Доверие к полиции и закон Савченко

3165 просмотров
Четверг, 24 марта 2016, 17:47
Хатия Деканоидзе
глава Национальной полиции Украины

Україна стоїть на шляху реалізації важливих реформ, на шляху до кращого, гідного майбуття. Гідного для всіх і кожного – дорослих та малих. Потрібно зламати стару олігархічну систему, щоб відповідати міжнародним демократичним стандартам урядування.

На цьому шляху наша Держава пройшла вже багато кроків, але й немало ще залишається пройти.

Одним із таких вагомих кроків є прийняття 2 липня 2015 року закону України "Про Національну поліцію", який набрав чинності 7 листопада 2015 року.

Закон прийнято з метою створення такого органу виконавчої влади, який порядно служитиме суспільству, охоронятиме права і свободи людини, нищитиме злочинність та буде всіляко підтримувати публічний порядок в країні та безпеку громадян.

Після Революції гідності рівень довіри до правоохоронних органів різко знизився, тому що надто багато співробітників міліції – близько 17 тисяч – у 2014 році зрадили Українському народу і перейшли на бік терористів.

У таких умовах було прийнято закон  про поліцію, як першочерговий захід з реформування системи МВС та стратегія розвитку органів внутрішніх справ.

Та найголовніше – задля відновлення довіри громадян, бо поліція у своїй діяльності керується принципом верховенства права, відповідно до якого людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

Добір на посаду поліцейського був дуже ретельний, тільки гідні та сумлінні особистості змогли отримати її. Суворі вимоги щодо рівня фізичної підготовки, психофізіологічне обстеження, обстеження на предмет виявлення наркотичної та токсичної залежності, тестування на поліграфі – це лише частина списку випробувань для кандидата на посаду поліціанта.

Всі зусилля були не даремні, довіра громадян до патрульної поліції зростає з кожним днем.

Більше людей звертається за допомогою, а отже, на цьому фоні, з кінця 2015 року, а саме – з листопада місяця можна відмітити зростання кількості кримінальних правопорушень проти власності – з 311342  до 362213 (+16,3%).

Таке зростання також можна віднести і до наслідків набрання чинності наприкінці грудня 2015 року так званого Закону Савченко. Його суть полягає в тому, що суди зобов'язані враховувати засудженим кожен день, проведений в слідчих ізоляторах, як два дні відбуття покарання.

За цим законом буде звільнено майже 6 тисяч ув'язнених, з них кожен шостий засуджений за вбивство.

Нажаль, очікується значне зростання злочинів, адже навряд чи колишні в’язні захочуть завтра жити чесно, працювати за мізерну зарплатню, беручи до уваги низьке соціально-економічне положення в країні.

"Ініціюючи цей закон в Україні, я прекрасно розуміла, що, з одного боку, це як відкрити "ящик Пандори". Але я відчуваю на собі цей недобиток совкової системи покарання і знущання над людиною, а не "виправної системи", як її називають, і зрозуміла, що вона садить більше невинних, ніж винних. Я зіткнулася з таким вивернутим розумінням закону в Росії, але впевнена, що і в Україні з цим справи не набагато краще" – говорить Надія Савченко.

Закон покликаний відновити права людей, засуджених до позбавлення волі, права яких були значно обмежені під час утримання під вартою, і сприяти зменшенню строків тримання в слідчих ізоляторах громадян, які перебувають під слідством і судом.

Простіше кажучи, розвантажити СІЗО і відновити права, обмежені під час утримання під вартою.

Цей крок є дуже важким для України, але й не менш важливим. Бо нам потрібні свідомі, чесні люди, патріоти, які будуть вірити в свою країну, вірити в справедливість і які захочуть докласти зусиль, щоб зробити нашу Україну кращою для життя людей.

Коли докладаєш багато зусиль та працюєш на результат, він обов’язково з’явиться. Хоча, спочатку, і вважається, що все даремно, що нічого не змінюється. Але зміни є і вони суттєві.

Якщо підвести підсумки за 2 місяці 2016 року, можна побачити дуже значне зменшення кількості умисних вбивств – на 59,9%!

За підсумками 2015 року кількість особливо тяжких злочинів зменшилась на 16,8%, кількість очевидних умисних вбивств –  більш як на третину. Скоротилось число кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я – на 12,9%.

Зберігається тенденція до зниження числа умисних тяжких тілесних ушкоджень, злочинів проти волі, честі та гідності особи, проти статевої свободи та статевої недоторканості, тощо. 

Клікніть на зображення, щоб побачити в полному розмірі
Клікніть на зображення, щоб побачити в повному розмірі

Але головне – діяльність поліції здійснюється в тісній співпраці і взаємодії з населенням, а рівень довіри людей – є основним критерієм оцінки ефективності діяльності органів і підрозділів поліції, яка забезпечує безперервне і цілодобове виконання своїх завдань.

Хатія Деконаїдзе, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)