Как нардепы защищают себя, Януковича и Ко от суда

153 просмотра
Среда, 13 августа 2014, 17:46
Виталий ШабунинVitaliy Shabunin
председатель правления Центра противодействия коррупции

Невідворотність покарання за корупційні злочини вкотре не стала українською реальністю. Народні депутати провалили голосування за включення в порядок денний закону, що дозволяв заочно засудити та конфіскувати майно злочинців-високопосадовців, які переховуються від правосуддя за межами України.

Вітчизняна нормативна база не дає можливості засудити та відібрати награбоване у Януковичів, Клюєвих, Захарченків, Пшонок та інших з "Сім’ї", чиї активи Європа та США почали заморожувати ще у березні поточного року.

Кримінально-процесуальний Кодекс в його чинній редакції не дозволяє засуди людину, якщо вона не присутня на судовому засіданні.

Конфіскація майна і активів теж відбувається виключно за рішенням суду, до якого "доблесні" прокурори ще мають дотягнути справу.

Єдине, що можна зробити – арештувати ці активи, і до безкінечності утримувати їх коштом платників податків. Допоки Янукович і Ко самостійно або під "гуманітарним конвоєм" ошуканих співгромадян повернуться в Україну та постануть перед судом.

Це юридичне безумство породило класичну "бізнес-модель" української влади, що нині хибить у частині заховування награбованого в оффшорних норках, але загалом працює як швейцарський годинник Клюєва:

накрасти;

вкласти здобуте у віджатий бізнес або банк;

підкупити нерухомості на мальовничих узбережжях;

як тільки з'являються проблеми – заселити собою свою ж нерухомість;

насолоджуватися життям з накраденого.

Слабка ланка схеми – європейські оффшорчики, в яких підзависла більша частина активів українських високопосадовців з "чорних списків" міжнародних санкцій. Там, за кордоном, активи можна арештувати та повернути назад в Україну. Попри досконалі навички персональних юристів "Сім’ї" у будівництві корпоративних пірамід.

А в Україні законно конфіскувати награбоване наразі неможливо. Виходить, що тримати активи в Україні – безпечніше.

Особливо, якщо надійний тил прикривають надійні однопартійці. Так, "регіонали" та їх союзники – "Повалій" і Ко з групи "За мир і стабільність" – фактично не дали голосів за проект закону. "Економічний Розвиток" Хомутинніка дав лише 2 голоси "за". З позафракційних не проголосувало 40 народних обранців.

Але провалити голосування воліла і так звана сьогоднішня парламентська "більшість – від них не вистачило 41-го голосу: 13 від БЮТу, ще 12 були відсутні, 6 від групи Єремєєва "Суверенна Україна", трьох не було в залі, 3 від УДАРу – ще 4 відсутні.

Лише "Свобода" всією фракцією голосувала "за".

Мандатоносці переживають за свою, нажиту непосильним депутатським "трудом", власність. Більшість з них вже зараз підбирають острови, на яких відсиджуватимуться у разі прольоту на виборах.

Прийняття цього закону, а громадськість в решті решт переможе жадібність, дозволить повернути островитян на рідну землю набагато швидше, ніж би їм хотілося.

Бо після винесення вироку в заочному провадженні, статус з "переховується від органів правосуддя" автоматично зміниться на "засуджений".

Віталій Шабунін, Центр протидії корупції, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)