Донецькі "зачаровують" поляків

Вівторок, 9 вересня 2003, 13:55
Шанси Індустріального союзу Донбасу стати власником польського металургійного заводу Huty Stali Częstochowa зростають. Нещодавно українська корпорація запропонувала польському уряду свої послуги щодо виведення підприємства з кризового стану та заявила про готовність інвестувати в завод протягом п'яти років не менш $83 млн.

А тепер стало відомо, що відмова двох претендентів від приватизації польського метзаводу робить корпорацію єдиним реальним претендентом на придбання Huty Stali Częstochowa.

Про те, що перспективи донецької корпорації ІСД придбати польське металургійне підприємство Huty Stali Czestochowa стають усе реалістичнішими, стало зрозуміло під час проведення в Польщі ХІІІ Міжнародного економічного форуму.

Наприкінці червня поточного року уряд Польщі заявив про продаж Huty Stali Czestochowa - одного з найстарших підприємств у Сілезії (заснованого в 1896 році), що виготовляє товстолисту сталь, чорний прокат, труби та кокс. Виробництво сталі на ньому з 1995 по 2001 р. скоротилося з 880 до 650 тис. тонн (7,5% польського виробництва сталі). Завод виготовляє більше 60% польського гарячекатаного листа, є виробником труб.

Аналітики пояснюють зацікавленість української бізнес-структури в купівлі польського комбінату тим, що після вступу Польщі й низки інших держав Східної Європи в ЄС експорт металопродукції на їхні ринки обмежиться.

Як відзначив експерт консалтингової компанії "Укрпромзовнішекспертиза" Сергій Поважнюк, щоб зберегти присутність на ринках нових членів ЄС, ІСД необхідно мати випуск прокату й виробничі потужності в цих країнах. Постачаючи українську заготівку (експорт напівфабрикатів у ЄС не обмежується), можна виробляти прокат й отримувати той самий прибуток у рамках корпорації.

Право на участь у конкурсі стосовно придбання заводу після попереднього добору претендентів, крім українського ІСД, одержали LNM Group (Великобританія), ISPAT (Індія) і Steel Capital (Віргінські острови). Покупець Huty Stali Czestochowa, за попередніми даними, визначиться в грудні 2003 року. Відповідно до умов конкурсу, інвестор одержить завод безкоштовно - погасивши його борги та вклавши інвестиції у виробництво.

Для підготовки пропозиції польському уряду в серпні ІСД разом з міжнародними консалтинговими компаніями KPMG і Rаffеіsеn Іnvеstмеnts досліджував ситуацію на заводі і розробив план виведення комбінату з кризи.

Потім корпорація представила свої пропозиції польському уряду і, за словами голови ради директорів ІСД Сергія Тарути, нині "переходить до заключної стадії обговорення проекту з урядом Польщі". Результатом обговорення мусять бути сформульовані чіткі умови придбання і подальшого розвитку Huty Stali Czestochowa.

За словами представників Індустріального союзу Донбасу, протягом п'яти років компанія має намір інвестувати в польський меткомбінат не менш $83 млн.

Фахівці припускали, що ІСД чекає нелегка боротьба за польське підприємство з урахуванням прогнозованої участі в конкурсі сильних конкурентів зі світовим ім'ям - LNM Group і ISPAT. Проте пан Тарута повідомив, що наразі з участі в конкурсі щодо купівлі польського підприємства вибуло дві компанії, не уточнивши при цьому їхньої назви.

Поки що не вдалося встановити, які структури мав на увазі керівник ІСД. Утім, низка експертів вважає, що поза грою можуть опинитися саме LNM Group і ISPAT. Нещодавно перша з них придбала групу Polski Huty Stali, до якої входять чотири метпідприємства. У зв'язку з можливим порушенням антимонопольного законодавства британсько-індійській компанії, ймовірно, довелося відмовитися від купівлі Huty Stali Czestochowa.

Ще однією "невдахою", за оцінками експертів, могла стати ISPAT, афільована з LNM Group. Ще один учасник конкурсу - Steel Capital, за неофіційною інформацією, поки що не проводив вивчення польського підприємства.

Таким чином, сьогодні ІСД фактично залишився єдиним претендентом на Huty Stali Czestochowa. Саме донецька компанія одержала шанс стати першим великим українським інвестором у Польщі. Утім, для ухвалення позитивного рішення недостатньо тільки економічних резонів: багато важить політична воля польського уряду.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді