Українська правда
https://www.pravda.com.ua/news/2001/07/23/2983271/

УНСО — до суду! УНА — до страти!

Андрій Сек, "Україна молода" _ Понеділок, 23 липня 2001, 21:11
Раніше казали: "УНСО — до штурму!" Сьогодні так не скажеш. УНА-УНСО готується до суду. Слідство за фактом масових заворушень 9-го березня цього року завершене. Унсовці наразі ознайомлюються зі справами. У слідчому ізоляторі Служби безпеки зараз утримується 15 осіб. Серед них кілька безпартійних. Решта - полум'яні борці за ідеали Андрія Шкіля. Він — голова — також тут, поруч. Ніхто ні з ким не бачився відтоді, як потрапив сюди. Шкіль, щоправда, розповідає, що на прогулянках інколи чує голос Тополі (Ігоря Мазура). Проте голосно розмовляти заборонено: позбавляють можливості "догуляти" прогулянку.

Мама Андрія Шкіля, Марія Василівна, яка була на побаченні з ним минулої п'ятниці, розповідає, що виглядати її син став краще, тільки має проблеми з ногами, які почали терпнути, і пояснює це проблемою з хребтом. Провідник вирішив зайнятися фізкультурою — почав віджиматися від підлоги. Але надовго його не вистачило. Знову ж таки дався взнаки хребет, що зазнав пошкоджень ще тоді, в березні.

Всі помалу відійшли від голодування, точніше від його наслідків. Черкащанин Руслан Зайченко навіть встиг обвінчатися тут же у СІЗО. З Вірою він одружений уже десять років, до церкви ж просто ноги не доходили. Але чому саме зараз, у СІЗО? "Я не впевнений, що скоро вийду"... "Я беру собі тебе, Віру, за дружину і обіцяю тобі вірність і чесність подружню і не залишу тебе аж до самої смерті. В цьому хай мені допоможе Бог в Трійці Святій Єдиній і всі святі. Амінь!"

Одним з останніх СБУ заарештувало Павла Селегу. Він не є членом УНА-УНСО. Натомість є фанатом київського "Динамо". Маючи оригінальну зовнішність, він дуже часто потрапляв у газети: такого колоритного уболівальника ще треба пошукати! Павло вважає, що в кризі "Динамо" винен Григорій Суркіс, і в своїй нелюбові до цієї людини дає свідчення, що провокації 9 березня були організовані саме ним. Арешт Павла багатьох здивував. Унсовці твердять, що 9 березня поблизу президентської Адміністрації його взагалі не було.


Микола Ляхович "відривається" по-своєму. Він наполягає, щоб його свідчення закінчувалися — "Геть Кучму!" Слідчим нічого не залишається, цю "примху" задовольняти, інакше протокол не буде підписаний.

Всі співчувають, але й заздрять також, Ігорю Мазуру, якого, за рішенням суду, спочатку випустили з СІЗО, а потім запроторили назад. Це ще одне, на переконання унсовців, свідчення того, що в державі панує Бардак.

Настрій у переважної більшості заарештованих пригнічений. Мало хто вірить у чесний неупереджений суд. Але, якщо відверто, вони пишаються собою, бо є не удаваними, а істинними жертвами режиму. "Краще згинути вовком, аніж жити псом". Сьогодні - це гасло №1 для унсовців.

"У цій державі незалежного суду немає, — ділиться міркуваннями Андрій Шкіль. — Яке перед судом завдання поставлять, таке він і виконає. В цьому я переконався після розгляду оскарження мого арешту в Печерському суді: постанова була абсолютно позитивна, суддя підтвердила, що я не мав на меті переховуватися від слідства, а також маю на утримані стареньку матір, маю постійне місце проживання, а от вирок був винесений негативний. Таке відчуття, що суддя мала на меті звільнити мене з-під арешту, а негативне рішення вже прийняла в оточені СБУшників у своєму кабінеті за декілька хвилин до того, як зачитувала вирок".

"Як тільки стало зрозуміло, що всі нас списали з рахунку, — розповідає далі Шкіль, — тягнути із завершенням цієї справи стало непотрібно для СБУ. Після арешту керівного складу політичної партії ніхто з наших союзників навіть не рипнувся. Нас арештували і нічого не сталося, ніхто, крім ЗМІ, на це не зреагував, хоча під Адміністрацією ми були всі разом, ми були союзниками. Спочатку СБУ цієї справи боялися, а потім з'ясувалося, що політичні партії в Україні можна вибити поодинці. Звичайно, ми розуміли, що були солдатами революції, і ми ними залишаємося і зараз. Однак роль солдата виявилася незавидною: катування, нари, далі буде суд і зона. Решта буде "піарити" на нашій боротьбі. Знайомитися зі свідченнями союзників було просто гидко. Всю вину вони звалювали на нас. Але Бог їм суддя, так само як і нам".

Шкіль налаштовується на найгірше. Звернули увагу — "зона"? Справа ця безпрецедентна для України. Та й для СНД також. Куди там антиглобалістам, що за десятки розбитих авто, підпалені будівлі отримують "хуліганку"! Куди тамтешнім порядкам до наших!..

До речі, про авто. Закони жанру (масові заворушення) передбачають пошкодження чийогось майна. Виявляється, що 9-го березня "постраждав" ще й якийсь автобус. В матеріалах справи зазначається, що він стояв поблизу АП. Проте тисячі людей були безпосередніми свідками тих подій й мільйони за допомогою УТ-1. Хоч хтось бачив розбитий автобус?

Шкілю висунуто звинувачення за ч. 2 ст. 71 Кримінального кодексу. Тобто можливе покарання коливається в межах від 8 до 15 років. Іншим переважно — ч. 1 тієї ж статті. Це — 2-3 роки. Що очікує Шкіль від суду? "Вироку. При тому максимально несправедливого. Найбільше дратує відсутність нашої вини по всіх пунктах обвинувачення". Чому висунули жорсткіше обвинувачення, себто другу частину, а не першу? "Друга частина включає в себе тяжкі наслідки. В нашому випадку це два зламаних пальці у двох міліціонерів й в одного на нозі плюс 44 тисячі гривень збитків, — каже Шкіль. — В цю суму входить зламаний дерев'яний паркан, який тягне аж на 5 тисяч доларів. А обляпана яйцями стіна "коштує" 6 тисяч гривень. У хлопців вже описали майно".

Якою виглядає Україна? "Сірою. Після тимчасового поділу України на чорне та біле вона повернулася до, на жаль, притаманного їй сірого кольору. Вся Україна зараз живе виборами. Ті, хто ще вчора гарантував відставку Кучми, вирішили спочатку стати депутатами. Але, впевнений, вибори ситуацію в країні не змінять, все так і залишиться сірим. В Україну можна привести сотні тисяч спостерігачів із заходу, але це не загальмує використання адмінресурсу. Вірити у краще майбутнє можна, але спочатку треба мати для цього якісь підстави. Нинішня ситуація в Україні таких підстав не дає".

"Їх мотив - вибори, а набирати піар-бали на протестних акціях вони вже вважають зайвим. Отак і вибори закінчаться. Рано чи пізно ми вийдемо з в'язниці. І в опозиції з'явиться рішучість. Але якщо це буде пізно, буде гірше для справи". Шкіль ні на кого не ображається, він лише дивується байдужості тих, з ким вони "знімали Кучму". "УНА - офіційно зареєстрована партія. Мене дивує, що жодна політична партія, яка вважає себе демократичною та державницькою, ніяк не реагує на те, що відбувається з нашою партією. Очевидно, їх така демократія, такий стан речей влаштовує".

Чому Верховний Суд відмовив у розгляді вашої скарги? Чому з Тимошенко була інша ситуація? "Quod licet Yovi non licet bovi! Я в цій ситуації не Юпітер. Я не чекав на позитивне рішення. Сумно лише, що мати моя сподівалась. Навіщо цілий місяць годувати стареньку жінку обіцянками".

Чому Форум національного порятунку, у раду якого ви особисто входите, не включив УНА-УНСО до виборчого блоку? "Думаю, члени ФНП просто злякались — може, гніву Президента, може — втрати довіру електорату, може — ще чогось, — каже Шкіль. — Вони вважають себе генералами, а нас - солдатами. Але найбільшим гріхом для генерала є зрада своїх солдатів".

Суд прогнозують на осінь. "Може, хоч хребет до того часу перестане нити"...

P. S. З текстом постанови про притягнення як обвинуваченого лідера УНА-УНСО Андрія Шкіля з коментарями самого підсудного, написаними безпосередньо в СІЗО СБУ можна ознайомитися тут.


© 2000-2018 "Українська правда"
Передрук матеріалів тільки за наявністю гіперпосилання на www.pravda.com.ua