Основана Георгием Гонгадзе в 2000 году

Дело Олаолу Феми: год за решеткой, но не без внимания

Ольга Веснянка _ Четверг, 08 ноября 2012, 15:26
Версия для печати Комментарии 1

Справа нігерійського студента, якого звинувачують у спробі умисного вбивства, встигла набути розголосу як в Україні, так і за кордоном, зокрема у Німеччині.

От уже рівно рік 26-річний студент з Нігерії Олаолу Сунканмі Фемі утримується в слідчому ізоляторі в Луганську. Його звинувачують у замаху на умисне вбивство. 8-го листопада чергове судове засідання у цій справі. Сам студент, його адвокати і низка правозахисників відхиляють закиди і стверджують, що нігерієць став жертвою расистського нападу з боку кількох осіб й змушений був захищатися. Нападники фігурують тепер як потерпілі.

Активісти ініціативи "Справедливість для Олаолу" говорять про "кримінальне переслідування Фемі", що, на їхній погляд, має ознаки сфабрикованого й упередженого. Правозахисники вважають також, що порушено право студента на справедливе правосуддя. Йдеться, зокрема, про ненадання перекладача, кваліфікованої медичної допомоги, а також те, що мати одного з "потерпілих" у справі працює у правоохоронних органах, про що відомо адвокатам Фемі.

Справа Олаолу Фемі набула широкого суспільного резонансу. У Києві днями відбувся навіть круглий стіл на тему "Нігерійський студент у Луганську: рік за ґратами". Цей захід провели за сприяння Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. В ньому взяли участь правозахисники, представники правоохоронних органів, юристи й працівники іноземних дипломатичних установ.

За справою Олаолу стежать у Німеччині

Водночас у Берліні біля Бранденбурзьких воріт активісти ініціативи "Справедливість для Олаолу" провели акцію на підтримку справедливого розслідування щодо студента з Нігерії. Як розповіла представниця берлінської ініціативи Олександра Бінерт, місцем проведення акції обрали Бранденбурзькі ворота як "символ свободи та демократії".

У вересні, відповідаючи на запит депутата фракції Лівої партії Улли Єльпке, уряд Німеччини повідомив, що стежить за справою Олаолу Фемі. В офіційній відповіді, зокрема, йдеться, що уряд ФРН через посольство Німеччини в Києві перебуває у тісному контакті з правозахисниками, які переконані, що йдеться про самозахист громадянина Нігерії. "Федеральний уряд вже довгий час виступає на захист меншин та проти ксенофобії у рамках як білатеральної, так і багатосторонньої співпраці з Україною і буде активно робити це і надалі", зазначено у відповіді уряду ФРН.

Акції підтримки – теж тиск на суддю?

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко сказав DW, що справа є "курйозною", попри всю серйозність і загрозу довічного ув'язнення для Олаолу Фемі. Правозахисник упевнений, що немає жодних підстав, аби звинувачувати хлопця у навмисному замаху на вбивство кількох осіб розбитою під час бійки пляшкою. За його оцінкою, недолугість кваліфікації "злочину", з юридичного погляду, є очевидною, як для міліції, так і для прокуратури. Тож найімовірніше, переконаний Бущенко, можна говорити, що "суддя зараз відчуває тиск, аби винести саме обвинувальний вирок жертві нападу". Тим важливішими, на думку Бущенка, є акції небайдужих людей на підтримку Олаолу, як, наприклад, у Берліні. Вони нібито є тиском з іншого боку, який врівноважує ситуацію довкола процесу над нігерійським студентом.

Справа – на особистому контролі Омбудсмана

Тим часом радник посла Нігерії в Україні Емануел Аве під час круглого столу у Києві звернув увагу на те, що "закон не лише для того, щоб обвинувачувати". У посольстві сподіваються на справедливе розслідування. Адже, як зауважує Емануел Аве, у справі багато протиріч: "Можливо, варто передати справу на дорозслідування, в інше місто, якщо є сумніви в неупередженості правоохоронців". Поки ж єдиною відповіддю на висловлене занепокоєння є лише те, що справа, за словами начальниці одного з управлінь Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Олени Островської, перебуває на особистому контролі Уповноваженої Валерії Лутковської і Генпрокурора Віктора Пшонки.

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.
IP: 178.95.148.---
Пeтpo Oлeкciйoвич _ 08.11.2012 19:51
Відео україна
Жорстоке вбивство
26-річний житель Марокко жорстоко вбив відомого лікаря-єврея Леона Едуардовича Фрайфельда. Інцидент стався ранком п’ятниці, в центрі міста. 19 жовтня о 6 годині ранку.
Міліцію викликали очевидці. Зараз він затриманий у Личаківському райвідділі міліції.
У місті Леона Едуардовича знали, як «генія травматології.
Загиблий був завідуючим ортопедо-травмотологічного відділення Восьмої клінічної лікарні Львова. Він очолював відділення впродовж 31-го року.
Спочатку в ЗМІ з’явилася непідтверджена версія, що вбивство скоїли троє арабських студентів, які вчилися на одному з факультетів Львівського університету, де викладав професор Фрайфельд. Мотивом злочину начебто було їхнє відрахування.
До Львова з Ізраїлю прилетів брат загиблого професор Вадим Едуардович Фрайфельд.
Він керівник лабораторії проблем старіння в Беер-Шевському університеті імені Бен-Гуріона, творець бази даних генів старіння NetAge.
Телеканал NewOne стежить за перебігом розслідування.

АВТОРИЗАЦИЯ