Інна Богословська очолить донецько-дніпропетровський індустріальний союз

Вівторок, 8 листопада 2005, 14:12

Фото Фотоленты
Напередодні президентської виборчої кампанії 2004 року більшість вітчизняних ФПГ допустили серйозний промах, зробивши ставку винятково на одну політичну силу.

Спектр проблем, що виникли в даних бізнесів-структур у зв'язку з приходом до влади нової політичної еліти, починається з інертності державних чиновників до ініціатив цих ФПГ, і закінчується втратами найбільших і найбільш рентабельних активів групи.

Однак олігархи зробили висновки з допущених помилок. У новій, і не менш важливій, виборчій кампанії вони вирішили застосувати іншу тактику.

Тепер для того, щоб одержати хоча б мінімальний вплив над майбутнім парламентом, вони намагаються підтримувати відразу кілька політичних сил.

Оскільки тягти кілька проектів - справа ризикована і витратна, ФПГ намагаються створювати дружні альянси.

Досить довгий час роль головного об'єднуючого фактора для ФПГ грала територіальна приналежність суб'єктів.

Сьогодні вести мову про територіально-клановий устрій економіки України вже не актуально.

Наміри максимізувати прибуток, розширити власний вплив неодмінно ведуть до конкуренції, або, у крайньому випадку, до протистояння.

За якими принципами збираються групуватися олігархи на майбутніх парламентських виборах, можна судити по спільному політичному проекту Віктора Пінчука і Гайдука/Тарути - політичній партії "Віче України".

Офіційно лідер партії Інна Богословська завжди декларувала незалежний і загальнонаціональний характер своєї політичної сили.

Політична партія "Віче" трансформувалася з громадської організації, що зробила собі рекламу на обговоренні власного "Плану розвитку країни".

Книга з однойменною назвою, за словами лідерів партії - результат двох з половиною років роботи організації.

Головна ідея, яка, як вважає "Віче", здатна об'єднати всю Україну, - це визнання індивідуальності кожної людини, кожного регіону - "Україна - це я!"

Автори "Плану розвитку" пропонують зробити Україну свого роду "м'яким офшором" - з низькими податковими ставками і прозорою, зрозумілою кожному фіскальною політикою.
Ядро верхівки "Віча" складає колишня "Команда озимого покоління", яку просували у свій час по всіх каналах медіа-імперії Віктора Пінчука.

Узагалі тандем Богословська - Пінчук досить тісно зафіксувався у свідомості не тільки політичних аналітиків, журналістів і оглядачів, але вітчизняних обивателів.

Цьому, у тому числі, сприяла й активна участь нинішнього лідера "Віче України" у "Нікопольському майдані", коли вона відстоювала інтереси "Інтерпайпа" на НЗФ.

Здавалося б, "Віче України", як і чотири роки тому "Команда озимого покоління" заздалегідь приречене на провал. Однак цього разу партії вдалося залучити до себе більш пильну увагу журналістів, політичних аналітиків і експертів.

Настільки підвищений інтерес до Інни Богословської і очолюваної нею політичної сили пов'язане далеко не з "Планом розвитку країни".

У керівництво партії увійшов віце-президент "Індустріальної групи" Олександр Чалий.
Ця група була представником інтересів ІСД у першому приватизаційному конкурсі найбільшого металургійного підприємстві України "Криворіжсталь".

Вважати появу представника Гайдука/Тарути в партії Віктора Пінчука простим збігам не можна.

І хоч лідери і власники цих груп підуть на вибори за списками більш прохідних політичних сил, однак "Віче України" може стати також їх загальним додатковим резервом для впливу на майбутній парламент.

Інтереси двох груп не перетинаються. Недавній аукціон з "Криворіжсталі" консорціум "Індустріальна група" не потягнув, чим і не дав приводу для судових позовів з боку ІМС.

У той же час обидві групи мають загального ворога в особі групи "Приват".

Про те, що донецькі бізнесмени є не спостерігачами, а разом з Віктором Пінчуком беруть активну роль у розкручуванні партії, свідчить і той факт, що в Донецьку представники громадської організації "Віче України" на чолі зі своїм лідером Інною Богословською пробули близько тижня.

Візит у Донецьк виявився для "Віче" сприятливим.

На зустріч з Богословською, Чалим і Карасьовим до залу готелю "Шахтар" (!) прийшло багато бажаючих. Апофеозом візиту став виступ Богословської на ТРК "Україна" (!!).

Цікаво, що успішному турне "Віче України" у Донецьк сприяли установи, так чи інакше пов'язані з "СКМ" Рината Ахметова. З цього можна зробити припущення, що він також, щонайменше, не проти створення дружнього союзу "СКМ", "ІСД" і "Интерпайпу".

Таким чином, Інна Богословська може очолити донецко-дніпропетровський фінансово-промисловий союз.

Відчуваючи під собою надійну фінансову опору, вона сподівається на позитивний результат своєї політичної партії.

24 жовтня своєї прес-конференції в Харкові Інна Богословська, заявила, що партія "Віче", швидше за все, піде на парламентські вибори 2006 року самостійно.

За її словами, питання про самостійну участь партії у виборах вирішене "на 99%".

Однак остаточне рішення буде прийнято на партійному з'їзді, що відбудеться 17 грудня. В основу програми партії ляже вищезгаданий "План розвитку країни на 20 років".

Паралельно партія має намір брати участь у виборах у місцеві ради практично всіх обласних центрів України і ряду районних центрів.

"Ми виставляємо команди в 40 містах", - сказала Богословська.

Настільки серйозні амбіції, з огляду на фінансові можливості підтримуючих партію ФПГ, мають шанси на реалізацію. Адже тільки декларований бюджет партії складе $10-15 млн.

Олексій Молдован, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді