Чекисты и процедура

6603 просмотра
Пятница, 29 апреля 2016, 13:40
Роман РоманюкRoman Romaniuk
поэт, журналист, УП

Уявіть ситуацію.

Ви прогулюєтесь Віднем. Сходите з набережної Дунаю і заходите на котрусь із вулиць Іннере штадту. Сідаєте в скверику на лавку під монументом "Доблесним воїнам Вермахту, які боролися за возз'єднання Батьківщини Фюрера з Третім Рейхом в часи Аншлюсу".

Або таку.

Центр Варшави. Після оглядин Старого міста і Замку Крулєвського ви звертаєте на бокову вуличку і натикаєтесь на пам'ятник "Мужнім Ессесівцям, вірним синам Батьківщини від єврейської громади міста".

Чи ще таку.

Ви в Ялті. Утікаючи від сонця на набережній, ви заходите в центр міста, де стоїть монумент "Батькові Сталіну та славним бійцям НКВД в пам'ять 18 травня від кримськотатарського народу".

Уявили? Бо я не можу. Бо проти цього протестує логіка і здоровий глузд. Бо цього бути не може.

Але чому тоді можна вийти у Києві на Либідській і сісти під пам'ятником "Мужнім Чекістам, бійцям Революції, вірним синам Батьківщини, полеглим у битвах за владу Рад, пам'ять і шана народна"? Це як взагалі?

Чи більшовицька окупація УНР більше не національна трагедія? Чи організований цими ж "мужніми чекістами" моторошний Голодомор більше не геноцид? Чи репресії 30-х уже не катастрофа, яка коштувала Україні місця на культурній та науковій карті Європи?

Бог із ним, із пам'ятником Леніну. Він і правда був вписаний у загальний ансамбль площі, організовував міський простір навколо себе, та й сам був на щось схожий. Але пам'ятник чекістам? Це ж просто 9 метрів несмаку і монументального радянського кітчу.

Висадіть на його місці сад. Алею жертв окупації і репресій. Якби посадити по одному дереву в пам'ять кожних хоч 100 тисяч українців, яких вбили чекісти різних мастей, то на цій Либідській не буде куди їх садити!

То що ж не так? Чому цей пам'ятник досі стоїть? Що заважає його прибрати чи перенести? Цивілізовано. За процедурою. Але прибрати негайно.

І на сам кінець, для чиновників і активістів, - про процедуру. Ви її знаєте – дійте!

Роман Романюк, УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)