В Україні відсутня єдина система управління держмайном

П'ятниця, 2 червня 2006, 15:27

В Україні відсутня єдина система ефектиного управління державним майном.

"Цей процес розірваний на кілька зон управління, що неминуче призводить до значних економічних і фінансових втрат держави", - стверджують у Рахунковій палаті, повідомляє Ліга..

Перевірка Рахунковою палатою діяльності Фонду держмайна (ФДМ) показала, що протягом 2005 року мали місце недоліки щодо забезпечення приватизаційних процесів в Україні та керування державною власністю.

Причиною цьому є недостатність й недосконалість правового забезпечення. Державна програма приватизації на 2006 і наступні роки не прийнята. Відсутні закони "Про Фонд державного майна", "Про акціонерні товариства". Не набув чинності Закон "Про керування об'єктами державної власності".

Окремо аудитори Рахункової палати відзначили те, що Кабміном не вирішене питання про створення з ініціативи ФДМ Єдиної інформаційної системи обліку та оцінки майна, реалізованого за рішенням органів виконавчої влади (конфіскат).

Так, з майна, що надійшло у власність держави в державний бюджет потрапляє лише одна з кожних дев'яти гривень.

Крім того, представники ФДМ в 2005 році не забезпечили участь у загальних зборах акціонерів близько 40% підприємств із державною часткою власності. Внаслідок цього не було можливості здійснювати управління на цих підприємствах від імені держави і захищати корпоративні інтереси.

Також недостатньо повно здійснюється аналіз діяльності відповідальних представників держави на цих підприємствах.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді