Основана Георгием Гонгадзе в 2000 году

Здоровье Владимира Путина, или кто болен в России?

Голос Америки _ Четверг, 15 ноября 2012, 18:49
Версия для печати Комментарии 9

Останнім часом в російських ЗМІ з'явилося багато коментарів про стан здоров'я президента РФ Володимира Путіна. Не обійшли цю тему і представники фінських ЗМІ, які спілкувалися з прем'єром Дмитром Медведєвим напередодні його візиту в Гельсінкі і задали йому відповідне питання.

Медведєв висловив упевненість, що у президента зі здоров'ям все гаразд. "У нього все нормально", - цитують його РІА Новини.

За словами прем'єра, Володимиру Путіну, щоб перебувати в хорошій формі і дусі, доводиться багато займатися спортом. "А так він живий-здоровий, і, слава Богу", - повторив він. А потім додав, що у кожного "є якісь дрібниці, якими ми змушені займатися".

Тим не менш, формальний привід для прояву інтересу преси до здоров'я Путіна є. Низка російських ЗМІ повідомляли, що у глави держави таки виникли проблеми. Були посилання і на те, що у президента загострилися старі травми після його знаменитого польоту на мотодельтаплані на чолі зграї журавлів-стерхов. Нібито у зв'язку з цим він перестав літати на літаках.

Втім, прес-секретар Дмитро Пєсков пізніше неодноразово спростовував цю інформацію.

Симптом відчаю?

Експерти, опитані російською службою "Голосу Америки", по-різному трактують інтерес преси до теми здоров'я Володимира Путіна. Керівник проекту громадського телебачення, у минулому генеральний секретар Спілки журналістів Росії Ігор Яковенко думає, що це наслідок "персоналістської конструкції влади".

"Коли, по суті справи, всі основні рішення в країні приймає одна людина, коли немає парламенту, коли немає діалогу з громадянським суспільством, кожен чих цього персонального володаря набуває особливого значення", - сказав Яковенко.

На його погляд, здоров'я першої особи важливо в будь-якій країні, незалежно від режиму. "Зрозуміло, що здоров'я людини, що володіє доступом до "ядерної кнопки", має особливе значення, - продовжив Яковенко. - Але, судячи з того, що відбувається, якихось особливих загроз здоров'ю Путіна не існує. А багато ЗМІ обговорюють цю тему від безнадійності. Тому що дійсно часом здається, що якогось просвітку (в сенсі змін в країні - В.В.) сьогодні немає".

Яковенко вважає, що ця тема дута і безперспективна. "Вона просто є симптомом відчаю. Через те, що можливість змін, на думку окремих журналістів, реальна тільки в силу якихось змін в організмі першої особи в країні", - пояснив він.


Одночасно Ігор Яковенко вважає, що безнадія - теж ілюзія. "Поза всяким сумнівом, наростають зміни. Вони наростають як в російському суспільстві, так і в світі в цілому. І не стан здоров'я президента в даному випадку визначальний чинник, а стан суспільства. Ось тут треба шукати вирішення проблем, а не в уявних або дійсних хворобах президента ", - констатував він.

Як йому видається, якщо станом здоров'я Путіна нічого не загрожує, то для його влади загроза є. "І ця загроза зовсім не медичного характеру, а соціального", - підкреслив Яковенко.

Ознака хвороби преси?

У свою чергу політолог Дмитро Орєшкін вважає, що формальні підстави для прояву цікавості до теми здоров'я президента РФ є. "Нещодавно Путін переніс свій виступ у Федеральних Зборах, відклав кілька зустрічей, переїхав, як кажуть,"щоб не створювати пробки", працювати з документами з Кремля в Підмосков'ї, рідше став з'являтися на публіці", - навів експерт приклади.

З іншого боку, як йому бачиться, коли людина веде настільки закритий спосіб життя, традиційно в ЗМІ виникають "бульбашки" з приводу стану його здоров'я. "Тут мимоволі виникають аналогії з Леонідом Брежнєвим, Фіделем Кастро, Хо Ши Міном, Мао Цзедуном і так далі", - додав політолог.

З його точки зору, зовсім не факт, що у Путіна погано зі здоров'ям. "Але коли писати нема про що, починають вигадувати на порожньому місці. З'являється новий стиль журналістики - ворожильний. Який сенс, наприклад, гадати про здоров'я Барака Обами, якщо при бажанні можна навести довідки з цього приводу у страхової медичної компанії ", - резюмував Орєшкін.

На його думку, немає сенсу міркувати про здоров'я Путіна. "Це ознака деградації жанру. Реального аналізу політики провести не можна, але можна попліткувати про те, що він (президент) захворів або що він імпотент - не важливо. Щось у цьому є нездорове. Швидше, це ознака того, що захворіла преса", - уклав політолог.

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.
IP: 178.54.129.---
Sasha Chernenko _ 15.01.2015 13:04
СКОРІШЕБ ВОНО ЗДОХЛО
IP: 5.45.192.---
Taras Kuklin _ 03.10.2014 14:33
Не дождётесь :) :) :) :) :)
IP: 37.115.200.---
Леа _ 04.08.2014 20:13
на самом деле пофиг его здоровье, просто так много народу хочет что б он сдох...
IP: 195.69.87.---
Leonid Lisitsa _ 28.07.2014 23:34
"Что посеешь, то и пожнёшь"- Что сеет путин?
На основании таких уверенных утверждений в статье, что путин здоровее всех, можно сделать почти стопроцентный вывод, что путин болен и серьёзно.О психических отклонениях будут говорить сразу после отхода путина, все в окружении,чтобы оправдать себя.А телесные болезни, думаю он уже начал чувствовать так же, как чувствовали боль его многочисленные жертвы : Литвиненко, Щекочихин Политковская, люди во взорванных им жилых домах, масса убитых им, имён которых мы может и не слышали, а теперь и Новодворская и новомученники Украины и собственные граждане обработанные психотронными средствами.
IP: 178.136.0.---
Людмила Босенко _ 08.07.2014 16:57
Петр111 :
20 лет деградации "УКРАИНЫ" ! Это оценка идеи "незалежности" ! И далее все остальное!
Деградация? это в России от фобий деваться некуда, при СССР Аполону на Большом театре хозяйство не прикрывали, скоро в России на всех изображениях Венеры Милосской руки дорисуют, что бы сиськи прикрыла? трусы семейные на все статуи в музеях еще не натянули? Если маразм так самый крепкий, все у вас круче чем у других. Обижать никого не хочу, но замечайте у себя дома несовершенство, ведь огромное отчетливей можно рассмотреть если немного отойти и посмотреть со стороны.

АВТОРИЗАЦИЯ