Маски шоу в IT компаниях: призываю правоохранителей опомниться!

395 просмотров
Среда, 21 октября 2015, 18:11
Дмитрий Шимкив
заместитель главы Администрации президента Украины, для УП

Те, що протягом останніх тижнів відбувається навколо інноваційної індустрії України — неприпустимо.

Це є злочин проти національних інтересів. Як людина, яка присвятила цій індустрії понад 20 років, вважаю ганебним та неправильним усе, що нині робиться, і те, як це робиться правоохоронними та фіскальними органами в офісах IT-компаній.

Напередодні інвестиційного форуму в Берліні, де уряд розказуватиме про інвестиційний потенціал України, перевірки та "маски-шоу" в ІТ-компаніях знищують інвестиційну привабливість та інноваційну галузь держави.

Світова ситуація є досить складною. Ми маємо статус країни, в якій триває агресія Росії. Це впливає на залучення замовників у країну та експортний потенціал.

Є багато країн, як використовують великі фінансові ресурси, створюючи програми, метою яких є переманювання наших талантів. Так було роками, але процес пришвидшується, тому що глобальний розвиток цифрових технологій ставить високі вимоги перед урядами та міжнародними компаніями щодо отримання найталановитіших людей. Україна завжди славилася талантами, і коли зараз чиниться тиск на інноваційний бізнес, — це неприпустимо.

ІТ-індустрія була рушійною силою Майдану. Саме завдяки інноваційним технологіям ми мали змогу об'єднати свої зусилля та ресурси в боротьбі.

Сьогодні більшість ІТ-компаній допомагають армії. Дуже багато компаній залучені до розробки інноваційних підходів для ВПК: дрони, системи координації артилерійського вогню тощо. Саме завдяки цій галузі стали можливими такі речі, як 3G, система електронних петицій Президентові України, PROZORRO, — речі, які реально змінюють наше життя вже зараз. 

Ми чуємо про визнання досягнень українських фахівців на світовій арені, і в той же час удома — жодної поваги. Не можна різати курку, яка несе золоті яйця! Навіть якщо комусь і видається, що цих яєць замало. Є сила-силенна країн, які віддали б дуже багато, аби отримати бодай маленький відсоток того людського капіталу, який є в Україні.

Що робимо ми? Ми своїми незграбними і безвідповідальними діями цей потенціал нищимо.

Якщо є потреба в перевірці діяльності інноваційної компанії, то, в першу чергу, у нашому законодавстві передбачені електронні перевірки.

Я впевнений, що бізнес відкритий до діалогу. Але приходити до офісу і отримувати рішення судів на вилучення серверів — це намагання людини кам'яного віку налагодити комп'ютер. Сучасні технології дозволять зберігати на одному сервері безліч серверів. До мене доходить інформація про випадки, коли правоохоронні органи конфісковують приватне (!) обладнання.

Це нищення місяців, а інколи і років високоінтелектуальної роботи. Заходити до творчих людей брудним чоботом — це ганьба! Те, що зараз відбувається навколо інноваційної галузі, це просто нищення того, що будувалося роками. Будувалося самою галуззю без жодної допомоги держави.

Зараз декілька великих дуже знакових інвесторів розглядають можливість інвестування в Україну. Водночас, мені сьогодні тільки лінивий не подзвонив і не розказав про кричущу ситуацію, яка може відкласти важливі для країни інвестиційні проекти.

Такий стан речей може спонукати частину інвесторів вивозити команди працівників в інші країни.

Я закликаю правоохоронні та фіскальні органи зупинитися, почати поводитися прогнозовано і цивілізовано у тих випадках, коли ви повинні виконувати свої обов'язки, особливо стосовно такої чутливої індустрії. Представників інноваційної галузі я закликаю об'єднатися і подати гучний сигнал, якщо такі дії триватимуть.

Я вдячний команді міністерства економічного розвитку і торгівлі, а також небайдужим політикам, які зараз долучаються до захисту майбутнього України. Упевнений, що спільними зусиллями ми допоможемо здоровому глузду взяти гору і захистити національні інтереси. 

Дмитро Шимків, заступник глави Адміністрації президента України, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)