Чего хочет Виктория Нуланд, или Снова о выборах в ОРДЛО

5373 просмотра
Четверг, 23 июня 2016, 13:23
Владимир Манько
для УП

22 червня офіційний уповноважений Держдепартаменту США у справах Європи та Євразії Вікторія Нуланд знову відвідала Київ. Головне питання порядку денного – врегулювання конфлікту в Донбасі. Візит був неофіційний.

Після Києва пані Нуланд вирушила до Москви.

Представник Держдепу зустрічалась з президентом Порошенком, головою ВР Андрієм Парубієм, заступником глави АП Костянтином Єлісєєвим, міністром Клімкіним.

Очевидно, що пані офіційний уповноважений схиляє українську владу до проведення виборів на непідконтрольних територіях якомога швидше. У будь-якому випадку це має відбутись до президентських виборів у самих Сполучених Штатах.

Чому так?

По-перше, чинний американський президент просто не хоче передавати у спадок своєму наступнику – ким би він не був, демократом чи республіканцем, –український конфлікт.

Адже на кону американо-російські відносини, яким новий президент міг би надати нового поштовху. А може й не надати. Тобто у нього буде поле для маневру. А з діючим конфліктом в Донбасі маневру не буде, як і немає його у Обами. Тому він дуже хоче закрити українське питання до осені.

Як закрити – питання десяте.

По-друге, проведення виборів на непідконтрольних Києву територіях і публічне оголошення про припинення конфлікту додає балів кандидату від демократів на виборчих перегонах.

Аргументація наступна: ми, демократи, проти воєн – але за ефективну зовнішню політику, яка відстоює інтереси Америки у всіх куточках світу. Приклад – Україна. Сторони конфлікту помирились, або принаймні закопали томагавк війни.

І по-третє, у Вікторії Нуланд є особиста мотивація закрити українське питання.

Вона демонструє непогану кар'єру. Працювала у Китаї, Росії, Європі, при НАТО. Нуланд є людиною амбітною, і зупинятись на статусі офіційного уповноваженого Держдепартаменту не збирається.

Як на мене, очолити Держдеп після осінніх виборів для неї це завдання-мінімум. А завдання-максимум – взяти участь у виборах в якості віце-президента. І в разі перемоги стати другою за важливістю осадовою особою США.

Для цього пані Вікторії слід попрацювати. І вона це робить.

Доводить свою ефективність та здатність вирішувати міжнародні проблеми з дотриманням інтересів США саме в Україні.

Ось тільки чи враховуються при цьому інтереси України?..

Уявімо собі, що ми погоджуємось на вибори до виведення російських військ та перекриття кордону. Цим легалізуємо бойовиків та сепаратистів. А далі у разі нового протистояння ми вже не зможемо апелювати до світової спільноти за допомогою – бо це вже буде наш внутрішній громадянський конфлікт.

Саме такого стану речей й добивається Кремль.

Невже цього не розуміє Вікторія Нуланд? Чи вона свідомо нав'язує такий сценарій Києву?

Навіть якщо уявити, що Верховна Рада ухвалить закон про вибори на в ОРДЛО, це перемістить конфлікт зі Сходу у Центр.

Репетицію батальйону "Азов" під стінами парламенту бачили? Тоді це були лише квіточки. І у мене сумніви, чи взагалі на Грушевського, 5 залишиться Верховна Рада.

Сподіваюся, що саме таку картинку і намалювали Нуланд наші офіційні особи.

Воду на млин політичної кар'єри Нуланд ллють і представники фракції "Самопоміч". Після заяв екс-регіонала Юрія Бойка, що він бачив проект закону про вибори в ОРДЛО, подібний документ також побачили представники "Самопомочі".

На відміну від опоблоківця та рупора Кремля, соратники Садового пішли ще далі: вони прогнозують ухвалення виборчого закону у передостанній день перед канікулами.

Ну, щоб коли "Азов" та інші прийдуть руйнувати Верховну Раду, то за цим дійством депутати спостерігали, лежачи на пляжах...

Прикро, що дехто робить сенсації та піар-приводи на такій чутливій темі.

За моєю інформацією, певна концепція, як має виглядати цей законопроект, напрацьована у Мінську. Але від концепції до законопроекту – відстань як від Парижу до Мінська пішки.

Офіційний Київ зобов'язаний непохитно стояти на своєму: вибори необхідні – але тільки після виведення російських військ, перекриття кордону, закону про амністію та забезпечення безпеки.

Закон про амністію має усунути від можливості бути легалізованими ватажків так званої ЛДНР та осіб, які чинили злочини. Усі інші можуть бути амністованими та брати участь у виборах.

Демократичні вибори для Сходу світять лише тоді, коли там будуть хоч найменші ознаки цієї демократії.

Ми маємо переконати Нуланд, що прийняття закону про вибори без виконання цих умов – не просто спровокує загострення політичної ситуації в Україні, а призведе до дестабілізації.

Себто, "закрити українське питання" прийняттям пропозицій від представника Держдепу просто не вийде. Це принесе лише нові проблеми усім, крім Путіна, у тому числі й новому президенту США та його віце-президенту або Держсекретарю, яким може стати пані Вікторія.

Донбас потрібно повертати на наших умовах, а не за сценаріями із сумнівним результатом.

Володимир Манько, політичний експерт, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)