Один день из жизни батальона "Донбасс"

292 просмотра
Среда, 23 июля 2014, 13:54
Татьяна Кусок
УП

"На Майдані я не був. Я його не підтримував. Влада завжди буде піклуватися насамперед про свої інтереси. Від перестановки доданків сума не міняється. Але із приводу того, що сталося із країною, то я не міг лишатися байдужим", – розказує киянин Анатолій на передовій поблизу Попасної на Луганщині.

Він – боєць добровольчого батальйону "Донбас", який зараз входить до складу Національної гвардії. У мирному житті Анатолій працював в одній із державних клінік Києва лікарем-бактеріологом.

Анатолій працював лікарем. У "Донбасі" – 2 тижні 

Ми розмовляємо під пекучим сонцем посеред невеличкої дороги, обабіч височіють пагорби. Нагорі серед трави вирізняються силуети снайперів "Донбасу".

Бійці "Донбасу" пильнують з усіх боків 

Анатолій розповідає про бій 18 липня: "Двоє загинули точно, двоє вважаються зниклими безвісти. Але я сумніваюся, що вони лишилися живими. Один мав кульове поранення в голову, інший теж був поранений. Просто через колотнечу ми їх загубили".

Удома на нього чекає мама й дружина.

"А моя дівчина мене кинула. Сказала: "Або повертайся, або між нами – усе", – каже інший боєць "Донбасу". При цьому він посміхається, ще й підбиває на сміх своїх товаришів. Він явно на своєму місці й знає, що "первым делом самолеты, ну а девушки – потом".

Частина бійців їдуть далі вглиб передової. Ми ж повертаємося на базу "Донбасу" в Артемівську. Через певний час чуємо десь удалині залпи. На передовій – мінометний обстріл по наших з боку терористів, хоч до ночі, коли зазвичай зав'язуються бої, ще зовсім далеко. Поповзли чутки, що "Донбас" після кількаденного штурму таки прорвався в місто Попасна.

На базі "Донбасу" нас мають чекати Фоксі з Тузіком. Це позивні бійців. У батальйоні тут усіх знають саме за прізвиськами.

Фоксі виявився кремезним хлопцем, на зріст під 2 метри. "Це я тут уже схуд. То думаю, що десь близько 100 кілограмів. А так я влітку зазвичай 113-115 кг. Зараз одяг на мені висить", – каже Фоксі. Він дістає для нас банку сардин, печиво із сухпайка й ложку.

"Справжнього м'яса вже давно не їв. Та воно на спеці якось і не дуже хочеться", – каже боєць.

Фоксі ходить, тяжко пересуваючи ліву ногу.

– Це ти вже тут ногу пошкодив?

– Трохи до того, трохи вже тут. Їздив у Київ. Там мене знайомий лікар нашпигував такими уколами, трохи біль минув, а потім знову почало боліти. Треба вилежатися – та де тут!..

У Фоксі серйозно пошкоджені сухожилля. Лікарі в таких випадках накладають гіпс на довгі тижні. Але Фоксі не з таких. Треба воювати. Він розповідає нам, як "штурмував" військкомат у рідному Косові на Івано-Франківщині, щоб його відправили на Схід. Його не відправляли, і тоді він записався добровольцем в "Донбас".

До цього Фоксі працював гірським рятувальником у Карпатах.

"Туристи найчастіше губляться влітку на Чорногорі, а ми їх тоді шукаємо. Блін, як же в гори хочеться…" – зітхає Фоксі.

У Тузіка теж травма, перебинтована рука. Однак він виявився менш говірким.

Ідемо далі по базі.

Заходимо в шкільний спортзал, який зараз переобладнано під казарму. На дверях висить фото Ганни Безсонової, яка завмерла в польоті з м'ячем.

На підлозі спортзалу лежать матраци. Ще один – на лавці. "А це щоб у рот, бува, не залізли стоноги. Повзають вони тут через сирість", – пояснює нам власник лавки-ліжка.

Серед мешканців "спортзалу" бійці з різним минулим. Тут і оператор Одеської кіностудії, і колишні військові. Один із них пройшов Ірак. Інший – 38-річний Володимир, якого тут називають Професор.

Він довго нам розповідає, якою мусить бути армія, і як її реформувати. Потім показує нам роздруковане на А4, дбайливо загорнуте у файлик фото свого загиблого друга. "Його звали Діма. Він потрапив у районі Карлівки під обстріл", – розповідає Професор.

 Професор показує фото свого загиблого під Карлівкою друга Дмитра

"Ми з ним познайомилися вже в батальйоні. Раніше я вважав, що мені немає рівних. А тут зустрів скільки цікавих людей, до яких мені ще треба рости. Діма був одним із таких", – продовжує він.

Володимир-Професор у батальйоні вже три місяці. За цей час лиш раз їздив додому. Каже, що після того, як у бою загинули його товариші, вирішив побути наодинці й побачити дружину. Пробувши вдома 4 дні, знову рвонув у батальйон.

Професор – худий чоловік 38 років. Обличчя просить не показувати, аби не нашкодити рідним.

Розказавши нам про загиблих друзів і реформування армії, Професор дістає мобільник і починає показувати своїх котів, яких лишив удома із сім'єю.

Ми виходимо зі спортзалу. Повз нас асфальтовою стежкою з написом "Зая, я тебя люблю" крокують один за одним троє полонених, за ними – озброєний боєць "Донбасу" в цивільному.

Полонених ведуть у підвал 

Згодом ведуть наступну "порцію" – двох хлопців, котрі виявилися колишніми ув'язненими. Їх посеред подвір'я допитує командир батальйону Семен Семенченко.

За його словами, хлопців затримали на блокпосту під Попасною зі зброєю в руках. Самі ж полонені запевняють, що зброї не мали, а на блокпосту опинилися випадково. Мовляв, нещодавно вийшли з тюрми та йшли в міліцію, аби стати на облік. На питання комбата, чи люблять Україну, в унісон кричать "Канєшна любім!"

Їх відводять у підвал. "Донбасівці" кажуть, що після допиту, полонених передадуть міліціонерам. "Але не місцевим (із Донецької області – ред.), а харківським. Бо тут якось сепаратисти напали на наш блокпост. Наші відбилися, а в машині сепаратистів знайшли номерні міліцейські знаки та іншу міліцейську документацію", – розповідає один із бійців "Донбасу" і демонструє нам фото згаданих знахідок.

Загалом за день перебування на базі батальйону "Донбас" в зоні АТО ми зустріли людей, різних за віком, долями, професіями, досвідом, місцем народження.

Серед бійців "Донбасу" – донеччанин, історик за фахом, до АТО він працював в одному з музеїв у Криму. Також зустріли полтавчанина, який облишив свій бізнес у Таїланді та повернувся воювати в Україну. Ще один яскравий персонаж – 54-річний Олександр, тривалий час жив у Білорусі. Його єдина донька нині живе в Санкт-Петербурзі. Із батьком вона фактично не спілкується, бо ж вважає його "фашистом".

У бійців "Донбаса" оптимізму не бракує 
Харчувати доводиться де завгодно 

Познайомитися з жінками-бійцями нам не вдалося. Їх тут четверо, з 460 чоловік регулярного складу батальйону. Усі вони на той момент знаходилися в бою на передовій. Однак ми зустріли Юлю, яка нещодавно приєдналася до батальйону, пройшла курс молодого бійця й прибула на базу. Тут мають визначити її подальше місце в батальйоні.

Юля – красива кароока брюнетка. На вигляд – років 28 максимум. Утім виявилося, що їй 35, вона – зі Львова, де працювала журналістом популярного місцевого ЗМІ. Була від 1 грудня на Майдані.

"Багато моїх друзів поїхали після Майдану воювати на схід. Я повернулася додому. Але згодом зрозуміла, що не можу просто так сидіти і слідкувати за подіями лише по телевізору", – розповідає Юля.

Вона кілька разів просилася в "Донбас", і нарешті її взяли.

Нам уже час повертатися, аби встигнути на вечірній поїзд до Києва. Виїжджаємо мікробусом: на передніх сидіннях бійці "Донбасу", у багажник теж наставили стільців і накидали матраців, тож там змогли розміститися ще 5 бійців. Бійці прямують у справах до Красноармійська. Усі зі зброєю, у бронежилетах і касках попри шалену спеку.

Жителі Донбасу вітають українських військових 

"Хлопці позаду, ви там акуратно! Бус – волонтерів, його ще треба повернути", – кричить боєць за кермом.

Проїхавши чималий шмат дороги, наближаємося до блокпосту українських військових. Наш бус не містить жодних позначень, зате з озброєними чоловіками всередині.

Військові здаля помічають нас і автомат нашого водія. А ми тим часом, як на лихо, глохнемо – і цим спантеличуємо хлопців на блокпосту. Вони вже наставили на нас автомати й біжать назустріч.

"Ви хто такі? Всім руки вгору, виходьте!" – кричить переляканий військовий.

Поруч сидить операторка, яка манірним жестом у дусі Ренати Літвінової піднімає руки, додаючи при цьому: "Ой, как страшно".

"Донбас? А чому не попередили? Ми ж вас зараз могли просто розстріляти", – волає український військовий. Виникає невеличка дискусія. Згодом нас пропускають.

У салоні тихо, усі мовчать. "Попередити-попередити... – бурчить боєць на передньому сидінні. – У мене шо, його мобільний є?! Смішний".

Після небезпечного непорозуміння в бусіку ще панує напруга. І тут якийсь всевидящий діджей на радіо ставить "На небі" Океана Ельзи. Усі видихають. Бійці позаду просять гучніше зробити Вакарчука…

Всі фото та відео автора

Тетяна Кусок, УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)