Надежда есть. Но небольшая

5333 просмотра
Вторник, 02 августа 2016, 09:45
Виктор Мороз
политический обозреватель

Останнім часом одним із дражливих збудників громадської думки виступає Надія Савченко. Ще вчора символ української стійкості, нині вона звинувачується ледь не в державній зраді.

Наскільки обґрунтовані звинувачення?

Навіть найбільш неупереджений спостерігач за українськими справами не може не помітити, з якою пристрастю й азартом кинулася розв'язувати тугий вузол вітчизняних державних справ вчорашня арештантка російських в'язниць Надія Савченко.

Ви можете цілком слушно зауважити, що цей ентузіазм вчорашньої учасниці Євромайдану й добровольця АТО годилося б направити в якесь хай складне й важке, але простіше місце – і ви матимете для цього цілком переконливі підстави. Адже для розв'язання проблем транзитного суспільства одних величезних бажань і відчайдушного натиску, мабуть, замало.

Та якщо в інших, розумних і поважних людей, досвідчених професіоналів надто мало проглядається ентузіазму для реальної модернізації країни (ба більше, частіше їхній досвід і знання нерідко використовується для мародерства на напівживому тілі знекровленої трагічними обставинами країни), – тоді й з'являються ентузіасти, у котрих, як правило, є прості й на їхню думку дуже ефективні рішення.

Як на мене, в цьому вся суть окремих непорозумінь між надто категоричними представниками громадянського суспільства – і народним депутатом, Героєм України Надією Савченко.

І для розв'язання цих непорозумінь треба дотримуватись лише двох умов. З одного боку, зберігати врівноваженість не поспішати у власних нерідко наївних і надто простих рецептах подолання українських гострих кутів. А з іншого – не висмикувати з контексту окремі слова й речення, і на їхній підставі виносити остаточні вердикти.

Адже часто створюється враження, що Надія Савченко в своїх інтерв'ю робить не акцентовані заяви з тих чи інших приводів – а, відповідаючи на часом гострі й інколи провокативні питання, натужно шукає аргументи. І в прагненні до оригінальності, сміливості й незаангажованості, використовує ще недодумані й остаточно не сформульовані блоки власної логіки.

Просто вона дуже поспішає. І це погано. Але це досить легко виправити – при бажанні й усвідомлені проблеми.

Значно важче виправити прагнення окремих політологів, аналітиків, журналістів свідомо пересмикнути слова недосвідченого в політичних баталіях молодого політика, й скориставшись його наївністю, прагнути звинуватити в найбільших гріхах, облити брудом і вщент розтоптати.

Ні, не політика. Тут чистий бізнес: рейтинг політика.

Адже ми всі чудово знаємо дивовижну здатність українців вірити в чудеса, у неймовірні, але щасливі несподівані явища. І наші земляки в масі своїй ще не перестали вірити в месію, про якого йдеться у Вічній Книзі, котрий все виправить і всіх зробить щасливими.

Надія Савченко сама створила із себе настільки сильний образ нескореності, мужності, здатності протистояти чужій злій волі – усього того, чого гостро не вистачає всій масі українців – що тут поневолі повіриш у її винятковість. І, чесно скажемо, що винятковість є. І героїзм теж мав місце. І жертовність задля своєї Вітчизни.

На фоні нашої сірої політичної еліти, наших непослідовних, нерішучих, кручених державників-бізнесменів, котрі за всіма справами часто бачать лише власний інтерес, поведінка Надії Савченко виглядала унікальною. І саме це й спричинило підняття її особистого рейтингу.

Ось так вийшло, що нині у неї найвищий рівень довіри серед українців і найвищий президентський рейтинг. І кому ж це сподобається?

На жаль, можемо констатувати, що по відношенню до нашої молодої, недосвідченої і часом нерозважливої героїні, котра схильна часто махати шаблею там, де потрібні глибокі знання й досвід – проводиться компанія "вбити Надю!"

Власне не саму Надію, а її авторитет і – ще вужче – її рейтинг. Шкода, що до цього вдалися досить поважні¸ розумні й добре обізнані люди. Тим сумніше виглядає справа.

Але справа для Савченко не така вже і безнадійна.

По-перше, погана реклама – це теж реклама. І якщо зусібіч, а особливо з владних кутків починає лунати суцільна лайка на адресу окремої персони, яка хай і не протистоїть їм, але відверто виділяється власним поглядом – то український люд уже неодноразово в таких випадках підтримував не владу і її рупорів.

А по-друге, якщо Надія почне прислухатися до дружніх порад, щось уважніше почитає, над чимось ретельніше подумає і формулюватиме точніше й обґрунтованіше – хай і помилятиметься! – тоді її рейтинг і справді матиме позитивну динаміку і наводитиме жах на все владне оточення. Що теж є дуже бажаним.

Нині Надія Савченко ще не професіонал-політик, вона займається на політичній сцені такою собі вуличною політикою. За великим рахунком, у неї немає власного бачення огрому українських проблем. Не має вона ні серйозної програми, ні цікавих ідей розв'язку цих проблем.

Але в неї є надзвичайно сильне бажання усе це мати. Хоч і залишається спокуса пошуку й використання дуже легких і простих рецептів для хронічних українських болячок.

І що переможе – поки справді важко сказати.

Буде лише справді шкода, коли ще одна українська людина з неймовірно сильним характером, унікально щирим прагненням загального добра, надзвичайно високим авторитетом – усе це втратить і власноруч спалить.

І буде ще прикріше, коли ми самі допоможемо їй це зробити.

Чи не так?

Віктор Мороз, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)