Или Майдан модернизируется, или маргинализуется!

94 просмотра
Вторник, 27 мая 2014, 17:08
Богдана Бабич
Институт практической политики, SPILNO.tv, специально для УП

Весь світ спостерігає за нами й чекає, що народить Майдан. Бо він став символом боротьби за свої права й місцем зародженням потужного громадянського суспільства. Тому ми не маємо морального права перетворювати його на притулок для бомжів та алкоголіків.

Розігнати його неможливо: це викличе невдоволення й загострить конфлікт із нинішньою владою.

А ось модернізувати й наповнити новим сенсом – можна.

Майдан став своєрідним генератором змін у країні. Якщо по ньому й далі ходитимуть люди у військовій формі, будуть нічні перестрілки й запої від бездіяльності, то подібне відбуватиметься по всій Україні.

Майдан може виконувати функцію генератора ідеї й контролю за владою. Є пропозиція – Будинок Профспілок зробити Громадським Хабом, де б активісти різних організацій могли працювати над різними проектами, які б розвивали країну.

Після стількох смертей, ця будівля не може слугувати для заробляння грошей. Там у жодному разі не можна робити бізнес-центр. Це викличе хвилю протестів, які будуть зайві в цей час. Натомість рішення віддати будівлю на потреби громадськості могло б збавити градус напруги, який уже відчувається серед активістів Майдану. І більшість безробітних могли б працювати на будівництві. А кошти можна було б зібрати на кікстартері. Адже ця будівля є відомою у світі.

 

На перехідний етап, є наступна ідея: навколо стели поставити подібні сфери для різних спільнот: науковців, іт-шніків, юристів, підприємців, інноваторів, музикантів, художників, поетів, архітекторів, військових, економістів… Це стало б точкою зборки для фахівців, які хочуть застосувати свої вміння на розвиток країни.

 

А Майдан перетворився б в експериментальний майданчик для суспільних винаходів. Він би міг стати своєрідною "соціальною долиною" для генерування ідей і реалізації суспільнозначимих проектів.

Ми б могли проектувати країну майбутнього саме на Майдані. Такий креативно-інноваційно-мистецький простір міг би допомогти країні комплексно й швидко знаходити рішення багатьох проблем.

 

А Spilno.tv залюбки б показувало генерування інноваційних пропозицій в прямому ефірі з кожної сфери. Це б зменшило напругу й невдоволення в суспільстві, зупинило б розчарування людей, додавало надії й бажання змінювати життя на краще.

 

Після того як "Беркут" спалив наші купола з технічним обладнанням, нам досить складно було відновитись. Але ми відчуваємо свою відповідальність за майбутнє Майдану й власним приладом видозмінюємо його вже сьогодні. Запрацювала "космічна студія" і "медіа-сфера" Spilno.tv.

 

Саме конструктивний підхід в організації такого простору з гаслом "Критикуєш – пропонуй!", дозволив би відійти від пошуку винних в негараздах, до пошуку рішень і втілень їх в життя.

 

В іншому ж випадку, Майдан перетворюватиметься в точку нестабільності й розхитування авторитету нової влади. У такого собі "маргінального контролера", який у будь-який момент хапатиметься за шини.

Богдана Бабич, Spilno.tv, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)