Черниговский плацдарм, или Когда выборы важнее мандата

40 просмотров
Понедельник, 06 июля 2015, 16:49
Назар Бойко
мониторингово-аналитическая группа "Цифра"

Вибори в демократичній системі є способом в міру цивілізовано, в міру легально одержати доступ до владного ресурсу.

Міра означеної цивілізованості і легальності залежить від того, який арсенал готові застосувати основні претенденти на місце під куполом. Сьогодні відповідний замір можна зробити у Чернігові – в 205 окрузі.

Ці перегони є символічними і їхні результати матимуть вплив, який пошириться значно далі за межі Чернігівщини. Це зумовлено двома обставинами – масштабом політичних і фінансових гравців, зацікавлених у перемозі, а також близькістю місцевих виборів.

Змагання амбіцій і проба сил.

Є ще одна обставина, яка робить ці вибори особливими – використання "перевірених" технологій, які себе "зарекомендували". Однією з таких технологій є маніпуляції з персональним складом виборчих комісій.

За місяць – з 3 червня по 3 липня 2015 року – було проведено 13 замін членів Окружної виборчої комісії. З 18 членів ОВК було замінено 12 осіб. Одна з політичних сил двічі замінювала свого представника в комісії.

Також деякі із членів ОВК, включно з головою, мають "багате" політичне минуле. Під час останніх загальнонаціональних виборів вони представляли різні політичні сили в різних комісіях. Звертає на себе увагу і географія. Разом із місцевими в ОВК працюють "варяги", які минулі кампанії відпрацьовували у столиці і Дніпропетровську.

 Клікніть на зображення для збільшення 

Контроль над членами ОВК, особливо над більшістю, дає значні технічні переваги у виборчому процесі. Адже ОВК, наприклад, проводить жеребкування, формує та розподіляє керівні посади в дільничних виборчих комісіях; розглядає заяви і скарги на рішення, дії або бездіяльність ДВК; може визнати голосування на виборчій дільниці недійсним.

Зрештою, встановлює підсумки голосування в окрузі.

Хрестоматійним прикладом "ефективного" використання цих та інших можливостей стали вибори 2012 року, особливо у 223 виборчому окрузі.

Пікантності ситуації додає те, що сьогодні відбувається процес зміни виборчого законодавства для місцевих виборів. Процес, провалений по формі і близький до провалу по суті.

Пропоновані зміни ніяким чином не торкаються низки системних проблем вітчизняних виборів. Бо й надалі право на формування комісій зберігається виключно за суб’єктами виборчого процесу.

Зберігається також і норма про безпідставне відкликання з подальшою заміною членів виборчих комісій партіями і кандидатами.

Досі неврегульовані відносини оплати праці членів ТВК і ДВК політичними силами. А, власне, саме на цих "шпаринах у законодавстві", як на трьох китах, і тримаються основні маніпуляції і зловживання у виборчих комісіях.

Вибори у 205 окрузі могли б стати показово відмінними. По-перше, на їхньому прикладі можна було відпрацювати систему запобігання згаданим маніпуляціям, протестувати і вдосконалити її.

Цей досвід можна було б використати на майбутніх виборах. Адже роботу відповідних структур набагато легше скоординувати на місцевому, ніж на загальнонаціональному рівні.

По-друге, використати такий шанс означало б продемонструвати політичним середовищам і суспільству готовність до реальної реформи виборчого законодавства, а не його "побілки". Бо те, що відбувається зараз, не дотягує навіть до "косметичного ремонту".

Однак, успішна реалізація описаного вище конфліктувала з тим потенціалом, який зберігався за умов збереження status quo.

Іншими словами, життя по-старому забезпечує набагато привабливіші можливості для перемоги. Особливо тоді, коли так не хочеться програвати.

Назар Бойко, керівник Моніторингово-аналітичної групи "ЦИФРА", спеціально дня УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)