститути неформальні.

Це дві норми однієї України. Раніше вони були збалансованими, але останнім часом цей баланс порушився і нема ознак, що він повернеться до старої рівноваги. Нова рівновага - це якийсь новий компроміс, більш "західний", ніж раніше. Але два дискурси залишаться. Щоб нормально функціонувати в Україні розвинулася спроможність до змістовного (не мовного) перекладу між цими двома дискурсами.

Україна - це такий собі шлюз, який дозволяє перетлумачувати західні поняття пост-радянською і пост-радянські - західною. Виходить не дуже, але краще, ніж у німців, французів чи поляків.

Власне, єдиний, хто має подібну спроможність - це турки, але вони тлумачать між іншими, ніж ми, світами. Та коли мова йде про совок їхні переклади безсилі. А в Україні, навпаки, є кримські татари, які можуть додати до західно/радянського перекладу ще ісламсько-тюркський вимір.

Ця спроможність тлумачити визначає можливу місію України на наступні 30-50 років - бути фасилітатором процесу модернізації на Схід від кордонів України: мова про Росію, Кавказ та Центральну Азію. Щоправда, ми не зможемо робити це самі без ЄС, але й ЄС без нас не зможуть бути такими переконливими, бо не вмітимуть побудувати довіру з дуже відмінними від їхніх культурами. Іншими словами, Україна продаватиме на Захід послуги з "перекладу" та фасилітації на Сході.

Якщо втратимо Донбас та Крим - ця спроможність до перекладу буде малозатребуваною і швидко атрофується. Україна матиме в собі тільки європейську складову, її погляди будуть (як теперішня політика МЗС) спрямовані на Захід, а місія стане інакшою - вирватися з переліку "двійочників," таких собі "гірших аплікантів" до НАТО та ЄС, де ми викликатимемо Ukraine fatigue forever.

Узагальню: Украіна з Донбасом та Кримом може спробувати зарадити Росії перебудуватися з імперії в просто велику країну. Україна без Донбасу та Криму може хіба що спробувати сховатися від Росії на Заході.

У нас вибір - стати впливовим і важливим міжнародним гравцем або провінційною європейською периферією.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)