Кінець "міфу" про страждання жертв Чорнобиля

Вівторок, 8 січня 2002, 15:54
Ця аварія, яка забрала життя десятків тисяч людей, завдала шкоди здоров'ю десятків мільйонів чоловік і наслідки якої ще довго будуть позначатися на майбутніх поколіннях, вважалася найжахливішою антропогеною катастрофою в історії людства. Фотографії її жертв обійшли весь світ, який відгукнувся на них добровільними пожертвами.

Тепер доповідь ООН про наслідки ядерної катастрофи у Чорнобилі, зроблена через 15 років після трагічних подій, закінчується іншими висновками. На думку укладачів доповіді, медичні наслідки радіації значно менші, ніж було прийнято вважати. Найбільшої шкоди здоров'ю людей завдали іпохондрія і з добрими намірами, але невірно орієнтовані спроби допомогти потерпілим людям.

У доповіді зазначається, що переселення сотень тисяч чоловік привело до "руйнування основ соціального життя, розвалу сімей і стало причиною безробіття, депресії і хвороб, викликаного стресом". Щедрі пожертви добродійних фондів, оплачуваний відпочинок, гуманітарна і медична допомога людям, які оголосили себе жертвами аварії на Чорнобильській АЕС, стали причиною формування незалежної культури і появи фаталістичних настроїв у мільйонів людей.

Опублікована у рамках програми розвитку ООН і Юнісеф доповідь є своєрідним викликом для тих, хто у всьому винуватить передусім радіацію.

Більше 100 аварійних рятівників, які працювали 26 квітня 1986 року на місці аварії, стали жертвами променевої хвороби, причому у 41 випадку із смертельним результатом. Найсерйознішим прямим наслідком аварії на Чорнобильській АЕС стало збільшення випадків захворювання раком щитовидної залози серед дітей. Так, наприклад, у Білорусії кількість випадків захворювання цієї досить рідкою у звичайній клінічній практиці хворобою збільшилося у 60 разів, в Україні - у 40 разів, у Росії - у 20 разів, при загальній чисельності потерпілих у 1800 чоловік.

Згідно з матеріалами доповіді, фактів, що свідчить про зростання числа хвороб, викликаних радіацією, не так уже багато. "Напружені зусилля, направлені на виявлення тенденції зростання числа захворювань лейкемією серед евакуйованого населення й аварійних рятівників, не увінчалися успіхом. У цей час немає доказів, визнаних міжнародними експертами, які свідчать про таку тенденцію зростання". Згідно з статистичними даними, які відображають рівень захворювань іншими формами рака і дитячої інвалідності, ці показники не відчули на собі серйозного впливу у зв'язку з аварією. Єдиними жертвами радіації стали діти, які на момент аварії знаходилися у лонах матерів, які працювали у районі катастрофи.

Фахівці з ООН вважають, що більшість дітей інвалідів, сфотографованих представниками західних добродійних товариств для залучення пожертв, не мають нічого спільного з аварією на Чорнобильській АЕС. Мова йде про звичайні відхилення, що мають місце у ранньому дитячому віці, незалежно від національності дитини. "Прямий вплив радіації не такий вже значний, - вважає Оксана Гарнець (Oksana Garnets), керівник програми ООН з Чорнобиля. - Ці хвороби викликані швидше психосоматичними причинами, ніж радіацією".

Евакуація сотень тисяч людей особливо з менш заражених районів була надмірною, а такі заходи завдають більше шкоди, ніж користі. "Першою реакцією було прагнення вивезти людей з небезпечних районів. Тільки пізніше ми подумали, що, можливо, деяких з них не потрібно було евакуювати. Стало ясно, що прямий вплив радіації на здоров'ї людей значно менший, ніж посередній вплив, який на нього чинять наслідки евакуації сотень тисяч людей", - говорить Гарнець.

Серед евакуйованих людей зафіксовано збільшення числа захворювань, викликаних стресом і тих, які не мають відношення до радіації. Мова йде про хвороби серця і ожиріння.

ООН стурбована руйнівними наслідками, якими доброчинна діяльність багата стосовно так званих жертв аварії на Чорнобильській АЕС. У Росії, Білорусії і в Україні вони користуються 50 видами різноманітних привілеїв і пільг, включаючи щомісячні виплати і безкоштовне харчування у школі, медичне обслуговування і оплачуваний відпочинок. В Україні "жертви" аварії на Чорнобильській АЕС отримують до 100 доларів на місяць.

В Україні 92000 людей офіційно визнані інвалідами, у той час як половина населення цієї країни стверджує, що і їх здоров'ю завдано шкоди.

"Є стимули, які спонукають людей прагнути до отримання статусу жертви. Люди, користуючись пільгами, вважають, що їм належить отримувати все більше і більше. Вони думають, що для них повинно робитися все можливе іншими людьми, - все це сприяє формуванню могутніх фаталістичних і песимістичних настроїв, а це означає, що вони не сподіваються на свої власні сили", - говорить Гарнець.

У селі, яке практично обезлюдніло поблизу Чорнобиля, розташоване в 18 кілометрах від реактора у глибині зони, що заборонена для проживання людей фахівців ООН вітали 600 місцевих жителів, які нелегально повернулися в рідні місця.

Ніна Мельник, 47 років, редактор місцевої газети говорить: "Я просто не знала, що евакуація людей забрала більше людських життів, ніж радіація, і що це науково доведене. Евакуація була серйозною помилкою. Влада повинна відкрити район для вільного в'їзду і дозволити всім місцевим жителям повернутися до рідних домівок".

Переклад ІноСмі.Ру

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді