Как действует российская пропаганда

1634 просмотра
Суббота, 21 июня 2014, 20:13
Татьяна Попова
управляющий партнер рекламной группы Мех, партнер украинского кризисного медиа-центра, для УП

Високий рейтинг Путіна та російської агресії серед населення РФ проти України зумовлений дезінформацією, яка ллється з екранів російських телеканалів. За півроку достатньо легко сформувати громадську думку. Це не так вже складно, якщо 99% телеканалів несуть дезінформацію у кожному випуску новин.

Мовою медіа – дана компанія набирає більше 10 000 рейтингів (GRP – сумарний рейтинг, який показує загальну кількість контактів аудиторії з подією) на місяць, і має практично 95-100% охоплення всієї аудиторії. Відповідно, частота контакту повідомлень "Путін молодець", "На Україні – хунта", "Ми повинні допомогти встановити руський мир" та інші набирають в тиждень кожна в середньому більше 25 контактів.

Рейтинг довіри влади РФ

Авторові на своєму досвіді рекламних кампаній доводилося працювати з продуктом в 6000-8000 рейтингів на місяць при щомісячному охопленні 92-95% населення. Це давало в середньому від 16 до 21 контактів на тиждень. Завдяки цьому частка ринку рекламованого продукту складала близько 80%.

Підтримка населенням Путіна і кампанії проти України в 82-83% пояснюється саме міццю розгорнутої пропаганди та ґрунтується суто на медіа-тиску. Інших причин так масово підтримувати Путіна і дії російської влади у громадян Росії та Донбасу просто немає.

Якби телеканали в Росії та на Донбасі мали можливість показувати менше неправдивої інформації та відвертої дезінформації про Україну, підтримка дій російської влади скоротилася б у рази.

Керівництво ДНР – кремлівські агенти

Самопроголошений прем’єр-міністр ДНР Олександр Бородай – беззаперечне підтвердження кремлівської руки у подіях на Донбасі. Скільки б Путін не відхрещувався від російських спецслужб і зокрема російських солдат на Сході України, Бородай – це підтвердження його чергової брехні. Російський політтехнолог, очоливши сепаратистський рух на Донбасі, автоматично розвіяв всі сумніви.

"Міністр пропаганди" вже давно розповів, як треба розділити Україну. Зараз він демонструє, як перейти від слів до практичних дій.

Бородай закінчив філософський факультет МГУ імені Ломоносова. З грудня 1993 по червень 1994 року працював експертом Російського фонду реформ. З червня 1994 року, працюючи військовим кореспондентом РІА Новини, висвітлював події чеченської війни.

У 1997 році був військовим оглядачем газети "Завтра". З червня 1998 року в основному працював як незалежний PR-консультант. Брав участь у більш ніж десяти виборчих кампаніях різного рівня.

Очолював консалтингову компанію "Социомастер" по роботі з кризовими ситуаціями. У 2002 році він став заступником директора ФСБ з інформаційної політики та спецпроектів. За нашими джерелами, Бородай причетний до операції в Беслані у 2004 році.

Під час кримських подій Бородай був помічений в оточенні прем'єра РК Аксьонова і навіть визнав публічно свою участь в анексії Криму.

Його давній друг Ігор Стрєлков-Гіркін, нині Міністр оборони ДНР, відомий воєнний спеціаліст.

У 1993 році закінчив Московський державний історико-архівний інститут. Брав участь у бойових діях у Придністров'ї в червні-липні 1992 року, в Боснії з листопада 1992 року по березень 1993 включно, в Чечні, виконував спеціальні завдання в інших регіонах Росії.

У 2006-2010 неодноразово бував у спецвідрядженнях в країнах Європи, Латинської Америки та Південно-Східної Азії. Останнє місце служби – управління боротьби із міжнародним тероризмом ФСБ Росії.

У Криму керував бойовими групами по захопленню військових частин і разом з Бородаєм координував зйомки "Лайф Ньюс" і телеканалу "Росія".

Брудні політтехнології "друзі" практикують вже давно. Ще у 1999 році вони, в якості кореспондентів газети "Завтра", побували в Дагестані, де готували репортажі про зачистки ваххабітських сіл, та на Першій чеченські війні.

Спецпроекти та окупаційні ігри – улюблена спекуляція кремлівських агентів. До речі, спекуляція на дитячих жертвах вже давно відома. Згадайте лише Беслан та погляньте на події на Донбасі. Нічого спільного не помічаєте?

Беслан. Перезавантаження

Тероризм та криваві операції – давня зброя ФСБ Росії. Розслідування теракту в бесланській школі № 1 досі замовчується і винні не покарані. Прокуратура відмовила "Матерям Беслану" у порушенні кримінальної справи за фактом відкриття вогню по школі, а саме це стало головною причиною загибелі більшості заручників.

Задля знищення 20 боєвиків, Путін вбив 334 мирних жителів, більшість яких були неповнолітніми.

Діти від 1 до 17 років – вбито 186, поранено до 500 осіб. Родичі, гості і друзі учнів – вбито 118. Співробітники школи – вбито 17. Бійці спецназу ЦСН ФСБ – загинуло 10, поранено 28. Співробітники МНС – вбито двох, міліціонери – одного.

За словами учасників подій, вирішальна фаза трагедії розпочалась 3 вересня 2004 року в 13:03 трьома практично одночасними пострілами з гранатометів з боку співробітників ФСБ в спортивний зал школи. Вівся обстріл ззовні з "Джмелів", РПГ-26 і РШГ-2, іншої зброї, а також танків.

Значна частина з тих заручників, яким вдалося врятуватися з обстріляного і палаючого спортзалу, загинула саме в результаті стрілянини по школі. Більшість дітей було спалено заживо. Про це свідчать і факти, описані у відкритому листі аміра Ісламської Бригади Шахідів "Ріядус Саліхійн Абдаллаха Шаміля.

Постає питання: чи не завдяки Бородаю російські ЗМІ висвітлили це як теракт чеченців, а не співробітників ФСБ?

Влада РФ наобіцяла розслідувати факт тероризму та покарати злочинців. Минуло майже 10 років, натомість слідство навмисне затягують і замовчують. Постраждалі в Беслані переконані, що влада робить все можливе для того, щоб росіяни якомога швидше забули про бесланську трагедію, а, значить, і про дії високопоставлених державних чиновників.

На чергові звернення активістів, контрольовані державою ЗМІ твердять, що матерями маніпулюють неназвані політичні сили, які прагнуть дестабілізувати Росію. Мабуть, слово "дестабілізація" – улюблене кліше російських спецслужб, яке використовують і нині.

Цілком ймовірно, операція "Беслан" справа рук Олександра Бородая, який свого часу займав посаду заступника директора ФСБ із інформаційної політики. Як бачимо, сотні дитячих жертв не зупинили його на шляху досягнення "результату", чи можливо це було сплановано заздалегідь?

Відтепер він займається підготовкою брудних спецоперацій на Сході України. Страхіття Беслану лише підтверджують несамовиту жорстокість та безпринципність цього "політтехнолога".

Постає питання: чого ж чекати українцям від прем’єрства Бородая в ДНР?

Чи можливий український "Беслан"?

Оскільки методи російських спецслужб залишаються незмінними, повторення трагічних сценаріїв на території України цілком можливе. Досвід окупованої Чечні шириться і на Україну.

У бандитських діях на Донбасі задіяні ті ж особи, які "відзначилися" своїми "подвигами" в російсько-чеченській війні. В результаті якої було вбито 300 000 чеченців, з них 40 000 дітей. Тисячі людей зазнали найжорстокіших катувань.

На Сході України сепаратисти, прикриваючись дитячими спинами, продовжують захоплювати державні установи.

У Донецькій області терористи захопили автобус з дітьми-сиротами, які їхали на відпочинок.

Беслан, Чечня… Зараз Україна. Ймовірно, у його планах чергова кривава операція, яку потім російські ЗМІ припишуть, як завжди, "Правому сектору" чи українським військовим. Він вміє знімати "правдиві" сюжети, от лише жертви в них справжні, на відніму від поданої інформації.

Росії не звикати після підривів будинків, Норд-Осту та Беслану до масових вбивств невинного населення з метою дискредитації політичних супротивників.

Тож будьте пильними! Не піддавайтеся на спекуляції бандитів. Історія свідчить: російських спецагентів не зупиняє ніщо, і особливо вони "полюбляють" використовувати у своїх "чорних" операціях дитячі жертви.

Тетяна Попова, керівний партнер рекламної групи Мех, партнер Українського кризового медіа-центра, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)