Політики "загрались" маніпуляцією всезагального блага

Четвер, 6 жовтня 2005, 16:13

Українські політологи чимось нагадують пристарілих бабусь біля під'їздів будинків: так само з жалем і розумінням справи аналізують порядок денний, і їх, як і бабусь, здається, у вищих ешалонах не чують. А варто було б.

Цього разу під час "Медіа-форуму 2005" експертне політичне середовище бурхливо обговорювало нещодавнє інтерв'ю президента на чотирьох телеканалах.

І аналізувало його не без розчарування: "Ющенко витримав інтерв'ю у форматі морального лідера. А от що стосується проблемних коментарів, то було дуже багато емоційних оцінок і описів. І фактично жодного разу президент не виходив на формулювання своєї позиції", - поділився думками Андрій Єрмолаєв.

Фото Анни Андрієвської

"Якихось особливих новин не було, крім того, що президент ще раз переконав політикум в тому, що йому вірити не можна. Я маю на увазі його слова з приводу політичної реформи. А що робити тепер Морозу, що робити Януковичу? Знову готуватися до війни? До блокування трибуни?" – обурився колишній "прикучмівський придворний" політолог Михайло Погребинський. І додав: "А загалом сумно..."

На його думку, винуваті у такій непідготовленості президента його радники: "Мені здається, що дуже погано працюють радники президента. Дуже погано його готують. Єдиний позитив, який був, це те, що президент був спокійний, він досить спокійно сприймав складні питання, і психологічно він вже не хоче війни", - додав Погребинський.

На політичну акторську майстерність Ющенка звернув увагу Володимир Фесенко: "Президент затягнув паузу. Він діє як політичний актор у буквальному розумінні цих слів. Одне з досягнень української театральної школи – це вміння тримати паузу. Ющенко тримає паузу, але занадто довго. Всі роздратовані".

"Те, на що не відповів Ющенко вчора, будуть відповідати тепер його критики. Я думаю, президент все-таки недооцінює ту ситуацію, в якій він опинився. Президент завжди був на висоті. Він завжди був змістовно готовий до відповідей. Вчорашні відповіді показали, що президент виявився не готовим до діалогу.

А, втрачаючи авторитет креативного лідера, втрачаючи авторитет політичного лідера, який не тільки пояснює і закликає, але й чітко виділяє і роздає завдання, дає орієнтири і наполягає на них, він тим самим дає орієнтири для інших політичних лідерів", - вважає Єрмолаєв.

Фото Анни Андрієвської

При цьому переважна більшість політологів зауважує, що рівень популізму в Україні нині просто таки безпрецедентний. Проте зовсім не зрозуміло, "хто на чому стоїть і що пропонує". І тут політологи прогнозують прихід якогось "дядька" (не обов'язково з опозиції), який на противагу популізму "майданчиків" чітко скаже: "Робимо наступне". Бо народ український, переконані політологи, розумний і дуже вже хоче фактів для аналізу, а не просто слів. "Просто ці політики вже настільки сильно "загрались" маніпуляцією всезагального блага!" – сказав Єрмолаєв.

Від вересневої політичної кризи не виграв ніхто - такими є висновки загальнонаціонального соціологічного дослідження соціологічної служби "Український барометр". Рейтинги довіри і Тимошенко, і Ющенка за два тижні вересня зменшилися (на 9% і 8% відповідно). І єдиним політиком, який має нині позитивний баланс довіри населення є Володимир Литвин (+5,1%). Провину ж за розкол президентської команди респонденти "схильні покладати, насамперед, на самого президента і його оточення, включаючи екс-секретаря РНБО Порошенка, а не Тимошенко", - йдеться в аналізі результатів дослідження.

Фото Анни Андрієвської

Водночас, під час свого виступу на конференції, Володимир Фесенко розповів, що по суті Тимошенко під час вересневої кризи викинула у ЗМІ практично всю частину компромату, який мала. Але очікуваного результату так і не отримала. "Нок-дауну чи нок-ауту під час першого раунду не сталося", - підсумував Фесенко.

Парламентські вибори, за прогнозом політологів, будуть брудними – причому і адмінресурс буде використовуватись, і фальсифікації будуть. Щоправда, не в таких масштабах, як в минулому.

"Брудні технології стали вже обов'язковим елементом будь-якої виборчої кампанії. Це обумовлено і не дуже високим рівнем нашої політичної культури. Адміністративний ресурс буде використаний набагато менше, і він буде використаний перш за все на місцевих виборах. Там, де інтерес місцевої влади дуже сильно збігається з результатами виборів" – заявив Володимир Фесенко.

Самі вибори стануть боротьбою шести великих партій - НСНУ, БЮТ, НПУ, ПРУ, КПУ, СПУ. Перспективи кожної з них прямо пропорційні рейтингам їхніх лідерів. Відтак, чим менше "Народний союз "Наша Україна" асоціюватиметься з Ющенком, тим менші шанси партії на перемогу.

Аналогічно і з партіями Литвина, Пинзеника. Клони, за прогнозами політологів, таки будуть, але потужно впливати на політичний процес не зможуть.

Від Юлії Тимошенко політологи очікують ще більшого популізму "ще більшого "викриття" її ворогів, боротьби компроматом", більш того, "у неї є шанс забрати той електорат Західної України, який перестав розуміти Ющенка", вважає Єрмолаєв.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді