Мирова угода Пінчука гірше за війну?

Вівторок, 7 червня 2005, 16:50
На офісі Пінчука в "Горизонт-тауер" з'явилися цікаві таблички, яких раніше не було. Висять вони біля входу в те крило будинку, яке займає зять Кучми. На табличках написано лише кілька майже однакових слів – "офіс народного депутата Пінчука", "офіс народного депутата Полякової" і "офіс народного депутата Чеботарьової".

Звичайно, версій появи цих табличок може бути багато. Ну, наприклад, Пінчук вирішив своїм гостям повідомляти, як до нього правильно іти, щоб вони не заблукали. Хоча раніше чомусь це не робив – та і заблукати складно: зайшов у будинок і відразу направо.

Але, коли дивишся на ці таблички, в голові спливають інші спогади – як колишня опозиція, побоюючись обшуків під час виборів, на багатьох приміщеннях повідомляла про приналежність цієї території народним депутатам, що мають недоторканий статус.

Наприклад, прес-служба штабу Ющенка на вулиці Ярославській сиділа в кабінеті, де було написано "офіс народного депутата Миколи Томенка". Можливо, Томенко там кілька разів і бував, але точно у тому приміщенні не працював.

В українській глибинці, у місті Синельникове Дніпропетровської області на приміщенні місцевого осередку ющенківців доводилося бачити табличку "громадська приймальня народного депутата Павленка". І так далі...

Тобто, можливо, це хибні припущення, але чомусь здається, що Пінчук боїться одного разу прийти на роботу і побачити, що в його офісі тривають обшуки. Тому на всяк випадок вирішив чітко окреслити своє недоторкане майно...


Пінчук готується до тривалої війни за "Криворіжсталь". Він відмовився визнати рішення Апеляційного господарського суду Києва про незаконність приватизації комбінату і натомість запропонував мирову угоду.

Її категорично відкинула прем’єр Тимошенко, але погодився обговорити цю тему президент Ющенко. Тобто події розгортаються за класичним сценарієм поведінки української влади.

У чому саме суть мирової угоди, Пінчук не повідомив. Минулого тижня він сказав, що є "кілька варіантів, які передбачають компроміси". "Це серйозні кроки назустріч керівництву країни... При цьому уряд і керівництво повинні теж зрозуміти, що неправильно і несучасно просто брати і відбирати. Тим більше, якщо ми йдемо в Європу".

Довідка: ВАТ "Криворіжсталь", найбільший виробник сталі й сталевого прокату в Україні, частка якого на ринку досягає 20%.

93,02% акцій належить консорціуму "Інвестиційно-металургійний союз". 56,25% "Інвестиційно-металургійного союзу" контролює донецька компанія System Capital Management, президентом якої є Ринат Ахметов, 43,75% – власник дніпропетровської корпорації "Інтерпайп" Віктор Пінчук.
Ще Пінчук застосував свій улюблений аргумент на власний захист – почав натякати, що є своєрідним українським Ходорковським. За його словами, Україні слід показати, що "ми можемо діяти не так, як у Росії, де проблеми з великим бізнесом вирішуються через вирок суду і в'язницю, а можемо діяти по-європейськи".

Щодо суті мирової угоди, то трохи інформації про це повідомила московська газета "Ведомости". Один із топ-менеджер компанії Пінчука "Інтерпайп" заявив їй, що "приватизація "Криворіжсталі" була законною, і ми готові судитися далі". Тому він сподівається, що влада все таки піде на мирову угоду: "Ми згодні обговорювати будь-який її варіант аж до доплати за акції "Криворіжсталі" і додаткової емісії акцій на користь держави".

За подробицями мирової угоди "Українська правда" звернулася до приймальні Пінчука, але його коментар не отримала і шансів, що він буде, небагато.

Водночас, як повідомляють джерела УП, суть компромісу Пінчука в тому, що він готовий віддати державі контрольний пакет "Криворіжсталі", але натомість нічого не доплачувати – мовляв, ми і так в 2004 виклали за підприємство 800 мільйонів доларів.

Більш хитрої схеми для Пінчука в нинішніх умовах вигадати складно. У нього разом з Ахметовим залишиться 43%, чого достатньо для блокування зборів акціонерів, якщо порядок денний не влаштовуватиме Пінчука.

Якщо джерела УП не брешуть, і компроміс – у поверненні державі 50% плюс однієї акції, то в такому разі:

- Пінчук не втрачає найпотужніше українське металургійне підприємство (чистий прибуток у 2004 році – 320 мільйонів доларів),

- не витрачає кілька мільярдів на викуп "Криворіжсталі" у разі повторного аукціону,

- не витрачає нервові клітини на те, що аукціон він може програти,

- не витрачає сотні тисяч доларів на гонорари адвокатам з американської фірми Akin, Gump, Strauss, Hauer & Feld, LLP,

- не витрачає десятки тисяч доларів на піар-кампанію, яку йому проводять фахівці Euro RSCG,

- залишає на "Криворіжсталі" своїх менеджерів (щоб усунути їх у разі бойкоту зборів Пінчуком-Ахметовим, треба ухвалювати новий закон, за яким кворум зборів акціонерів дорівнює 50% плюс 1 акція – але якщо це і трапиться, то тільки на сесії восени. І взагалі гарантій, що такий документ пройде крізь Верховну Раду, немає).

Далі. Минулого року за "Криворіжсталь" Пінчук з Ахметовим заплатили 800 мільйонів доларів. Якщо вони повернуть 50% + 1 акція державі, то вийде, що 800 мільйонів коштував 43-відсотковий пакет.

І навіть на цьому вони виграли кілька сотень мільйонів доларів – якщо обрахувати, скільки коштують ці акції за ринковою ціною. Зараз за 93-відсотковий пакет можуть віддати 2,7-3 мільярди доларів, пишуть московські "Ведомости" з посиланням на керуючого директора AG Capital Managment Олександра Агібалова.

До всього цього варто додати, що нинішні власники отримали прибуток заводу за минулий, вдалий для металургії рік.

В принципі, якщо вся ця схема мирової угоди буде реалізована, то може закрастися сумнів, хто є переможцем, а хто програв помаранчеву революцію.

Єдиними плюсами "мирової угоди" може бути можливість швидко вирішити це питання і поховати небезпечну для інвесторів тему, що реприватизація починатиметься з кожним новим президентом.

Як відомо, щодо мирової угоди з владою нічого не заявляв інший співвласник заводу Ринат Ахметов. Однак, як повідомляють адвокати холдингу, вони готові продовжувати здійснювати дії, спрямовані на укладення мирової угоди.

"Відповідно до норм Господарського процесуального кодексу України це можливе не тільки під час розгляду справи (у суді), але й під час виконання рішення у справі", - ідеться у їх прес-релізі.

Також у їх повідомленні міститься дивна фраза, що "президент України й керівники уряду України підтримали ідею укладення такої угоди". Хто ці "керівники уряду" – не зрозуміло.

У понеділок Тимошенко підписала доручення Фонду держмайна "терміново по скороченій процедурі почати тендер по приватизації "Криворіжсталі". Хоча голова ФДМ Валентина Семенюк заявила, що поки що жодних розпоряджень щодо цього питання не надходило.

Більш того, сама вона сумнівається у швидкому аукціоні: через брак часу, а також тому, що сам конкурс може відбутися не раніше ніж через 75 днів після його оголошення.

"Перш ніж говорити про перепродаж підприємства, потрібно спочатку повернути його акції Фонду держмайна", - підкреслила Семенюк, додавши, що на сьогоднішній день акції "Криворіжсталі" не передані Фонду.

Адвокат холдингу Пінчука-Ахметова Олексій Рєзников вважає, що прем'єр поквапилася зі своєю заявою. "Мене вона сильно дивує. Акції, як і раніше, перебувають у власності ІМС. Їхнє відчуження займе якийсь час. Звідки в Тимошенко така впевненість у тому, що Верховний суд не призупинить рішення Київського суду до розгляду касації?", - сказав Рєзников.

Торішні претенденти на "Криворіжсталь" – "Северсталь" і "Евразхолдинг" – у понеділок не стали коментувати російським газетам можливість участі у повторній приватизації "Криворіжсталі". З іноземців про готовність знову спробувати долю заявляла лише Mittal Steel.

Тим часом російський "Коммерсант" з посиланням на "джерела в Кабінеті міністрів" повідомляє, що найбільші шанси перемогти будуть мати компанії, які візьмуть участь у конкурсі разом з Індустріальним союзом Донбасу.

"Віталій Гайдук, один зі співвласників союзу, на доброму рахунку в прем'єр-міністра, і йому буде легко домовитися про участь у приватизації", - сказали "Коммерсанту" джерела в Кабміні.

Забули лише додати, що є ще будівля на Банковій. І якщо буде вирішено про ручний продаж "Криворіжсталі", то нових власників визначатимуть саме там.


Читайте також:

Тимошенко вже майже відкрила другий тендер на власність Пінчука

Ющенко готовий миритися з Ахметовим і Пінчуком. Семенюк не згодна

Пінчук нічого не продає і має кілька варіантів "мирової" з Ющенком

Тимошенко вже майже відкрила другий тендер на власність Пінчука

ТИМОШЕНКО ПРОПОНУЄ ПІНЧУКУ-АХМЕТОВУ таку мирову угоду, яка їм може не сподобатися


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді