Юрій Луценко: Бакая відпустили за наказом прем'єр-міністра Росії

П'ятниця, 3 березня 2006, 21:15

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко у п’ятницю ввечері прийшов на канал "Інтер" з відповіддю на інтерв’ю Ігоря Бакая, яке було продемонстровано напередодні. Перше питання до головного міліціонера стосувалося, як він прореагував на телеефір Бакая.

– Я весь час сміявся. Єдине, що мене дуже порадувало – що Бакай поступово звикає казати "гражданін начальник". Людина уже морально готова прибути в Україну і відповідати по закону.

– Юрій Віталійович, чим ви так насолили Ігорю Михайловичу, що він згадує вас так часто?

– Він мене згадав 52 рази. (Луценко сміється.) Я не знаю, чим я насолив. Я роблю свою роботу. Ігор Михайлович Бакай, мій земляк з Рівненської області, почав дрібним жуліком ще в Білорусі.

У мене є довідка, що його притягували до кримінальної відповідальності в Білоруській РСР за те, що він, будучи заступником голови колгоспу, "в силу занимаемой должности, имея право лично заниматься реализацией выращиваемых в колхозе раков, украл три с половиной тонны этих раков, чем нанес убыток колхозу на 9,5 тысяч полновесных советстких рублей".

Його притягують до кримінальної відповідальності, але він тоді вперше випробував ноу–хау – справу було закрито через те, що він отримав паспорт України.

Тепер він іде далі – він отримав паспорт Росії та ним хоче прикрити своє глобальне розкрадання України.

Цього не вдасться, бо на цей момент є 15 кримінальних справ, порушених прокуратурою за матеріалами департаменту МВС по боротьби з організованою злочинністю і департаментом МВС по боротьбі з економічними злочинами.

Бакай особисто організовував схеми відчуження від Української держави дуже серйозних, стратегічних, привабливих об’єктів – наприклад, "Пуща Водиця", "Синьогора", "Артек", курортний комплекс "Форос", "Дніпро", "Зорі України", "Гліцинія", передали майно Юсупівського палацо–паркового комплексу і так далі.

– Бакай говорив, що "Артек" процвітає...

– "Артек" процвітає, і готелі дійсно зараз в державній власності. Всі, крім "Гліцинії", яку забрала керівництво Росії для власного використання завдяки допомозі Бакая. Очевидно, відплачує йому наданням громадянства. А всі інші, завдяки діям правоохоронних органів, зокрема, міліції та прокуратури, повернуті в держвласність.

– Бакай каже, що він не ставив свій підпис під сумнівними документами...

– Найперше, хочу зауважити, що в кожній кримінальній справі є організатори і виконавці. Виконавці ставлять підписи, а організатори планують злочини. Але підписи Бакая у справах є. Нехай особливо не сподівається, все добре задокументовано, 15 кримінальних справ чекають його повернення в Україну.

– Бакай продемонстрував паспорт громадянина Росії, виданий 22 березня. Що заважало затримати його до 22 березня, до моменту видачі паспорту.

– Він поїхав з України до початку революції, до мого призначення. Ми відразу після порушення кримінальної справи... Генпрокуратура України 28 червня подала в Печерський суд, і він прийняв рішення про затримання пана Бакая. Він був оголошений у міждержавний розшук. Ми подали відповідне клопотання до Інтерполу, і до російських колег, бо знали, що він знаходиться на її території.

Ось відповідь від Російської Федерації від 18 травня, що Бакай не має російського громадянства.

Правда, пізніше, 15 вересня, та ж сама служба повідомляє, що Бакай, виявляється, на той момент уже отримав паспорт.

Явно відбувалася махінація, і треба було знайти причини, чому його випустили під час затримання в Москві за командою департаменту по боротьбі з організованою злочинністю СНД.

Московська міліція його затримала, доставила в міліцію, але потім через 10 годин відпустила.

– Бакай каже, що його ніхто не затримував...

– Він 10 годин знаходився зачиненим, потім йому дали можливість зв’язатися з рідними, і через 15 хвилин керівництво цієї нещасної дільниці на території Москви отримало команду з дуже високих джерел. За моєю інформацією, від другої особи держави.

– Кого саме?

– Прем’єр–міністра, який дав доручення міністру, щоб він був негайно відпущений. Але зараз треба прикрити, чому так відбулося. Чому Росія не виконує міждержавних угод щодо затримання розшукуваних осіб. І вони йому заднім числом оформили паспорт Російської Федерації.

І коли вам вчора Бакай розповідав казки, що він його добув як громадянин країни, яка входила до складу СРСР, то це брехня. Бо російське законодавство передбачає надання паспорту коли або п’ять років на території РФ, або громадянам країн СРСР, які не мали іншого громадянства. Тобто люди, які не мали паспорта.

У Бакая було аж чотири українських і два дипломатичних паспорти. Він аж ніяк не був бомжем. Мова не про це, не про ці папірці. Мова про те, що Бакай звинувачується у розкраданні понад мільярда державних коштів, у організації колосальних посадових злочинів. Тому його завдання – прибути сюди в Україну, як громадянин України, який все ще має її паспорт і зобов’язання перед своєю країною, і надати свідчення...

– МВС не позбавляє Бакая громадянства для того, щоб була можливість його судити?

– Поки я міністр внутрішніх справ, я зроблю все, щоб Бакай не втік від відповідальності, не вийшов з українського громадянства, а змушений був приїхати сюди.

– Що значить "міліція зробить все"?

– Я не буду проводити процедуру його виходу з українського громадянства. Бо, між іншим, він має пройти її тут особисто, а не його мама. Крім того, я знаю, хто дуже хоче його вивести, і чому він це робить. Бо як тільки він вийде з українського громадянства, ми будемо змушені зняти червону картку Інтерполу, і пан Бакай поїде не на Байкал рибу ловити, як він вчора розказував, а в Африку знову полювати на носорогів.

– Але червона картка Інтерполу не допомагає?

– Поки він громадянин, який розшукується українським Інтерполом, він не виїде за територію Росії, яка його переховує.

Але хочу звернути увагу, що Бакай не одинокий у бажанні погуляти по всьому світу, знявши розшук Інтерполу. Пан Піскун перед відходом з посади прислав мені вимогу для забезпечення оформлення втрати Бакаєм громадянства України.

"Були б вдячні за ваші особисті зусилля, – пише мені Піскун, – в отриманні запитуваних документів, оскільки при позитивному вирішені даного питання Генпрокуратура передасть всі матеріали в Росію". І щуку кинули в річку! Я пану Піскуну такої можливості не надав, і буду робити все, щоб Бакай відповів на території України, бо він має паспорт України.

– Ви заявляєте, що Росія справді перешкоджає видачі Бакая?

– Це очевидно! Якщо ви можете знайти пана Бакая, то і керівництво правоохоронних органів Росії...

– Хто це робить? У кожної проблеми є прізвища.

– Правоохоронні органи Росії не виконують взяті на себе міжнародні зобов’язання щодо видачі пана Бакая. Це не означає мою тотальну критику колег з Росії – у вересні 2005 року ми провели спільну колегію наших міністерств на території Москви. Після цього видача розшукуваних осіб з Росії до України зрушила з місця. Наші колеги передали понад 150 злочинців, які ховалися на їх території.

На жаль, серед них немає жодного прізвища з тих, яких знає вся Україна. Вони для себе обрали два варіанти – або прийняття російського громадянства, як це було зроблено Бакаєм, Боделаном і Білоконем, або зайти в список Вітренко, як це зробили Варцаба і Сало. Ще один діяч (Щербань) знаходиться у США і чекає вирішення своєї долі в суді.

– Чи справді ви намагалися викрасти Бакая в Росії?

– Давайте не говорити дурниці! Бакай вчора займався клоунадою. Пана Бакая затримував московський кримінальний розшук за командою СНДівського бюро по координації боротьби з оргзлочинністю.

– У вас є такий підрозділ, який може виконати такі функції?

– У нас є будь–які підрозділи. Але вони можуть діяти виключно на території України. Ми нічого не можемо зробити там. Це обов’язок Росії, вони взяли на себе відповідні міждержавні зобов’язання.

Я, звичайно, не планував і не планую і ніколи не був настільки смішним, щоб думати про його викрадення на території іншої держави.

– Бакай згадав ваше ізраїльське громадянство і побиття батюшки в 1981 році у Рівному...

– Два тижні тому я казав, що на мене готується певна інформаційна війна. Вона організована особами, які дуже не задоволені моїм інформуванням суспільства про можливий блок СІЗО, який рветься за списками різних партій.

– У вас є ізраїльське громадянство?

– Ось одні донецькі "проффесори" організували мені ізраїльський паспорт, в якому є п’ять помилок на івриті та дві на англійській мові. Навіть "Міністерство закордонних справ Ізраїлю" написано з помилками.

– Звідки цей документ?

– Вони це опублікували на сайтах і розповідали, що у мене є паспорт. Щоправда, я його ніколи не бачив, і у мене є довідка з посольства Ізраїлю, що тут є п’ять грубих помилок і він не витримує жодної критики. Звичайно, я не маю ізраїльського паспорту. Так само як я не мав жодних стосунків з батюшкою в Рівному. У 1981 році я був у дев'ятому класі сьомої школи. І вперше за свого життя прийшов у відділок міліції 9 березня 2001 року під час відомої провокації в ході акції "Україна без Кучми".

Я до того ніколи не зустрічався з міліцією і тим більше не бив священиків, яких я, як кожна нормальна людина, поважаю.

– Бакай запропонував припинити його розшук, прибрати червону картку Інтерполу, і в цьому разі він повернеться. Ви звернетеся до Генпрокуратури, щоб вони це зробили?

– Я сьогодні мав розмову з керівництвом Генпрокуратури і питав, чи можна було б організувати вікно для пана Бакая до 1 квітня і перевірити його на вшивість, як кажуть люди в його становищі. Але, на жаль, є рішення Печерського суду про його затримання. А судова гілка влада не підконтрольна ні мені, ні прокуратурі. Тому пан Бакай мусить приїжджати сюди, бути затриманим, давати свідчення. І якщо він впевнений у своїй невинуватості, то ніякої проблеми немає.

Я гарантую, що особисто буду носити передачу і слідкувати за дотриманням всіх його людських прав у камері.

– Не виключено, що він зараз дивиться передачу. Щоб ви йому передали?

– Я розумію, що Ігор Михайлович – людина, яка нічого не робить задарма. Судячи по апартаментах, в яких він живе, по тих колосальних коштах, якими він оперував... Уявіть, близько 50 мільйонів гривень списав на неіснуючі польоти пана Кучми за кордон. А ці гроші були потрачені на перельоти–переїзди його (Бакая) оточення.

Людина живе на широку ногу. Я розумію, що задарма він нічого не зробить. Тому пропоную: "Ігор Михайлович, приїжджай сюди, я тобі навіть сувенір готовий подарувати (Луценко показує брелок-наручник). В знак люб’язності, що ти приїдеш і даси свідчення українському закону. Я привіз з Америки такий брелок до ключів – думаю, тобі він знадобиться і пасує до того стану, який ти наробив в Україні".

– Ви викличете на допит пана Плачкова та інших чиновників, з якими Бакай спілкувався телефоном?

– Це не допит, це буде отримання інформації. Це буде стосуватися і вас, Олександре (Луценко звертається до ведучого "Інтера" Олександра Колодія), і Плачкова. Якщо будуть контактувати й інші особи – будемо викликати й інших. Пан Червоненко, який мав з ним контакт усередині минулого року, дав відповідні покази. Вони не означають порушення вами певних законів – це означає, що ми вимагатимемо від вас пояснень, де відбувалося інтерв’ю, в яких умовах, тощо.

– Тобто на допит журналісти все–таки підуть?

– Це буде не допит, це буде отримання інформації, співбесіда.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді