Російські "Мобільні ТелеСистеми" купили UMC?

Вівторок, 1 жовтня 2002, 16:06
Російська компанія МТС домовилась про купівлю значного пакету акцій українського оператора мобільного сотового зв'язку - компанії UMC. За твердженням деяких російських мас-медіа, МТС отримує контрольний пакет акцій української компанії. Проте джерела самої UMC факт угоди не підтверджують. Тому не виключено, що росіянам дісталися лише акції голландської та датської компаній - засновників UMC.

Таким чином, росіяни продовжують експансію на мобільний ринок України. За інформацією авторитетної російської газети "Ведомости", найбільший оператор сотового зв'язку Росії - компанія "Мобільні ТелеСистеми" домовилась про купівлю значного пакету акцій українського оператора мобільного зв'язку - компанії UMC. Проте деталі угоди щодо купівлі акцій не розголошуються.

Нагадаємо, що акціонерами компанії UMC є "Укртелеком", якому належить 51% акцій оператора мобільного зв'язку, Deutcshe Telekom (16,3%), голландська Royal KPN N.V (16,3%) та датська TDC Tele Danmark (16.3%). Як вже повідомлялося, раніше TDC Tele Danmark заявляла про наміри продати свою частку у статутному фонді українському ЗАТ компанії Deutsche Telekom. Окрім того, телекомунаційна компанія KPN (Голландія) також оголосила про плани продажу своєї частки (16,3%) в UMC.

Інформація про бажання компанія МТС вийти на український ринок мобільного зв'язку обговорюється в українській та російській пресі протягом року. "Ведомости" посилаються на інформацію прес-секретаря UMC Андрія Гундера, який повідомив, що МТС купила частину акцій UMC.

Проте прес-секретар UMC Андрій Гундер повідомив, що нічого подібного російському виданню не заявляв. У свою чергу, "Ведомости" наполягають на достовірності цієї інформації, яку їм підтвердили у компанії "Реал", яка виступила посередником в угоді (за інформацією деяких джерел, "Реал" близький до Партії зелених України). У компанії ж МТС, пишуть "Ведомости", відмовляються коментувати угоду, заявляючи, що вона ще не завершена.

Відносно того, скільки і чиї акції придбала чи збирається придбати російська компанія, інформації нема. Російська газета стверджує, що МТС купила як мінімум контрольний пакет акцій українського оператора. За словами неназваного джерела "Ведомостей", МТС викупила 49% у трьох європейських телекомунікаційних компаній, а також придбала значний пакет акцій в "Укртелекому".

Проте, фахівці скептично ставляться до інформації "Ведомостей". На їх думку, найбільше, що могло дістатися російській компанії, - це акції голландців та данців (у сумі - 32,5% акцій). Deutsche Telekom, який котролює 16,3% акцій UMC, на думку керівника аналітичного відділу інвестиційного банку Dragon Capital Андрія Дмитренка, навряд чи погодився б продати свої акції. А що стосується акцій UMC, що належать "Укртелекому", то МТС їх купити просто не могла.

В усякому разі, як повідомили у прес-службі ФДМ, продаж "укртелекомівської" частки акцій UMC повинна проводитись на відкритому конкурсі. Фонд Держмайна планував до кінця 2002 року продати 25%-ний пакет акцій UMC за $100 млн. В якості головного претендента на ці акції розглядалась Deutsche Telekom. Проте німецька компанія поки що не підтверджує своєї зацікавленості у купівлі акцій українського оператора мобільного зв'язку.

У 2001 році прибутки компанії UMC від надання послуг мобільного сотового зв'язку збільшились порівняно з 2000 роком на 46,8%, склавши 1 395,6 млн. гривень ($215,8 млн. за даними Deutsche Telekom). Зараз аналітики Brunswick UBS Warburg оцінюють вартість UMC приблизно у $450 - 500 млн.

Варто зазначити, що на українському ринку мобільного зв'язку російські компанії цікавляться не тільки UMC. Раніше була оприлюднена інформація про бажання "Вимпелкому" (головного конкурента МТС на російському ринку) придбати контрольний пакет акцій іншого великого оператора мобільного сотового зв'язку в Україні - ЗАТ "Київстар".

Як відомо, цим двом операторам належить 98 українского рынку послуг мобільного зв'язку. Російський капітал вже присутній в українському сегменті ринку мобільного зв'язку - компанія Golden Telecom та її українский підрозділ належать россійській "Альфа-Груп".

Отож придбання акцій UMC можна розглядати як логічне продовження експансії російського капіталу на ринок мобільного зв'язку в Україні. Якщо росіянам дійсно вдасться придбати двох значних вітчизняних операторів - UMC та "Київстар", вони отримають практично повний контроль над українським ринком мобільного сотового зв'язку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді