За єдину "Нашу Україну"!

П'ятниця, 4 березня 2005, 08:13
У своєму житті Віктор Ющенко був членом двох партій – Комуністичної та НДП. Про своє перебування в лавах радянських комуністів Ющенко вчасно зізнався у 2004 під час виборчого туру червоним поясом – словами: "Я був комуністом, чесним комуністом...".

Мало відомо про членство Ющенка в НДП – партії влади кінця 1990-х років. Одні кажуть, що Ющенко взагалі там не перебував жодного дня. Інші – що Ющенка автоматично записали у члени НДП через його роботу на чолі органу влади, яким є Нацбанк. Але Ющенко, пославшись на аполітичність НБУ, з Народно-демократичної партії швидко вийшов. І, попри подальшу активну політроботу, більше нікуди не вступав.

Цієї суботи Ющенко може позбутися свого статусу безпартійного. У Палаці спорту, який паралельно готується до "Євробачення", має відбутися перший з'їзд партії "Народний союз "Наша Україна". Це – партія Ющенка. Поки Петра Андрійовича Ющенка – старшого брата президента, який бере участь у організаційних процесах.

Віктор Ющенко на з'їзді, як очікується, стане членом партії "Народний союз "Наша Україна". Конституція не забороняє цього главі держави і він отримає партквиток під №1. Можливо, Ющенка навіть оберуть почесним головою цієї партії – хоча тут є протиріччя з Основним законом. За яким "президент України не може [...] обіймати посаду [...] в об'єднаннях громадян".

Отже, 5 березня має статися те, про що Ющенко говорить майже чотири роки. Знаєте, є у нього така фраза, яка кочувала з інтерв'ю в інтерв'ю, з мітингу на мітинг: "Шановні друзі, ключове питання – це питання консолідації здорових демократичних сил..."

Консолідуватися хочуть не всі. Станом на вечір четверга про свій саморозпуск і влиття в "Народний союз "Наша Україна" заявили Молодіжна партія міністра молоді Юрія Павленка, партія "Солідарність" секретаря Радбезу Петра Порошенка, і, що цікаво, партія "Єдність" київського мера Олександра Омельченка.

Також увіллються в партію Ющенка кілька більш маргінальних структур, назви яких не знають навіть самі координатори її створення – партія Оксани Білозір, партія депутата Миколи Чечеля, начебто також Соціал-демократична партія Юрія Буздугана. Будуть і інші.

Незрозуміла ситуація з партією "Реформи і порядок", перейменованою влітку цього року в партію "Наша Україна". Тоді ПРПісти пояснювали свій вчинок високоблагородною метою – щоб потім на базі "Реформ і порядку" створити єдину партію Ющенка.

Але вийшло інакше – єдину партію роблять на базі громадської організації "За Україну! За Ющенка!", куратором якої є брат президента Петро Ющенко. Тобто члени "ЗУЗЮ" стануть членами партії "Народний союз "Наша Україна".

При цьому бренд "Наша Україна" також залишається й у ПРП. В якій формі вони братимуть участь у процесі – було не зрозуміло до останнього.

Начебто в середу ввечері вони вирішили приєднатися. Але на з'їзд 5 березня ПРПісти прийдуть у якості гостей. Кажуть, що там буде 75 членів ПРП. Сам Пинзеник як міністр фінансів день і ніч займається бюджетом, а не партбудівництвом.

Водночас на публіку ПРПісти говорять, що готові влитися в партію Ющенка. Але для цього вони мають пізніше на своєму окремому з'їзді ухвалити рішення про саморозпуск.

Частина ж ПРП налаштована іти в партію Ющенка навіть до того. Зокрема, депутат з "Реформ і порядку" Іван Васюник уже зараз бере участь у підготовці програми та статуту партії "Народний союз "Наша Україна".

Інша частина говорить, що неправильно вступати в нове об'єднання, якщо ПРП не обіцяють свою чітку квоту в передвиборчому списку на 2006 рік. Однак і ті, й інші думають, що рано чи пізно "Реформи і порядок" змушені будуть стати частиною партії Ющенка.

Поки ж така невизначеність ПРП нервує багатьох організаторів "Народного союзу "Наша Україна". Якщо партія Пинзеника не братимуть участь у проекті, то доведеться воювати за назву. Аж до того, щоб судитися. Для ПРП бренд "Наша Україна" зараз є формою тиску для отримання більш вигідних умов.

Оточення Ющенка дорікає ПРП, що це нинішній президент у 2001 вигадав назву "Наша Україна" і символ виборчого блоку – сонце. В свою чергу ПРП відповідає, що їх політтехнологи розкручували бренд, у них найбільша регіональна мережа серед вірогідних учасників нової партії, а також ліберальна ідеологія. На що оточення Ющенка каже, що без нього це нічого не варто.

Один із організаторів партії Ющенка прямо сказав кореспонденту "Української правди": "Слухай, у нас в організації "За Україну! За Ющенка!" лежить 750 тисяч заяв від простих людей... Уже не знаємо, куди їх складати. А у партій-учасниць "Нашої України" максимальне число членів 23 тисячі. У інших по 12-13 тисяч. То хто до кого повинен приєднуватися?".

Насправді приєднання не буде – а просто зберуться люди, які утворять нову партію. І в попередньому житті вони будуть членами Молодіжної партії, "Солідарності", "Єдності", ПРП і навіть Української народної партії, яка категорично була проти цього проекту. Зокрема, схоже, до партії Ющенка піде костенківець Борис Беспалий.

Також до створення єдиної партії долучаться губернатори, які є членами структур, що розмиваються у "Народному союзі "Наша Україна".

Ще одним центром впливу у новій партії є депутати з групи "Разом", яка після виборів 2002 об'єднала у фракції Ющенка бізнесменів.

Можна навіть сказати, що "Разом" є ядром партії Ющенка – якщо подивитися на вірогідний перелік учасників керівного органу "Народного союзу "Наша Україна".

Оскільки у партпроект збираються люди модні та самовпевнені, то визначати "політику партії" будуть колективні структури. До ради "Народного союзу "Наша Україна" увійде 150 осіб, до президії ради – 15 найдовіреніших. Цей орган – фактичне політбюро, воно і буде останньою ланкою в ухваленні рішень.

Його склад доручили визначати членам оргкомітету. Кожен з них написав список із 15 прізвищ, кого б він хотів бачити у президії ради "Народного союзу "Наша Україна". Потім визначили загальний рейтинг.

Станом на вечір середи перша частина списку виглядали так: Безсмертний, Мартиненко, Катеринчук (по 16 балів), Петро Ющенко, Порошенко (по 15 балів), Єхануров (14 балів), Павленко, Омельченко-старший, Беспалий (по 12), Третяков (11 балів), Васюник (9 балів), Чечель (8 балів), Жванія, Морозов, Зінченко, Фіалковський, Жулинський (по 7).

Так от, 11 з 17 названих є членами групи "Разом". Але очевидно, що це не остаточний склад політбюро – бо в разі активного включення у процес Пинзеника треба буде проводити переголосування.

З числа членів президії ради треба обрати формального лідера партії Ющенка. Серед претендентів називають трьох – Безсмертного, Порошенка і керівника групи "Разом" Миколу Мартиненка.

Шанси Мартиненка можуть видаватися кращими, бо він, на відміну від перших двох, не знаходиться на держслужбі. Тобто і Безсмертний, і Порошенко будуть змушені відриватися від роботи на ввіреній ділянці, а також вислуховувати звинувачення в адмінресурсі. Водночас Мартиненко так і не отримав від Ющенка персонального призу за участь у переможній виборчій кампанії. Проти ж Мартиненка грає його непублічність, короткий політичний досвід і відверто бізнесменське минуле.

Але, схоже, визначатися з лідером партії більшою мірою, ніж її члени та члени президії, буде сам Ющенко.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді