Немцов и марионетка

149 просмотров
Вторник, 03 марта 2015, 16:56
Борис Дрогомирецкий
политолог, Мюнхен, Германия

- Куме, ви не знаєте, для чого це українці накупили стільки цукру?

- А ви собі уявляєте, куме, скільки треба буде самогону на поминках у Путіна?!

Жителі України – найкультурніший народ у світі. Їхня заповітна мрія – подивитися "Лебедине озеро" по всіх федеральних телеканалах Росії!

"Україна молода" 27-28 лютого 2015

Анекдоти – настільки специфічна народна творчість, що важко збагнути, які основи її формування. Якщо приказки, прислів’я, байки, пісні – наслідок здобутого життєвого досвіду, пережитих подій, оформлених згодом у відповідний жанр, то анекдоти дивним чином, підсумовуючи той же досвід, одночасно випереджають події, виступають їх провісником.

Впевнений, що редакція газети "України молодої", готуючи до друку свій випуск за п’ятницю-суботу, і традиційно друкуючи на 16-й сторінці кілька анекдотів, аж ніяк не могла знати того, що станеться в Москві пізно ввечері 27-го лютого…

Скажете, що я щось плутаю, бо Москва оплакує цими днями зовсім іншу людину – того, хто останнім часом був мало не єдиним символом відкритої опозиції політики Кремля.

Саме так. Але вбивство Бориса Нємцова – це той довгоочікуваний сигнал, якого з таким нетерпінням усі чекали.

Кому сигнал?

Спершу про особливості російської політики.

Політика демократичного Заходу не має успіху в протистоянні з Росією, бо її провідники не розуміють, або роблять вигляд, що не розуміють, самої суті, основ політики російської.

Образ російського політичного керівництва – це, скоріш, плід власних фантазій західних політиків, а не реалії.

Воно й зрозуміло, бо практично неможливо в нормальній голові переварити істину: лідер, що представляє націю, насправді її не представляє. Його задача, створюючи таку видимість, відстоювати інтереси невеликої групи людей.

Такий підхід був характерним для усій історії політичного правління в Росії. Різниця полягає лише в тому, що раніше групи людей, які обслуговував лідер, ховалися за впливові прізвища, а в сучасній російській історії – за назви партійних чи державних утворень, які все одно є "клубами за інтересами".

…У 1682 році після несподіваної смерті російського царя Олексія Михайловича на трон претендували два його брати: Іван та Петро. Першому на той час було 15 років, а другому – десять.

За Іваном стояли його сестри і Милославські – родичі по його матері, а за Петром – Наришкіни – родичі другої дружини Олексія Михайловича.

Протистояння було таким сильним, що назрівав бунт. Тоді й було прийнято "соломонове" рішення про одночасну коронацію Івана V-го старшим і Петра І-го молодшим царями.

Довелося для такої оказії навіть виготовити спеціальний подвійний престол і пошити копію відомої Шапки Мономаха, яка була обов’язковим атрибутом у день вінчання на царство…

Уся попередня і подальша історія царювання в Росії – це суцільна боротьба за владу і впливи на неї.

Легендарний постріл "Аврори" зробив єдину річ: тепер в Росії за владу боролись не родинні клани, а партійно-ідеологічні. Здавалося, що більшовикам вдалося захопити цю владу після розправи з усіма незгідними, але насправді, після зникнення з арени політичної боротьби партійних супротивників, у комуністів з’явився створений ними самими прихований конкурент.

Поява на чолі СРСР Андропова зняла завісу таємничості. Його раптова смерть дозволила Компартії повернути собі владу в особі Черненка. Та оскільки вибір партійців був невдалим, комуністам довелося забути про владу.

Але боротьба не припинилась. Вона знову змістилась в інші площини: якщо в часи СРСР вона точилась між комуністами-ідеологами і створеними ними ж для утримання цієї влади силовиками-чекістами, то за часів Єльцина перейшла на поле інтересів силовиків і, умовно, олігархів, породжених самими силовиками як уособлення бажання мати власні статки.

Перші дозволяли другим заробляти шалені багатства, розкрадаючи державне майно, а другі – за це право – щедро віддячували перших.

Усі ці ігри красиво упаковувалися в обгортку демократичного розвитку в Росії, посилення контролю та влади, яка робить неймовірні спроби витягнути країну з прогнилого минулого.

Західний світ, бажаючи мати справу з цивілізованим демократичним суспільством, здатним до діалогу, постійно сам себе переконував у прогресивності кожного нового очільника, що з’являвся спершу в СРСР, а згодом і в Росії.

У західному світі радісно сприйняли прихід до влади по смерті Брєжнєва Юрія Андропова, бо вважали його за ліберала – "симпатичного, бо він ходить у джинсах і п’є віскі", не переймаючись, що саме Андропов, будучи радянським послом в Угорщині, "брав активну участь у придушенні повстання 1956 і "Празької весни" 1968", а також свого часу "став ініціатором використання психіатричних лікарень як інструменту боротьби зі свободою думки", – тут і далі цитую Елен Блан, її книгу "Родом із КГБ. Система Путіна".

Згодом до влади прийшов "Горбачов, підсаджений у сідло рукою Андропова" і "був лише простим виконавцем. Пішаком КГБ, до якого належав і він", а головним його завданням при владі було "замилювати очі світовому політичному класу вправним маніпулюванням інформацією...

Західні країни не зрозуміли нічого. Віддавши перевагу мрії, а не реальності, Захід, а надто французи, ніколи не хотіли знати, хто такий насправді Горбачов. Як і багато членів партії, він належав ще й до КГБ, де Андропов зробив його своїм приятелем …, якого Захід підніс до рангу ікони….

…Єльцин – постать набагато складніша, ніж видається. Єльцин – герой чи геніальний маніпулятор, що скористався обставинами?".

Наприкінці ж терміну Єльцина "єдиною проблемою став пошук наступника, який ні в чому не порушить усталеного порядку та інтересів", бо "для колишнього КГБ не могло бути й мови, щоб лишити напрям розвитку країни на ласку примх загального виборчого права".

І вибір упав на Путіна. "…він єдиний пройшов тести на вірність…, а надто довів свою відданість, яка мала бути сліпою".

"Тож цілком можна запитати, чи є Путін – президент, який виконує свої обов’язки, яким керують ті, хто підніс його до влади і, перебуваючи в пітьмі, подають команди?".

Наведені цитати – лише підтвердження того, що всім добре відомо: при всій показовій величі ВВП – пішак на великій шаховій дошці.

Саме тому всі звернення і заклики до нього – абсолютно безрезультатні, бо ж він сам нічого не вирішує. Він – ширма, прикриття, обманка для світу.

І в цьому його особиста трагедія: під впливом російської пропагандистської машини і хвалебних од світових політиків, у якусь мить Путін сам повірив у те, що він – вождь УСЬОГО російського народу.

Він "загрався" у власний вождізм, купаючись у лаврах слави і грошей, і не помітив, що на нього "навішали" відповідальність за все: починаючи від таких брудних дрібниць, як надання "політичного" притулку "януковичам", до розстрілу російських журналістів, політиків, "боротьби" з чеченськими терористами, воєн в Молдові, Грузії, Україні…

Вбивство Бориса Нємцова на Красній площі – це виключно робота спеціалістів, але кулі в спину Бориса Нємцова – це не розправа з опозиціонером, це не посилення терору в Росії.

Хто б що не говорив, але "користі" зі смерті такої людини, як Нємцов, для Путіна зараз не більше, ніж було в Януковича від розгону студентів 29 листопада.

Судячи зі слів у телеграмі, надісланій президентом РФ матері вбитого політика: "буде зроблено все, щоб організатори і виконавці підлого і цинічного вбивства понесли заслужене покарання", видається, що сам Путін це добре зрозумів, та чи не запізно.

Це попередження ЙОМУ персонально.

Питання лише в тому, хто "надіслав" йому цей сигнал: друзі, як шанс на порятунок? Чи вороги, як нагадування – "ми можемо все".

Борис Дрогомирецький, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)