ЄБРР поліпшив прогноз росту ВВП в Україні

Четвер, 1 червня 2006, 00:27

Європейський банк реконструкції та розвитку поліпшив прогноз росту валового внутрішнього продукту в Україні в 2006 році з 1,2% до 2%.

Це було зроблено з урахуванням розвитку економіки країни в січні-березні поточного року, повідомив директор представництва ЄБРР у Києві Камен Захарієв, інформує "Інтерфакс-Україна".

"Наші економісти зробили новий прогноз, що вже враховує дані першого кварталу цього року. Він відкоректований убік збільшення: зараз ми орієнтуємося на 2% росту ВВП. Це консервативна оцінка й ми, звичайно, сподіваємося, що результат буде вище", - сказав Камен Захарієв 31 травня.

У числі підбадьорюючих явищ Захарієв назвав тенденцію до пожвавлення промислового виробництва, позитивні тенденції в сфері торгівлі, а також збереження під контролем ситуації з інфляцією.

Крім того, за його словами, вступ України у Світову організацію торгівлі може стимулювати економічний ріст у середньостроковій перспективі.

Разом з тим, за словами Захарієва, при оцінці росту ВВП України в 2006 році, зокрема, необхідно враховувати, що повний ефект від підвищення цін на газ ще не відбився на економіці, тому поки немає можливості говорити про економічний бум цього року.

"Україні необхідно підсилити приплив іноземних інвестицій і створити умови для інвестування місцевими компаніями - як великими, так і малими підприємствами, щоб забезпечити вже в наступному році більш значний ріст економіки країни", - відзначив він.

За словами Захарієва, якщо Україна має намір наздогнати країни Центральної Європи й почати переговори про те, щоб стати кандидатом на вступ у ЄС, їй необхідно мати, як мінімум, 5-6% росту економіки щорічно протягом п'яти років.

За даними Держкомстату, ріст реального ВВП у січні-квітні 2006 року в порівнянні з відповідним періодом 2005 року склав 2,7%, у квітні - 3,5%. Уряд прогнозує ріст ВВП в 2006 році на рівні 2,8%, при інфляції 11,4% у порівнянні з 2,6% і 10,3% в 2005 році відповідно.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді