Увага! Пропав Ринат Ахметов!

Середа, 3 серпня 2005, 20:34

Вже декілька тижнів Україна живе без свого найбагатшого бізнесмена Рината Ахметова.

Втім, фізична відсутність не впливає на бізнес – всі установи, які є у його власності або з ним афілійовані, нормально функціонують.

Хіба що композитор Ігор Крутой своє день народження нормально не відсвяткував: за його словами – тому, що на нього не змогли приїхати "друзі Ахметов та Колесников".

Де знаходиться зараз Ринат Ахметов, схоже, в Україні не знає ніхто. Або, принаймні, тримають цю інформацію під грифом "top secret".

А операція журналістів "знайти Ахметова" стала майже детективом. Щоправда, наслідком постійного набридання шукачів Ахметова скоро стане нова установа: прес-служба Рината Ахметова.

Раніше її не було, а існував, за словами PR-менеджера компанії "СКМ" (президентом якої є пан Ахметов) Наталії Ємченко, лише секретаріат Ахметова (не плутати з президентським). При цьому, пообіцявши надати координати цього секретаріату, Наталія Олександрівна їх все ж не надала. Попросила зачекати пару днів, доки не буде створено прес-службу.

"Прес-служба СКМ не є прес-службою пана Ахметова, і я не володію і ніколи не володіла інформацією про місце перебування нашого акціонера і його контактах", - додала Ємченко.

До речі, попередні заяви, що "Ахметов за кордоном на відпочинку, але одночасно займається питаннями бізнесу", робила саме прес-служба "СКМ". Але де саме перебуває пан Ахметов, мабуть, таємниця.

Мовчать про місце перебування головного українського мільярдера і його юридичні консультанти: в американській компанії Akin Gump Strauss Hauer&Feld "Українській правді" повідомили, що інформація про їхніх клієнтів є конфіденційною.

"Ми, юристи, зв'язані стосунками клієнта з адвокатом. А тут є відповідні правила і ми будемо їх дотримуватись. Ми готові відповідати на питання юридичного характеру, не політичного", - сказала юрист компанії Марина Думіна.

Відтак навіть якби адвокати знали, де нині Ахметов, то все одно б не сказали, бо це – інформація про клієнта. Але заінтригували.

"А він, може, й уже знаходиться на території України по справах свого бізнесу. Його бізнес передбачає пересування, а тому, керуючись своїми комерційними завданнями, він може вже бути на території України" - повідомили партнери юридичної компанії Марк МакДугалл та Рендалф Теслік.

Крім того, за словами юристів, Ахметов "абсолютно вільний у праві пересуватися", бо "проти нього не висунуто ніяких звинувачень". А справа Чернишова в суді (якщо вона туди дійде) для Ахметова взагалі нічого не означатиме. "Ми не знаємо, про яку справу може йти мова", - додають партнери міжнародної фірми Akin Gump.

Нових поворотів подій у справі теж немає: "Основний факт полягає в тому, що жертва заявила, що пан Ахметов немає до цього ніякого відношення", - переконують юристи Akin Gump.

Адвокати наразі навіть не знають, які запрошення отримував їхній клієнт від МВС: "Ми не готові обговорювати будь-які контакти, які могли статися між нашим клієнтом та державними органами, і ми не обговорюємо такі питання під час нашої роботи в Штатах. Ми не готові обговорювати такі матерії зараз. А якщо б ви хотіли знати, які саме документи МВС надіслало пану Ахметову, то вам краще запитати в них".

Зрештою, позиція міжнародних юрконсультантів Ахметова така: Чернишов (котрий Боцман) відмовився від своїх звинувачень проти найбагатшої людини України, і справа – політична. На питання чому, адвокати відповідають так - бо вона збіглася в часі з поданням по "Криворіжсталі" в Європейський суд.

Крім того, за їхніми даними, на підприємства Ахметова останнім часом чинився тиск через те, що на виборах він підтримав Віктора Януковича.

Американські адвокати кажуть, що в них є ще один вагомий аргумент – правоохоронні органи повідомили українську громадськість про, на їх думку, неправдивий факт: що Чернишов звинувачує у замахах на його життя Рината Ахметова. А сам Чернишов з Ахметовим ніколи не зустрічався і не мав з ним ніяких бізнес-стосунків.

"Робити такі заяви, коли їх власні слідчі з міліції вже поговорили з цією людиною і знають, що ці твердження неправдиві, очевидно, говорить про те, що співробітники правоохоронних органів діють по вказівці, продиктованій політичними мотивами, і зовсім не намагаються розкрити насильницький злочин", - йдеться у прес-релізі компанії, до якого часто апелюють адвокати, вказуючи, що більше їм нічого до цього додати.

Загалом адвокати Ахметова дуже миролюбні: в.о. обов'язки по боротьбі з організованою злочинністю Сергій Корніч назвав Ахметова "реальним керівником організованого злочинного угруповання", але в суд на нього адвокати не подали.

– В більшості країн міліція, суди, органи виконавчої влади користуються певним імунітетом, - розповідають адвокати, - тому вони вільні у висловлюванні будь-яких речей на свій розсуд. Якщо, наприклад, у Штатах, Великій Британії чи в ряді інших країн судові органи висувають обвинувачення такого плану проти своїх клієнтів, то ми не йдемо в суд з даного питання. Крім ситуацій, коли такі речі відбуваються за якимись особливими обставинами. Але те, що ми не подаємо в суд по даному факту зовсім не означає, що ми погоджуємось з даним обвинуваченням.

– А як же захист честі й гідності?

– Відповідь буде все та ж. Наприклад, прокуратура, по ходу слідства в Штатах може говорити що завгодно про клієнта. Звичайно, працівники прокуратури не мають цього робити, але вони постійно так чинять.

Хронологія. Про появу звинувачень проти Ахметова і про їх зникнення

Міністерство внутрішніх справ України запросило Рината Ахметова 13 липня "на розмову". Але причин і теми цієї розмови не повідомило. Однак преса вже тоді почала активно обговорювати історію сімнадцятилітньої давності.

Згідно з версією журналістів, нібито саме Ахметов стріляв у пана Сергія Чернишова, запросивши його на зустріч. Останній, отримавши важкі поранення, дивом вижив і сьогодні проживає у Москві. Що не завадило йому через 17 років звернутися до міліції зі скаргою на українського мільярдера.

В результаті, Ахметова запросили з'явитись в МВС для дачі свідчень 18 липня. Прес-служба "СКМ" повідомила, що вона отримала запрошення від МВС для пана Ахметова 15 числа. 18 липня Ахметов до МВС так і не з'явився. А вже 21 липня заступник міністра внутрішніх справ Геннадій Москаль підтвердив інформацію ЗМІ: Ахметова запрошують через Сергія Чернишова.

І тут почалась інтрига під назвою "хто бачився з Боцманом": Москаль розповів, що одразу після оприлюднення інформації в ЗМІ служба безпеки бізнесмена поїхала до Москви і там "поговорила" з Боцманом. Трохи пізніше Боцман відмовився від своїх слів про те, що у нього стріляв Ахметов.

І що найцікавіше – за словами Москаля, саме таким був план МВС: запуск історії в ЗМІ і запізніле пояснення причин виклику Ахметова до МВС. Відтак тепер доказів у МВС достатньо для того, щоб порушити кримінальну справу. "Неважко здогадатись, хто буде фігурувати в справі в якості головного підозрюваного. Звичайно ж, найбагатша людина України", - розповів Москаль.

Адвокати бізнесмена стверджують, що говорити неправду змушувало Боцмана саме МВС. Вони також відкидають, що це їх рук справа – змусити Чернишова написати заяву про непричетність до стрілянини Ахметова. Крім того, якщо вірити згаданому прес-релізу, заяву Чернишов робив під присягою.

"Письмова заява пана Чернишова і його усні заяви говорять самі за себе. Ми мали з ним розмову, і ця заява стала надбанням громадськості", - заявили адвокати. Крім того, "ми вважаємо, що те, що він (Чернишов) заявив - правда", - додали вони.

Нині ситуація виглядає таким чином: Ахметова ніби вже й ні в чому не звинувачують, але МВС продовжує наполегливо домагатися зустрічі з ним. Нехай навіть після повернення з відрядження чи відпустки (кажуть, міліція побоюється вимоги Ахметова відшкодувати йому збитки, якщо бізнесмену прийдеться покинути справи заради МВС).

А сам Ахметов поставив своїм зникненням великий знак питання: чи причетний він до загаданого злочину, і якщо ні, то чому переховується за кордоном? Тим більше, що він обіцяв пресі не виїжджати надовго, аби не давати підстав для пліток про його втечу.

P.S. На минулому тижні компанія "Систем Кепітал Менеджмент" провела скромну, але дорогу презентацію для журналістів. Пресі розповіли про те, що СКМ – "компанія світового класу" і найбільший у країні "ефективний власник".

У жаркому залі клуба "Оранжерея" у Мандарин-плазі гендиректор СКМ Ігор Прасолов запевняв журналістів, що його компанія "готова продемонструвати глибоку відданість працівників СКМ Україні".

Ці слова були сказані не випадково – після того, як президент СКМ Ринат Ахметов вклав пристойну частину власних доходів у невдалу президентську боротьбу Віктора Януковича, а самим Ахметовим зацікавилися правоохоронні органи, гендиректор у такий спосіб просто підкреслив лояльність фірми опального бізнесмена.

Прес-конференції на заході передбачено не було – питання можна було після презентації задати менеджерам фірми при особистому спілкуванні за фуршетним столом. Сказати, що преса одержала відповіді на всі питання, було б перебільшенням, але, як виявилося, керівництво компанії було не готове до головного питання, що визначає долю СКМ – де зараз пан Ахметов.

Невинне питання редактора УП з цього приводу викликало піт на чолі пана Прасолова. "А я не буду відповідати на це питання, можна?", - єдине, що найшовся відповісти гендиректор.

"Скажіть, а чому вас це цікавить, адже ми так багато можемо розповісти про нашу фірму?", - поставила зустрічне запитання представник фірми з піару, що сиділа поруч.

Коли журналісти спробували пояснити товаришам, що імідж їхньої фірми на даний момент визначається іміджем Ахметова – подобається їм це чи ні, Прасолов трохи оправився від переляку і видав звичайне в таких випадках пояснення.

Ахметов, мовляв, вільна людина, тому, куди хоче, туди і їздить: "Він – хазяїн, це його право, куди він переміщається. Він розклад свій з нами не узгоджує".

Гендиректор пішов від відповіді як часто і коли останній раз спілкувався з Ахметовим: "Якби я часто з ним спілкувався, я був би поганим менеджером". Однак визнав, що в питаннях стратегічних придбань Ахметов бере найактивнішу участь.

На питання про те, чим зараз займається Ахметов, усі працівники СКМ як по команді відповідають – улюбленою справою, тобто футболом.

Між іншим, для формування свого іміджу компанія СКМ планує активну "міжнародну комунікаційну кампанію". Це й - телепрограми, статті в західній і українській пресі, активна реклама на ТБ і в Інтернеті.

Однак акція за участю журналістів продемонструвала, що СКМ не розуміє, у чому головна проблема – мало кого на Заході, а тим більше в Україні переконають розповіді про успіхи компанії, за плечима якої маячить така суперечлива фігура, як Ринат Ахметов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді