Road-show з негативним рейтингом

Середа, 6 листопада 2002, 14:37
Шанси України щодо позики грошей за кордоном невисокі
Наступного тижня Міністерство фінансів України планує провести в Австрії, Італії та Великобританії серію road-show (презентацій перед інвесторами) облігацій державної зовнішньої позики, що можуть бути випущені у 2003 році.

У рамках презентацій відбудуться зустрічі представників української сторони з потенційними інвесторами. Логічно припустити, що темами для обговорення будуть перспективи нашої країни на зовнішньому ринку запозичень у середньостроковій перспективі. Нагадаємо, відповідно до проекту держбюджету на 2003 рік, уряд планує наступного року розмістити на зовнішніх ринках облігації з терміном обігу 7 років на суму $600 млн. під відсоткову ставку 10,5% річних.

Судячи із заяви голови Міністерства фінансів Ігоря Юшка, Україна не має наміру "за будь-яку ціну" виходити на зовнішній ринок запозичення. "Якщо виходити, то з розумінням, в які параметри ми хочемо вписатися", - відзначив міністр. Раніше пан Юшко заявляв, що його відомство буде прагнути залучити зовнішні ресурси на більш тривалий термін - до 10 років, і під відсоткову ставку нижче 10%, яку він назвав "психологічним бар'єром".

На думку Юшка, виконання цього завдання залежить не тільки від зусиль України, але й від кон'юнктури на зовнішніх ринках. Проте міністр не заперечував, що, виходячи зі спілкування з інвесторами і досвіду позик інших країн із близьким до українського кредитним рейтингом, тепер реалістичним завданням для Києва є запозичення під 10-11% річних.

Представники Мінфіну ще у березні заявляли про плановане проведення низки road-show українських єврооблігацій у другій половині поточного року. При цьому вони відзначали позитивне сприйняття динаміки економічного розвитку України світовими ринками капіталу. Підтвердження цього - ріст курсу українських єврооблігацій до рівня, що перевищує їхню номінальну вартість, і поліпшення прогнозів провідних світових рейтингових агентств відносно України.

Проте сьогодні ситуація принципово змінилася. Минулого тижня американський інвестиційний банк JP Morgan знизив прогноз для українських єврооблігацій з "ринкового" (marketweight) до "низького" (underweight). Причина - погіршення політичної та економічної ситуації в Україні.

Негативними політичними факторами, зокрема, названа можлива міжнародна ізоляція країни у зв'язку з обвинуваченнями у несанкціонованому продажі зброї Іракові і тривалі акції протесту опозиції, економічними - нереальність ухваленого у першому читанні держбюджету-2003, ускладнення стосунків з міжнародними фінансовими організаціями та особливості цих українських єврооблігацій.

Останні, на думку експертів банку, є більш дорогими порівняно з російськими (як державними, так і корпоративними) облігаціями, і програють щодо ризику до прибутку. Єдиною позитивною характеристикою українських єврооблігацій названа справна виплата прибутків за ними.

При цьому JP Morgan не вказав у своїй доповіді на інші негативні економічні фактори, що мають значний вплив на кредитний рейтинг України - невиконання держбюджету за дев'ять місяців 2002 року, уповільнення економічного росту, відсутність результативної податкової реформи, неухвалення закону щодо боротьби з відмиванням "брудних" грошей, провал плану приватизації...

Значно погіршує рейтинг вітчизняних єврооблігацій і фактична відмова Світового банку надати Україні другий транш Другої Програмної системної позики (ПСЗ-2) розміром $250 млн., а також проблеми у стосунках нашої держави з Міжнародним валютним фондом. Нагадаємо, МВФ відмовився продовжувати Програму розширеного фінансування (EFF) для України, а умовою продовження переговорів щодо підготовки нової програми - "попередження stand-by" - визначив ухвалення реального держбюджету у наступному році.

Аналітики відзначають, що час для проведення нинішнього road-show українських єврооблігацій обрано вкрай невдало. Не минуло й тижня, як JP Morgan знизив прогноз для вже розміщених Україною цінних паперів до "низького", - нагадала експерт Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України Ірина Клименко.

У цій ситуації зацікавити серйозних інвесторів дуже важко, вважає аналітик. Мінфін наступного року зобов'язаний виходити на зовнішні ринки запозичень, оскільки відповідна сума позики буде закладена у держбюджеті. Виходячи з низького інвестиційного рейтингу України, ставка щодо позик навряд чи складе менше 10% - така ставка практично нереальна без сприятливого розвитку політичної та економічної ситуації.

При цьому якщо будуть запропоновані "довгі" (з терміном розміщення 10 років) облігації, то низький рівень їх прибутковості може налякати інвесторів, оскільки існують визначені стандарти для країн з низьким рейтингом.

Таким чином, хоча економіка України і володіє низкою істотних факторів, що позитивно впливають на інвестиційну привабливість країни - як стабільна національна валюта, ріст золотовалютних резервів Нацбанку, прийнятні темпи економічного росту, реструктурування боргу перед Паризьким клубом кредиторів - навіть їхня сукупність не зможе "переважити" негатив: політичну нестабільність, проблеми з реформуванням економіки, виконанням та ухваленням бюджету, відсутність боротьби з "брудними" грошима, припинення фінансування з боку міжнародних фінансових організацій.

Не виключено, що за JP Morgan прогнози щодо України можуть знизити і світові рейтингові агентства. У цій ситуації шанси на успіх Мінфіну у справі залучення на зовнішньому ринку запланованих коштів оцінюються аналітиками як дуже невисокі. У будь-якому випадку, значно зросте вартість ресурсів. Зниження кредитних рейтингів нашої держави призведе до скорочення іноземних інвестицій у вітчизняну економіку, що може викликати погіршення економічної ситуації у цілому.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді