У ЦВК фальсифікують дані? "Це просто випадковість"

Понеділок, 1 листопада 2004, 23:00
Громадська ініціатива "Стрічка" поширила відкритий лист до голови Центвиборчкому Сергія Ківалова. На думку цієї організації, офіційні дані ЦВК підтверджують фальсифікацію виборів. Заступник Ківалова називає невідповідність даних "прикрою відпадковістю".

"Перший тур виборів президента України був фальсифікований шляхом вкидання і вилучення бюлетенів. Про це свідчить аналіз кількості виданих бюлетенів і тих, що проголосували. Використані нами дані розташовані на сайті Центральної виборчої комісії.

Згідно з даними ЦВК, у 5 регіонах України було видано МЕНШУ кількість бюлетенів, ніж проголосувало (АР Крим, Дніпропетровська, Донецька, Черкаська, Чернігівська області).

У цих регіонах відбувалося численне вкидання бюлетенів.

У деяких інших регіонах відбувалося масштабне вилучення бюлетенів. Більше від інших в цьому плані відзначилися Житомирська, Івано-Франківська, Кіровоградська, Луганська, Львівська, Миколаївська, Полтавська області й абсолютний рекорд у місті Києві.

Ми думаємо, що процеси відбувалися як у напрямку вкидання бюлетенів, так і щодо їх вилучення. Можливо, у ЦВК є й інші дані, що допоможуть встановити реальну картину, що відбувалося в ніч виборів.

Однак, ми сумніваємося, що в ЦВК є аргументи, які пояснять, як у 5 областях України в урни було кинуто більше бюлетенів, ніж реально видано. Ми також хочемо зрозуміти, чому Київ, Кіровоград, Житомир і Івано-Франківськ лідирують по кількості вилучених бюлетенів.

Чи значить все це, що в країні діяла система фальсифікації виборів?

Чи значить це, що події в Кіровограді і заморозка підрахунку голосів у Києві невипадкові?

Чи значить це, що влада намагається вкрасти наш голос?

Чи розуміє влада і ЦВК, що вони штовхають нас на протиправні дії щодо захисту конституційних прав у країні, де вони грубо зневажаються?


Пан Ківалов, ми вимагаємо від вас відповідей. П'ятихвилинні прес-конференції - неадекватний формат у ситуації, що склалася. Дайте нам пояснення!"

 
 
Від "УП". Кожний, хто бажає, може переконатися в правильності сказаного Громадською ініціативою "Стрічка". Достатньо зайти на сайт ЦВК у розділ "Хід голосування по регіонах України", продивитися колонку "Отримали виборчі бюлетені на 20 годину" і порівняти ці дані на сторінці "Підсумки голосування по регіонах в колонці "Голосувало в регіоні".

 
 
В Автономній республіці Крим, яка стоїть на першому місці, явно видно, що видано 1 009 089 бюлетенів, а проголосувало 1 027 293. Тобто проголосувало на 18 тисяч 204 людей більше! А в Черкаськії області і Донецькій, вотчині прем'єра-кандидата, взагалі на 25-26 тисяч більше!

Аналогічна ситуація по інших регіонах. Тим більше, як звертають увагу наші читачі, ще не всі дані по деяким з цих регіонів підраховані. Тобто, не виключено, що кількість тих, що проголосували ще збільшиться.

За підрахунками наших читачів, на рівні ЦВК зроблено приписок на 84 тисячі 829 голоси... За іншими даними – на 129, 5 тисяч більше.

Прес-секретар голови ЦВК Зоя Казанжи, з якою зв'язався кореспондент "УП", припустила, що різниця пояснюється додатково виданими бюлетенями за відкріпними талонами. І направила за коментарями до заступника Ківалова Ярослава Давидовича.

Як пізніше зазначив Давидович в інтерв'ю журналістам, невідповідність цифр... "це просто прикра випадковість", яка стосується лише 7 регіонів, передає Інтерфакс-Україна. Причина появи даних, які викликають сумнів, - робоча, до бази даних були введені "оперативні дані" щодо кількості виданих бюлетеней. Він також схвально відгукнувся про те, що громадскість пильно слідкує за роботою ЦВК.

 
 
Також, протягом дня нам вдалося отримати коментар ЦВК на цю тему. От як там пояснюють ситуацію:

Ситуація, коли цифра, що відповідає кількості виданих бюлетенів, виявляється меншою за кількість тих, хто проголосував, цілком припустима, оскільки дані, представлені на сайті ЦВК носять оперативний характер.

Подібна невідповідність пояснюється особливостями збору оперативної інформації на рівні територіальних виборчих комісій.

Так, відповідно до постанови ЦВК №1010, повідомленням №4 передбачена передача інформації про хід голосування за станом на 20.00.

Ці дані територіальна виборча комісія збирає шляхом телефонного опитування всіх виборчих дільниць.

Як правило, у зв'язку з великою кількістю виборчих дільниць, завантаженістю телефонів дільничних виборчих комісій, опитування починається за 30-40 хвилин до 20.00 для того, щоб встигнути узагальнити дані й оперативно передати їх до ЦВК.

Тому дані в графі "Кількість отриманих бюлетенів" носять приблизний характер.

Отримані дані одразу вводяться в базу інформаційної системи "Вибори президента України".

Після одержання протоколів від дільничних виборчих комісій, територіальна виборча комісія обробляє всі дані й відправляє їх до ЦВК.

У ЦВК дані про кількість що проголосували оперативно вводяться в базу інформаційної системи "Вибори президента України".

Тільки після одержання й обробки протоколів від ВСІХ територіальних виборчих комісій, уточнюються й корегуються дані про кількість виданих бюлетенів, у тому числі й на сторінці "Хід голосування" на сайті ЦВК.


P.S. Увечері на сайті ЦВК було "виправлено" помилки. Відтепер в Криму видано 1 030363 бюлетеней. Аналогічним чином було уточнено інформацію щодо інших сумнівних областей.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді