Основана Георгием Гонгадзе в 2000 году

Опрос DW-Trend: Украинцы беспокоятся о своих рабочих местах

Татьяна Сеник, Маркиян Остапчук, Владимир Медяный _ Среда, 14 ноября 2012, 15:15
Версия для печати Комментарии 0

Чимало українців скаржаться на погіршення умов життя. Які політичні очікування пов’язують вони з новим урядом після виборів, демонструє актуальне опитування DW-Trend.

Майже кожен другий українець, а саме 46 відсотків, говорить про погіршення життя за уряду Миколи Азарова. Лише 24 відсотки відчули поліпшення. Про це свідчать результати репрезентативного опитування DW-Trend в Україні. Його провело на замовлення української редакції Deutsche Welle українське відділення соціологічного інституту IFAK, опитавши у жовтні 2012 року одну тисячу українських громадян.

При цьому існує чітка різниця між західною Україною й центральними областями, з одного боку, та українськими Півднем і Сходом - з іншого. Партія регіонів президента Віктора Януковича та прем'єра Миколи Азарова традиційно користується більшою підтримкою на Півдні та Сході. Там про поліпшення життя говорить 31 відсоток респондентів. 32 відсотки, однак, визнали, що жити стало гірше. На Заході України, де переважна більшість підтримує опозиційні партії, 67 відсотків говорить про погіршення й лише 31 відсоток про поліпшення умов життя внаслідок діяльності уряду.

Найголовнішим завданням, яким мав би зайнятися новий уряд, на думку 56 відсотків опитаних, є збереження й створення робочих місць. Серед тих, хто серйозно хвилюється за робочі місця, найбільше молоді віком від 18 до 29 років. Їхня частка становить 69 відсотків. Особливо там, де Партія регіонів користується найбільшою підтримкою, 62 відсотка опитаних вказують на виняткову важливість політики на ринку праці. В західній Україні такої думки дотримується лише 42 відсотки.

Внаслідок парламентських виборів, які відбулися в жовтні, Партія регіонів виявилась найпотужнішою політичною силою. Тому вона наполягає на тому, аби й надалі формувати уряд. Якщо їй, однак, не вдасться зберегти й створити нові робочі місця, тоді вона може втратити підтримку в своїх традиційних регіонах.

Іншим нагальним завданням, на думку українців, є збереження стабільних споживчих цін (53 відсотки), після цього йдуть боротьба з корупцією та свавілля органів влади (51 відсоток). Крім того, українці бажають підвищення якості в сфері медичного обслуговування (42 відсотки).

Через брак перспективи на членство в Євросоюзі, а також через економічну залежність від Росії більшість українців підтримує швидше східну орієнтацію їхньої країни. Так, 54 відсотки опитаних виступають за розбудову відносин з Росією та іншими країнами СНД. Розвиток відносин з країнами ЄС пріоритетним вважають лише 36 відсотків. Таким чином, зберігається тенденція, яку соціологи спостерігають от уже понад рік.

Найбільше прихильників розбудови відносин з країнами СНД традиційно живе на Сході України. В західній Україні, а також у центральних областях за розбудову відносин з країнами СНД виступає близько третини респондентів. Серед молоді кількість прихильників західного й східного шляху розвитку майже врівноважена. Серед 18-29-річних за розвиток відносин з ЄС виступили 46 відсотків, за розвиток відносин передусім з країнами СНД - 44 відсотки респондентів.

У мовному питанні українці, як і раніше, розколоті. 47 відсотків вимагають активнішої підтримки з боку держави російської мови. На державній підтримці для української мови наполягають 63 відсотки.

Як і очікувалося, чітка більшість (73 відсотки) жителів західних і центральних областей висловилась на користь української мови. Але навіть на Сході й Півдні, які вважають швидше російськомовними, незначна більшість усе-таки виступила за державну підтримку для української, і лише 32 відсотки були проти цього. Таким чином, стає зрозумілим, що й у переважно російськомовних областях популярність української мови зростає.

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦИЯ